Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%

Haris · Jun 10, 2020 12:16 PM

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%  01

Perodua akan menurunkan harga kereta (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6% melalui rebat tunai sehingga 14 Jun 2020. Selepas itu, Perodua akan menggunakan harga yang baru sepanjang tempoh pengurangan cukai seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri.

"Walaupun pengurangan cukai hanya berkuatkuasa pada 15 Jun 2020, Perodua akan menawarkan rebat tunai antara 3% hingga 6% untuk pembelian kenderaan kami mulai hari ini," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato Zainal Abidin Ahmad.

"Kami ingin semua orang mengambil kesempatan ini untuk memiliki Perodua. Sila kunjungi mana-mana kedai jualan Perodua dan berunding dengan penasihat jualan kami yang sah untuk jumlah rebat tunai dan senarai harga penuh yang akan berkuatkuasa 15 Jun." tambah beliau.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%  01

Dalam ucapan Rancangan Pemulihan Semula Ekonomi pada 5 Jun, Perdana Menteri Malaysia YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelbagai langkah dan insentif untuk merangsang ekonomi ketika krisis COVID-19 yang melanda negara.

Antara insentif untuk membantu industri automotif adalah pengecualian cukai jualan 100% pada kenderaan (CKD) dan pengurangan cukai jalan sebanyak 50% untuk kenderaan (CBU) sehingga akhir tahun 2020.

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%  02

"Perodua menyokong penuh langkah kerajaan untuk mengecualikan cukai penjualan sepenuhnya bagi pembelian kereta CKD hingga akhir tahun ini untuk menjana ekonomi domestik," kata Dato Zainal.

Barisan model Perodua yang terkini adalah Myvi, Axia, Bezza, Aruz dan Alza.

"Orang awam dilihat berbelanja dengan lebih berhati-hati kerana COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan, walaupun kenderaan peribadi masih sangat diperlukan ketika menghadapi waktu sukar ini," kata Dato Zainal.

"Langkah untuk mengecualikan kereta CKD sepenuhnya dari cukai penjualan sangat meningkatkan keyakinan untuk keseluruhan industri automotif - bukan hanya untuk pembeli kereta tetapi juga seluruh ekosistem pengeluar, pembekal dan peniaga. Seiring dengan kadar pembiayaan yang rendah pada waktu yang sukar ini, kami dengan optimis bahawa langkah ini akan mendorong penjualan kereta baru,” tambahnya.

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%  03

Perodua telah menjual sebanyak 52,920 unit kenderaan pada 5 bulan pertama tahun 2020, menjadikan pegangan pasaran sebanyak 41% berdasarkan anggaran jumlah keseluruhan pasaran sebanyak 129,401 unit.

Semua model Perodua kini dibina hampir 90% oleh syarikat tempatan. Tahun lalu, pengeluar kereta tersebut membeli komponen bernilai RM5.4 bilion daripada pembekal tempatan.

"Sebagai pengeluar terbesar kenderaan di Malaysia, kami komited kepada kerajaan untuk menyumbang di mana sahaja apabila diperlukan.” ujar Dato’ Zainal.

Sumber berita: The STAR

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Komen

tradeInTool.upto20

2018 Perodua Alza 1.5 S MT

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru