12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi!

Zamil Syaheer · Feb 20, 2022 02:00 PM

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 01

  • Rakyat Malaysia mengucapkan selamat tinggal kepada 12 model ini pada 2021
  • Ada yang dihentikan kerana jualan yang lemah, yang lain disebabkan faktor usia
  • Mana yang akan anda rindui?

Sekali lagi, planet biru besar yang kita diami pada masa ini telah mengorbit penuh mengelilingi matahari dan tahun 2021 sudahpun berakhir. Walaupun sesetengah mungkin kekal optimistik bahawa 2022 mungkin lebih baik dengan pelbagai model yang akan datang, kami ingin mendedikasikan artikel ini kepada kereta yang tidak akan masuk ke tahun baharu.

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 02

Beberapa model ini disanjung oleh pemilik dan peminat mereka yang mengalirkan sedikit air mata apabila perpisahan yang menyayat hati diumumkan. Yang lain pergi secara senyap-senyap tanpa jejak tetapi ketiadaan mereka dirasai oleh segelintir yang menyedarinya.

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 01

Walau apa pun, 12 model ini (dan 1 jenama) telah dihentikan di Malaysia sama ada kerana jualan yang lemah, terlalu lama di pasaran, atau hanya disebabkan pertukaran pengedar. Tanpa berlengah-lengah lagi, inilah dia senarai tersebut.

Citroen

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 02

Kami memulakan artikel ini dengan jenama yang mencipta gelombang 30 tahun yang lalu tetapi tidak diendahkan sepenuhnya oleh pengedar baharunya. Citroen ialah wakil terbaik bagi semua perkara Perancis dalam industri automotif, dengan kereta unik yang sepadan dengan individu yang menganggap mereka mempunyai personaliti sipi yang serupa.

Juga baca: Citroen Xantia – penaklukan kereta Perancis, ini 3 sebab kenapa ia ‘hangat’ di Malaysia

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 03

Citroen C3 Aircross (atas) dan Grand C4 SpaceTourer (bawah)

Malangnya, tidak semua orang berkongsi penghargaan yang sama untuk Francophiles yang aneh, terutamanya di Malaysia. Barisan terakhir Citroen terdiri daripada C3 Aircross dan Grand C4 SpaceTourer (dahulunya C4 Picasso) yang amat mengagumkan, tetapi hanya segelintir sahaja yang menghargai produk sebegini.

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 04

Jadi, apabila Naza memutuskan untuk melepaskan kedua-dua jenama Citroen dan Peugeot ke Bermaz Auto Alliance (BAuto), pengedar baharu hanya mengambil singa Perancis, meninggalkan chevron berganda (dan sub-jenama mewahnya, DS Automobiles). Walaupun kami menghargai sedikit keseronokan dan kegilaan dalam dunia automotif, realiti yang menyedihkan ialah ia tidak laku.

Juga baca: Siapa akan ambil-alih Kia di Malaysia? Peugeot maju kedepan dengan Berjaya Auto Alliance

Honda Jazz

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 05

Selepas 3 generasi yang menjangkau hampir 20 tahun di Malaysia, Honda Jazz telah meninggalkan Malaysia untuk selamanya. Ia digantikan dengan City Hatchback yang mengekalkan kepraktisan hatchback tersebut tetapi mendapat rupa yang lebih atletik.

Juga baca: SAH: Jualan Honda Jazz di Malaysia dihenti buat selamanya, selamat tinggal buah hati rakyat

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 06

Namun begitu, Jazz telah memenangi banyak pembeli dan menjadi asas dalam populariti hatchback di Malaysia. Reka bentuknya yang tinggi menarik bukan sahaja kepada pembeli muda, tetapi juga dengan pembeli yang lebih tua yang mahukan kereta yang mereka boleh masuk dan keluar dengan mudah.

Juga baca: Semua generasi Honda Jazz dalam masa 20 tahun – Ini kegemaran kami

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 07

Kerusi ULTRA yang sangat pintar dibawa ke dalam City Hatchback

Walaupun Jazz generasi terakhir GK5 bukanlah kegemaran kami, ia masih antara hatchback yang paling luas dan praktikal dalam kelasnya. Sentimen itu juga benar apabila anda melihat bilangan pemilik yang berkongsi macam-macam benda mereka berjaya masukkan ke dalam hatchback cilik ini.

Juga baca: 3 Kebaikan & Keburukan: Honda Jazz, masih baloi beli ini dari Toyota Yaris?

Honda Odyssey

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 08

Salah satu daripada beberapa model Honda yang diimport sepenuhnya (CBU) dan bukannya pemasangan tempatan (CKD), Honda Odyssey dianggap sebagai model utama kerana harganya yang tinggi dan rupa yang megah.

Juga baca: Honda Odyssey habis dijual di Malaysia; facelift akan datang?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 09

Walaupun telah diberi kemas kini pada akhir 2020 dan dilancarkan di Indonesia pada Februari 2021, kami terkejut apabila mendengar berita bahawa model itu akan dihentikan sepenuhnya. Jualan yang lemah dan penutupan kilang Sayama, kilang dimana Odyssey dibina adalah puncanya.

Juga baca: Pengganti Honda Odyssey akan dilancarkan di Jepun pada tahun 2022, tak jadi dihentikan?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 10

Oleh itu, peluang untuk model facelift memasuki Malaysia semakin tipis. Jika anda berminat untuk membeli satu-satunya varian pra-facelift 2.4 EXV, minta maaf, kerana Honda Malaysia telah berkata bahawa Odyssey telah habis dijual di Malaysia pada bulan Julai 2021. Ini cukup untuk mengatakan bahawa pesaing Honda kepada Toyota Alphard berkemungkinan kekal mati, buat masa ini.

Hyundai Ioniq

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 11

Sungguh mengejutkan melihat Hyundai Ioniq dijual sekian lama di Malaysia, tetapi tahun 2021 adalah tahun yang menyaksikan juara keselamatan yang jimat minyak ini dihentikan di negara ini.

Juga baca: Hyundai Ioniq digugurkan dari laman web Hyundai Malaysia?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 12

Dilancarkan pada tahun 2016, Ioniq pemasangan tempatan (CKD) bertujuan untuk menjadi kereta hibrid mampu milik untuk rakyat Malaysia dengan harga bermula kurang daripada RM 100k. Walaupun begitu, kereta hibrid masih tidak diterima secara meluas di sini pada masa itu, dan digabungkan dengan nilai 'lambang H senget' yang dianggap rendah, Ioniq tidak dipandang tinggi.

Juga baca: Masih rasa kereta Hyundai tiada ‘resale value berbanding kereta Jepun? Fikirkan semula

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 13

Selain itu, Hyundai juga telah memutuskan untuk menjadikan nama Ioniq sebagai jenama tersendiri yang khusus dalam kenderaan elektrik (EV). Walaupun tiada pengesahan daripada Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) bahawa jenama EV itu akan masuk ke Malaysia, terdapat sekurang-kurangnya satu unit Ioniq 5 di negara ini yang dimiliki oleh Sultan Johor.

Juga baca: DYMM Sultan Johor pandu satu-satunya Hyundai Ioniq 5 di Malaysia, harga sekitar RM 258k!

Kia Seltos

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 14

Kia Seltos mungkin mencatat rekod bagi tempoh paling singkat untuk kereta baharu yang akan dijual di Malaysia. Kurang daripada setahun selepas harga disahkan, Seltos telah dihapuskan dari laman web Kia Malaysia, meninggalkan Carnival yang baru dilancarkan sebagai model tunggalnya.

Juga baca: Spesifikasi Kia Carnival 2022 di Malaysia didedah: Pada RM 196k, Toyota Alphard boleh gentar?

Seltos pada mulanya telah dipratonton kepada media oleh Naza pada Februari 2020 tetapi pelbagai nasib malang mula mengalir ke dalam SUV buatan India itu sebelum ia dilancarkan. Gelombang awal COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memaksa penangguhan walaupun beberapa pengedar telah menerima stok.

Juga baca: Kia Seltos 2020: Tempahan sudah dibuka. Ini atau Hyundai Kona?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 15

Kia mengambil masa hampir setahun untuk mengumumkan harga bagi Seltos, dengan harga bermula dari RM 116k. Kia akhirnya akan bertukar pengedar daripada Naza kepada Dinamikjaya Motors pada bulan April yang memburukkan lagi potensi Seltos di Malaysia.

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 16

Walaupun pengeluaran CKD pada mulanya difikirkan, Seltos tidak disebut dalam sidang akhbar Kia Malaysia mengenai rancangan 5 tahunnya. Mungkin masa Seltos di Malaysia telah berakhir terlalu awal.

Mercedes-Benz A-Class Hatchback

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 17

A-Class Hatchback ialah model Mercedes-Benz aras mula untuk mereka yang bercita-cita memiliki lencana bintang tiga mata atau sekadar simbol untuk berada di puncak beberapa piramid kejayaan. Walau bagaimanapun, dengan pelancaran Mercedes-Benz A-Class Sedan CKD, ada pilihan yang jauh lebih murah untuk menjadi pemilik jenama mewah ini.

Juga baca: Selamat tinggal A-Class Hatchback, Mercedes-Benz A-Class Sedan CKD kini keutamaan Malaysia

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 18

Walau bagaimanapun, Mercedes-Benz Malaysia (MBM) masih menawarkan Hatchback A-Class, tetapi ia adalah A35 dan A45 S berlencana AMG yang berkuasa. Mereka yang berkeras untuk mendapatkan Hatchback A200 dan A250 perlu membayar lebih banyak daripada harga yang disenaraikan sebelum ini melalui proses pesanan khas.

Juga baca: Mercedes-AMG A45 S dilancarkan di Malaysia - RM 459,888, pencabar BMW M2?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 19

Tambahan pula, walaupun dunia lebih menumpukan pada SUV dan crossover serta mengasingkan sedan dan hatchback, nampaknya di bahagian dunia ini, sedan masih diminati. Ketika ditanya mengenai keputusan untuk menggantikan A-Class Hatchback kepada Sedan, Naib Presiden MBM, Michael Jopp berkata berdasarkan pengalaman lepas dengan model CBU, rakyat Malaysia lebih suka sedan.

Mitsubishi ASX

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 20

Walaupun Mitsubishi ASX antara model terawal SUV/crossover yang kecil, di Malaysia, ia sering dibayangkan oleh saingan yang lebih moden yang mula muncul di pertengahan kitaran hayatnya. Selepas 11 tahun dalam pasaran, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) akhirnya menghentikan jualan ASX.

Juga baca: Mitsubishi ASX tamat pengeluaran, tiada model pengganti?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 21

ASX untuk pasaran Australia

Di luar negara, ASX masih digunakan, walaupun dengan rupa terkini yang menampilkan fasia hadapan Dynamic Shield Mitsubishi tetapi selama 11 tahun, ASX spesifikasi Malaysia kekal tidak berubah. Selain daripada penukaran daripada CBU kepada CKD, terdapat beberapa perubahan kecil yang diberikan kepada B-SUV ini.

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 22

Model kemudian mendapat kualiti binaan yang lebih baik, kabin yang lebih senyap dan lebih banyak ciri keselamatan. Selain itu, dengan pacuan semua roda (AWD) tersedia sebagai standard, ASX mempunyai potensi offroad yang sebenar, tidak seperti saingan pacuan roda hadapan (FWD).

Mitsubishi Outlander

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 23

Satu lagi model lama yang mengandungi lencana tiga berlian, Mitsubishi Outlander telah dijual di Malaysia sejak 2016 tetapi jangan harap MMM akan membawa masuk Outlander serba baharu ke negara ini dalam masa terdekat.

Juga baca: Sah! Mitsubishi Outlander dihentikan jualan di Malaysia. Selamat tinggal SUV paling 'underrated'!

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 24

Apabila ia dilancarkan di sini, Outlander adalah model CBU sepenuhnya sebelum beralih kepada CKD pada 2017. Walaupun sesetengah pihak mungkin mengkritik bahawa ia sudah pun menjadi SUV yang tua walaupun semasa pelancaran, semuanya akan dimaafkan dengan serta-merta apabila anda memandunya.

Juga baca: Rebiu: Mitsubishi Outlander 2.0 4WD. Ini apa yang boleh dijangkakan untuk Mitsubishi Xpander?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 25

Ia adalah salah satu SUV paling selesa dan dalam beberapa kes, tahap keselesaan itu lebih baik daripada pesaingnya yang lebih moden. Namun, disebabkan oleh kekurangan ciri moden (tiada ADAS, reka bentuk yang agak tua) menyaksikan Outlander hampir tidak dicadangkan atau difikirkan apabila ramai yang ingin membeli SUV.

Juga baca: Kebaikan & Keburukan: Mitsubishi Outlander - tahan lasak, pandu sedap tapi kuda tua?

Perodua Myvi MT

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 26

Walaupun banyak yang terpaku pada gril depan Perodua Myvi yang dikemas kini, ciri keselamatan yang mengagumkan, dan kotak gear D-CVT baharu, hanya sedikit yang menyedari bahawa Perodua menghentikan penawaran transmisi manual 5-kelajuan pada supercar Malaysia.

Juga baca: Rebiu: Perodua Myvi 2022 facelift beri pakej lengkap harga berbaloi, tapi Iriz menang satu perkara

 

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 27

Fuh, manual!

Sememangnya tidak ramai yang ingin mendapatkan Myvi MT dek kerana kadar penggunaan manual yang sangat rendah. Daripada hampir 280k unit Myvi generasi ketiga yang dijual, kurang daripada 1% pembeli memilih untuk mendayung gear mereka sendiri. Ini bermakna kurang daripada 3,000 unit terjual dalam tempoh 4 tahun.

Juga baca: Mengapa Perodua menggugurkan transmisi manual dalam Perodua Myvi facelift 2022?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 28

Lagipun, pilihan manual hanya tersedia pada model asas 1.3 G yang agak 'kosong'. Dahlah ia hanya dipadankan dengan enjin yang kurang berkuasa, apatah lagi spesifikasi asas. Ini mungkin cukup untuk membuatkan kebanyakan pembeli ‘tak kuasa aku’ untuk menjadikan Myvi manual sebagai pilihan mereka.

Juga baca: Dunia dah tak perlukan kereta manual

Proton Iriz MT/Proton Persona MT

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 29

Myvi bukanlah satu-satunya kereta tempatan yang menyatakan selamat tinggal kepada transmisi manual pada tahun 2021. Kedua-dua Proton Iriz dan Persona dikemas kini dengan reka bentuk mereka sendiri dan varian “crossover” baharu bagi Iriz yang dipanggil Active.

Juga baca: Rebiu: Proton Iriz Active 2021 - CVT yang diperhalusi, Iriz Active mampu tepis persepsi buruk?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 30

Proton telah melakukan beberapa penambahbaikan pada CVT Punch dan daripada pengalaman kami dengan pasangan kembar bukan seiras itu, ia memang terasa lebih baik. Walau bagaimanapun, transmisi manual 5-kelajuan yang lebih menarik pada kedua-dua model ini telah digugurkan dalam kemas kini baharu ini.

Juga baca: Hanya CVT, manual pula sudah tiada pada Proton Persona & Iriz – apa sebab?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 31

Sebab kehilangan transmisi manual adalah serupa dengan kes Myvi: tak ramai yang membeli. Menurut Proton, hanya 3% sahaja pembeli memilih MT pada Iriz dan Persona setiap satu pada 2019 dan 2020. Jadi, simpan aduan anda tentang mengapa orang ramai tidak membeli lebih banyak manual kerana mereka yang mengadu kebanyakannya tidak menyumbang apa-apa.

Juga baca: Mengapa transmisi manual masih lagi relevan dan penting

Volkswagen Vento

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 32

Pada 2020, kami mengucapkan selamat tinggal kepada Volkswagen Polo di Malaysia dan pada awal 2021, kami mengucapkan ‘Auf Wiedersehen’ kepada kembar sedannya, Volkswagen Vento.

Juga baca: Jualan Volkswagen Vento di Malaysia dihentikan, apakah yang akan menggantinya?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 33

Vento merupakan Volkswagen paling mampu milik yang dijual di Malaysia berikutan pelepasan Polo, dengan harga bermula dari RM 84,449. Vento dipasang secara tempatan di Pekan yang membenarkannya berharga kurang daripada RM 100k untuk sedan 'Continental'.

Juga baca: Ringkasan: VW Vento – Masih boleh dibandingkan dengan Toyota Vios dan Honda City?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 34

Vento berspesifikasi India ditunjukkan, ia telah diberi penambahbaikan pada tahun 2020

Walaupun Vento dihentikan di Malaysia, ia masih boleh didapati di India. Oleh itu, kemungkinan untuk model gantian agak tipis kerana Volkswagen hanya menawarkan pengganti Vento, Virtus, dalam pasaran pemanduan kiri (LHD) bagi pasaran membangun seperti Amerika Latin.

Juga baca: Spyshot: Volkswagen Virtus diintip di India, bakal ganti VW Vento?

Belum sampai dah mati: DFSK Glory 580

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 35

Sejak Geely membuktikan kepada rakyat Malaysia (melalui proksi Proton) bahawa kereta China mempunyai nilai jenama yang sama seperti jenama Jepun dan Jerman sedia ada, terdapat pencerobohan oleh pembuat kereta China yang ingin mencipta nama mereka di negara ini.

Juga baca: INTIPAN - Haval Jolion kini di Malaysia!

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 36

Kami memuji keberanian pemilik ini memilih Glory 580

Malangnya, DFSK datang dan pergi dengan pantas dengan Glory 580 mereka. SUV 7 tempat duduk itu ditawarkan di sini dengan satu varian dan berharga sekitar RM 95,000. Kami berkata "sekitar" kerana pengedar telah senyap dan laman webnya kini mungkin dipautkan kepada sesuatu yang dikira sebagai NSFW atau 'tidak selamat untuk keselamatan komputer anda'.

Juga baca: DFSK Glory 580. SUV 7 tempat duduk bawah RM 100k baru untuk Malaysia?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 37

Glory i-Auto ditunjukkan, produk yang gagal di Indonesia yang asalnya telah dirancang untuk tiba di sini

Untuk menambah ironi bagi model yang digelar Glory, jualan DFSK di Indonesia juga tidak begitu baik dengan Glory 580 menghentikan pengeluaran di negara itu. Perlu diingat bahawa unit Malaysia adalah CBU dari kepulauan itu dan terdapat rancangan untuk membawa masuk Glory i-Auto yang dipertingkatkan sebelum DFSK hilang terus daripada radar.

Juga baca: Hanya 59 unit DFSK Glory i-Auto dijual di Indonesia setakat tahun ini, Malaysia patut batalkan?

12 kereta ini telah dihentikan di Malaysia pada 2021 – Jazz, Outlander, Myvi Manual & banyak lagi! 38

Itu adalah model yang dihentikan di Malaysia. Pastinya, ada yang kecewa melihat mereka pergi atau mungkin tidak menyedari kewujudan model ini sehingga terlambat. Walau apa pun, adakah anda mula merindui model-model ini?

 

 

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

Perbincangang Trending

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2019 Honda Jazz 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru