window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama!

Zamil Syaheer ยท Mar 12, 2021 10:00 AM

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Dalam tinjauan yang dilakukan oleh Kuruma News, 76.9 peratus pembaca penerbitan Jepun bersetuju bahawa City Hatchback kelihatan seperti pengganti Honda Civic generasi pertama.

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 01

Enjin 1.5 liter, varian RSL.

โ€‹Honda Civic generasi FC masih lagi dijual di Jepun, tetapi versi hatchback sahaja. Dengan perubahan trend pembelian kereta yang lebih cenderung kepada minivan dengan pintu gelongsor seperti Freed dan Step WGN, atau SUV seperti HR-V (Vezel), maka Civic bukan lagi hangat di sana.

โ€‹

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 02

โ€‹

Model Honda top-2 paling popular di Jepun adalah kereta ‘kei’ Honda N-Series (N-Box, N-One, N-Van) dan juga Honda Jazz (Fit).

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 03

Generasi terkini takkan tau apakah kegunaan handel di pintu kereta.

โ€‹Walau bagaimanapun, peminat kereta Jepun masih melihat Civic generasi pertama dengan penuh nostalgia kerana ia mewakili era yang lebih sederhana, ketika kereta lebih murah, dan juga siri perlumbaan Civic 'one-make' di Suzuka (yang memberi inspirasi kepada banyak pelumba haram di jalan).

Civic masih popular di kebanyakkan pasaran luar Jepun, dan ianya lebih laju, walaupun hanya varian 1.5 TC-P sahaja. Tetapi, saiznya makin besar, lebih berat dan jauh lebih mahal. Peminat Jepun tertanya-tanya apakah daya tarikan asal yang ada pada Civic terdahulu hilang pada model generasi terkini.

Juga baca: Honda Civic 2021 serba baru bakal dilancarkan di Filipina, Malaysia seterusnya?

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 04

Hatchback yang ringkas dan syok untuk dipandu menurut pembaca Kurumano News kini dimiliki oleh City Hatchback, bukan lagi Civic.

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 05

Mungkin juga kerana manusia selalu mahukan apa yang tidak dapat mereka miliki. Oleh kerana City Hatchback tidak dijual di Jepun dan kelihatan sangat berbeza dengan kebanyakkan kereta Jepun yang nampak seperti kotak, City Hatchback mempunyai aura eksotik dan susah untuk dimiliki pada pandangan beberapa orang Jepun.

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 06

Beberapa pengguna memberi komen bahawa jika City Hatchback diperkenalkan di Jepun dengan enjin DOHC 1.6 liter aspirasi natural yang menghasilkan 100 PS/liter, ala zaman enjin B16A yang terkenal.

Semestinya, ini semua hanya angan-angan sahaja kerana peraturan emisi semasa dan piawaian ekonomi bahan bakar menjadikan enjin sedemikian mustahil, bahkan di Thailand.

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 07

City Hatchback dengan enjin 1.0 liter 3 silinder bercas turbo 122 PS / 173 Nm harus mematuhi peraturan Kerajaan Eco-Car Phase 2 (CO2 kurang dari 100 g/km, penggunaan bahan bakar kurang dari 4 liter/100 km, Standard UNECE) untuk melayakkan Honda mendapat insentif cukai yang dinikmati ketika ini.

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 08

'Trademark' Honda Jazz, Ultra Seats (kini digelar ULTR seats) akan ada pada City Hatchback.

โ€‹Di Indonesia, Honda City Hatchback ditawarkan dengan enjin 1.5 liter 4 silinder DOHC yang menghasilkan 121 PS dan 145 Nm. Selain transmisi automatik CVT, Ia juga ditawarkan dengan pilihan 6 kelajuan manual!

Juga baca: Honda City hatchback 2021 dilancarkan di Indonesia - 1.5L, varian RS, ada pilihan manual!

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 09

Spesifikasi Honda City Hatchback untuk pasaran Malaysia sepatutnya sama dengan pasaran Indonesia (kecuali transmisi 6 kelajuan manual). Semestinya anda tidak perlu meneka pilihan enjin apa kerana City Hatchback akan menggunakan trenkuasa yang sama dengan model sedan.

77% orang Jepun melihat Honda City Hatchback sebagai pengganti Honda Civic generasi pertama! 10

Persoalan yang tinggal hanyalah samaada City Hatchback akan mendapat varian e:HEV seperti sedan.

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Honda City Hatchback 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? ย  Jual kereta anda