Bekas Ketua Reka Bentuk Bentley dikhabarkan akan menyertai Geely?

Haris · Jan 13, 2021 06:00 PM

Jenama mewah Bentley telah mengesahkan bahawa Ketua Reka Bentuk syarikat, Stefan Sielaff akan meninggalkan jenama ultra mewah Volkswagen Group tersebut.

Sielaf yang bertanggungjawab mereka Bentley Bentayga, Audi A7 dan Audi A1 telah menjadi Ketua Reka Bentuk Bentley sejak tahun 2015, menggantikan Luc Donckerwolke yang kini merupakan Ketua Pegawai Kreatif (Chief Creative Officer) di Hyundai Motor Group.

Khabar angin mengatakan bahawa Stefan Sielaff akan menyertai Geely Group, syarikat automotif gergasi dari China yang turut mempunyai pegangan saham dalam Volvo, Polestar, Lotus dan syarikat automotif tempatan, Proton.

Stefan Sielaff bersebelahan dengan Audi R8

Bentley melalui jurucakapnya mengeluarkan kenyataan bahawa “Sielaff telah meninggalkan kedudukan beliau untuk mengambil peluang kerjaya lain di luar Bentley dan Volkswagen Group,".

Stefan Sielaff dikatakan akan menjadi Ketua Reka Bentuk yang baru di Geely Group, menggantikan Peter Horbury.

Peter Horbury

Tiada sebarang pengumuman daripada Geely mengenai pelantikan tersebut tetapi Geely telah mengeluarkan kenyataan bahawa Peter Horbury akan kekal sebagai Naib Presiden Reka Bentuk Geely Group.

Selain daripada mengetuai bahagian reka bentuk di Bentley, Sielaff juga ditugaskan untuk memberi input strategi terhadap rekaan kabin dalaman kenderaan di bawah Volkswagen Group.

Komen

Berita Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru