window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Top_pc', [ [ 728, 90 ] ], 'div-gpt-ad-1677034384063-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1677034384063-0'); });

CATL China menandatangani MoU dengan Daihatsu - EV kompak ada dalam rancangan untuk Perodua

Zamil Syaheer · Nov 12, 2022 10:00 AM

CATL China menandatangani MoU dengan Daihatsu - EV kompak ada dalam rancangan untuk Perodua 01

Daihatsu Ayla EV concept di Pameran Motor Gaikindo Indonesia

Perniagaan kereta kompak sangat sukar. Tanya sahaja Ford, yang telah menamatkan Ford Fiesta setahun lebih awal daripada yang dirancang. Keuntungan Ford amat nipis daripada panel pintu mereka, tetapi pelepasan dan piawaian keselamatan yang semakin ketat bermakna sistem ADAS yang lebih mahal dan pacuan elektrik diperlukan.

Jika anda pakar kereta kompak seperti Daihatsu, tiada jalan keluar selain menggali lebih dalam sehingga anda menemui penyelesaian kos rendah.

Contemporary Amperex Technology Co., Limited, lebih dikenali sebagai CATL, membuat pengumuman bersama dengan Daihatsu Motor semalam. Mereka telah menandatangani "MOU Kerjasama Strategik mengenai bekalan bateri dan teknologi bateri untuk mempromosikan e-mobiliti di Jepun."

CATL China menandatangani MoU dengan Daihatsu - EV kompak ada dalam rancangan untuk Perodua 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Di bawah perjanjian itu, CATL berhasrat untuk menyediakan bekalan bateri EV yang stabil kepada kenderaan elektrik Daihatsu. Kata kunci di sini adalah stabil, kerana industri bateri dunia menghadapi kekurangan bekalan yang sangat teruk, kerana setiap pengeluar menggandakan pertaruhan mereka dengan EV bateri, tetapi hanya sedikit yang berfikir dengan cukup mendalam tentang bekalan bahan mentah yang diperlukan.

CATL dan Daihatsu berkata mereka berhasrat untuk mempromosikan aplikasi teknologi bateri termaju termasuk CTP (sel-ke-pek) dan sistem pengurusan bateri (BMS).

Jika anda tertanya-tanya adakah MOU ini akan memberi manfaat langsung kepada Perodua, jawapannya ya.

CATL China menandatangani MoU dengan Daihatsu - EV kompak ada dalam rancangan untuk Perodua 01

Walaupun Perodua tidak disebut secara jelas, kenyataan bersama syarikat itu berbunyi "Dengan bateri termaju CATL, Daihatsu akan dapat meningkatkan pengeluaran dan prestasi kenderaan elektrik berkualiti tinggi dan mampu milik bukan sahaja di Jepun tetapi juga pasaran baru muncul."

Pasaran baru muncul termasuk Malaysia, dan perniagaan Daihatsu di luar negara terhad kepada Indonesia dan Malaysia sahaja. Jadi ya, tidak ada keraguan bahawa Perodua adalah sebahagian daripada rancangan itu.

Baca juga: Kereta konsep Daihatsu Ayla EV didebut di Indonesia, Axia EV boleh jadi kenyataan?

CATL China menandatangani MoU dengan Daihatsu - EV kompak ada dalam rancangan untuk Perodua 02

Produksi bateri di fasiliti CATL.

CATL juga menyebut Asia Tenggara sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangan syarikat. Ia berkata:

“Perkongsian itu menandakan satu lagi langkah penting untuk jejak global CATL kerana ia akan membolehkannya meneroka pelbagai bentuk kerjasama dalam pasaran serantau termasuk Jepun dan Asia Tenggara, sekali gus menggalakkan pemacu global untuk peralihan e-mobiliti dan matlamat neutraliti karbon.”

Perodua telah mengesahkan bahawa ia sedang mengusahakan cadangan untuk model EV bateri kompak mampu milik, tetapi memberi amaran bahawa projek itu tidak akan menjadi kenyataan secepat ini.

Baca juga: CEO Perodua beri petanda Perodua Ativa Hybrid, EV bateri mampu milik kini sedang dikaji dengan TNB

CATL China menandatangani MoU dengan Daihatsu - EV kompak ada dalam rancangan untuk Perodua 03

Sebagai pakar kereta kompak, memastikan kos rendah adalah penting untuk Perodua. Dalam jangka masa terdekat, Perodua akan memberi tumpuan kepada teknologi hibrid siri e-Smart Daihatsu.

300 pelanggan telah mendaftar untuk pajakan 5 tahun Perodua Ativa Hibrid. Data tentang penggunaan dan tabiat pemanduan mereka sedang dikumpul, dan akan digunakan untuk membimbing pembangunan EV pengeluaran pertama Daihatsu (dan Perodua).

Baca juga: Semua yang anda perlu tahu tentang Perodua Ativa Hybrid 2022 - 300 unit pajakan, jimat minyak 40%

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda City Hatchback 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda