Adakah ini konsep rasmi Honda City Type R 2021?

Zamil Syaheer · Nov 9, 2020 03:00 PM

Adakah ini konsep rasmi Honda City Type R 2021? 01

Bulan lepas, Honda Malaysia rasmi melancarkan Honda City 2020 baharu di Malaysia. Terdapat empat varian yang ditawarkan, iaitu S, E, V dan varian yang membuat kemunculan globalnya di Malaysia iaitu RS.

Dalam sejarah generasi Honda City, tidak pernah ada lagi varian Type R. Jadi adakah Honda akhirnya mendengar permintaan ramai peminat dan akhirnya membina ‘prototype’ Honda City Type R?

Adakah ini konsep rasmi Honda City Type R 2021? 02

Aha…korang kena tipu. Ini sebenarnya adalah imej lakar daripada syarikat AmotriZ, pereka dan pengeluar kit badan terkenal di Thailand. Korang boleh nampak yang reka bentuk kit badan LUMGA ini mengambil inspirasi dari Honda Civic Type R.

Adakah ini konsep rasmi Honda City Type R 2021? 01

Kit badan ini merangkumi bampar depan dan belakang serta skirting sisi. Honda City bewarna hitam ini adalah kereta pertama di Thailand yang menggunakan kit ini, sebab itu ia masih menggunakan rim asal.

Adakah ini konsep rasmi Honda City Type R 2021? 02

Kalau dah ‘lowered’ dan tukar rim macam imej lakar tu, confirm hensem teruk. Kami pasti akan ada yang nak kit badan ini dibawa masuk ke Malaysia.

Adakah ini konsep rasmi Honda City Type R 2021? 03

Apa pendapat korang tentang kit badan ini? Suka atau tak? Ke memang patut pun Honda buat City Type R?

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Honda City 1.5V Sensing

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru