window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Top_pc', [ [ 728, 90 ] ], 'div-gpt-ad-1677034384063-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1677034384063-0'); });

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia

Zamil Syaheer · Mar 5, 2023 06:00 PM

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 01

  • Chery akan melancarkan CKD Tiggo 8 Pro dan Omoda 5 menjelang Julai 2023
  • Chery percaya produknya lebih unggul daripada Jepun dan Korea
  • Soalan paling penting rakyat Malaysia ingin tahu ialah – berapa lama Chery akan kekal kali ini, dan adakah servis selepas jualannya lebih baik daripada Proton-Geely?

Bagaimanakah anda ingin mengetahui sama ada seseorang memahami kerja dalaman industri automotif China? Ia adalah apabila mereka memahami akronim BBA di China. Ia merupakan singkatan untuk Benz, BMW, Audi - hierarki jenama mewah terkemuka di China.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 02

Untuk Chery, lingo BBA - Benz, BMW, Audi - seharusnya ditukar kepada BBE - Benz, BMW, Exeed

Walau bagaimanapun, kepada orang-orang di Chery, ia bukan BBA, tetapi BBE - dengan E merujuk kepada Exeed, jenama kelas atas Chery untuk menyingkirkan Audi. Kami yakin anda mungkin rasa ini kelakar, tetapi begitulah jenama Chery.

Buat masa ini, jenama Exeed kelas atas ditujukan kepada jenama Jepun dan Jerman seperti Toyota dan VW di China, manakala jenama Chery itu sendiri ditujukan kepada jenama China domestik seperti Geely dan jenama Asia peringkat kedua seperti Hyundai dan Kia. Matlamat untuk masa depan bagaimanapun, adalah untuk menggantikan A untuk Audi dalam BBA dengan E untuk Exeed.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 01

Bodoh ataupun tidak, lebih kurang 10 tahun lagi kita akan tahu. Model Exeed pertama baru sahaja dilancarkan awal minggu lalu dan jika pengalaman Toyota dan Hyundai dengan Lexus dan Genesis adalah penunjuk, ia mengambil masa kira-kira 10 tahun, atau dua generasi produk untuk mewujudkan jenama mewah – dan itu untuk jenama Toyota dan Hyundai.

Baca juga: Pesaing Range Rover? Chery bakal lancar sub-jenama premium - Exeed Yaoguang; 2.0L TGDi, lebih besar dari CR-V!

Seperti kebanyakan jenama China, terdapat banyak keberanian dan semangat 'boleh lakukan' yang kuat di Chery.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 02

Cukup bagus untuk lencana Audi? Ini adalah produk Chery

Orang luar mungkin melihat ini sebagai cakap kosong (yang boleh difahami) kerana orang Jepun hanya akan menundukkan kepala dan menyampaikan hasilnya. Oleh kerana jenama kereta di China masih lagi muda dan mempunyai nama yang agak pelik, mereka tidak ada apa-apa perasaan takut.

Pada pertemuan yang lalu dengan media Malaysia, Charlie Zhang, Naib Presiden Eksekutif Chery International berminat untuk menunjukkan bahawa Chery telah menjadi jenama yang mengibarkan bendera China ke seluruh dunia, kerana Chery adalah pengeksport kereta penumpang No.1 China untuk 20 tahun lepas.

Baca juga: Rekod 1.2 juta unit dijual Chery pada 2022, pengeksport kenderaan terbesar China dengan 451,000 unit!

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 03

Charlie Zhang, Naib Presiden Eksekutif Chery International

Destinasi eksport utama termasuk Mesir, di mana Chery adalah jenama No.1 dengan penguasaan pasaran sebanyak 18 peratus, diikuti Kazakhstan (9 peratus), Ecuador (6 peratus), dan Afrika Selatan (5 peratus).

Tetapi factoid ini tidak mempunyai kaitan dengan kita rakyat Malaysia (keadaan pemanduan kita mempunyai sedikit persamaan dengan negara-negara tersebut). Mengetepikan kereta Geely berlencana Proton, rakyat Malaysia masih meragui kereta buatan China, terutamanya apabila Perodua atau Toyota lebih masuk akal.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 04

Lagipun, rakyat Malaysia baru sahaja membuka hati dengan lebih terbuka kepada jenama kenderaan buatan Korea, dan itu hanya kerana Bermaz mengambil pelbagai langkah untuk mempromosikan Kia Carnival. Perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk orang-orang di Hyundai Sime Darby. Ringkasnya, rakyat Malaysia yang membuat kemajuan untuk marques Korea (Kia), bukan orang Korea.

Dan mengapa kita harus percaya bahawa ia akan berbeza dengan orang China? Lagipun, nama Proton sudah terkenal dan rangkaian pengedarnya yang luas menjadikan Geely berjaya di Malaysia.

Ya, produk baharu Geely memberikan Proton rangsangan yang amat diperlukan, tetapi 60 peratus daripada jualan Proton datang daripada model PIES, bukan X50 atau X70 oleh Geely.

Mengetahui bahawa rakyat Malaysia masih tidak yakin dengan kualiti kereta China, Zhang memaparkan satu lagi slaid yang menunjukkan data kualiti pembinaan yang dikumpul oleh agensi penyelidikan pasaran bebas Amerika J.D. Power, menunjukkan peningkatan Chery sejak 15 tahun lalu.

J.D. Power berkata Chery kini mempunyai skor 215 masalah bagi setiap 100 kenderaan, lebih baik daripada purata 216 jenama antarabangsa (skor yang lebih rendah adalah lebih baik).

Tetapi kualiti hanyalah satu faktor. Malaysia adalah pasaran yang sangat dipacu nilai jualan semula, dan nilai jualan semula yang baik adalah sesuatu yang memerlukan masa yang sangat lama untuk dibina.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 05

Chery Tiggo 8 Pro PHEV akan dilancarkan di Malaysia pada tahun 2024

Chery bagaimanapun, berhasrat untuk mengetepikan semua itu dengan memberikan rakyat Malaysia sebuah kereta yang jauh lebih baik daripada tawaran pesaing Korea dan Jepun. Mereka percaya bahawa keunggulan produk mereka akan mengatasi sebarang keraguan pelanggan.

“Saya melawat pengedar pesaing kami. Saya sangat yakin. Produk yang akan kami lancarkan di sini (di Malaysia) sangat-sangat kukuh dari segi reka bentuk, teknologi, prestasi, portfolio EV,” kata Zhang.

“Jika anda membandingkan produk baharu yang bakal kita miliki, berbanding model sedia ada daripada Perodua, malah Toyota atau Honda, saya rasa kita tidak berada pada tahap yang sama. Kereta kami sangat cantik. Reka bentuk, dalaman, sangat berbeza,” tambahnya.

Chery juga mempunyai portfolio EV bateri yang luas dan model hibrid plug-in. Malah, kenderaan elektrik pengecasan plug-in (yang sering dirujuk oleh pembuat kereta China sebagai 'Kenderaan Tenaga Baharu') akan tersedia kepada Malaysia sebaik sahaja pasaran sedia ada menyokong produk tersebut.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 06

Chery baharu bukanlah Chery yang anda fikir anda kenal

Zhang berkata rangkaian hibrid plug-in Chery tiada tandingan, dengan jarak elektrik hampir 100 km, yang pada asasnya membolehkan penumpang harian memandunya seperti model EV bateri.

“Ini sangat-sangat penting. Pada masa hadapan, 100 peratus daripada kenderaan yang akan kami jual adalah elektrik - sama ada plug-in hybrid atau bateri elektrik. Ini adalah sesuatu yang sangat, sangat penting. Itulah sebabnya saya percaya kita mempunyai peluang yang baik di sini. Sejak beberapa hari lalu, saya berpeluang bertemu pegawai (di kerajaan Malaysia) dan menerangkan kepada mereka portfolio produk dan strategi produk kami,” kata Zhang.

Produk generasi baharu Chery yang pertama di bawah syarikat baharu Chery Malaysia akan dilancarkan pada Julai 2023.

Baca juga: SAH: Chery bakal CKD Malaysia 30k unit/tahun, pelancaran pada Julai 2023, pasaran pandu kanan ke-3 terbesar

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 07

Chery Tiggo 8 Pro 7-tempat duduk dan Chery Omoda 5 5-tempat duduk - kedua-duanya dipasang secara tempatan (CKD) di lokasi yang belum didedahkan di Malaysia - akan menerajui kepulangan Chery.

Baca juga: Malaysia akan menjadi negara pertama melancarkan Chery Omoda 5 pandu kanan CKD pada pertengahan 2023!

Kami menantikan pelancaran semula Chery di Malaysia. Kami amat memerlukan persaingan baharu untuk memecahkan kawalan empat hala Proton-Perodua-Toyota-Honda, empat jenama yang mengawal hampir 85 peratus jualan kereta baharu Malaysia.

Chery mungkin akan memasuki Malaysia semula dengan penuh semangat tetapi terdapat perasaan deja vu yang kuat kerana kami telah mendengar mesej yang sama daripada Volkswagen 10 tahun lalu.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 08

10 tahun lalu, VW juga berkata kereta kejuruteraan Jerman 'unggul' mereka akan memenangi pembeli Malaysia daripada Toyota dan Honda. Sebaliknya, pelanggan yang marah hampir menghalau jenama itu keluar dari Malaysia.

Sekitar tahun 2013, ketika Volkswagen masih berada di kemuncaknya dan skandal Dieselgate disorok dengan baik, Ketua Pegawai Eksekutif Profesor Dr. Martin Winterkorn memaparkan matlamat Strategi 2018 beliau untuk memintas Toyota dalam tempoh 10 tahun, dan Malaysia dikenal pasti sebagai pasaran pertumbuhan yang penting.

Seorang perwakilan berpangkat tinggi dan ahli lembaga Volkswagen terbang ke Malaysia dengan jet peribadi. Mereka melawat pengedar semua jenama utama di sini – Proton, Perodua, Toyota, Honda dan Nissan (yang masih penting ketika itu).

Pejabat VW tempatan juga mengatur kumpulan kenderaan pesaing – daripada Perodua Myvi yang paling laris di Malaysia kepada Toyota Vios dan Honda City, kepada Toyota Corolla Altis dan Honda Civic, serta Honda Accord dan Toyota Camry untuk ahli lembaga pengarah menguji pandu.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 09

Kemudian ketua jualan untuk China dan ketua rantau ASEAN, Soh Wei Ming yakin bahawa kejuruteraan unggul VW akan memenanginya 10 peratus bahagian pasaran di Malaysia

Orang Jerman membuat kesimpulan bahawa kereta VW mereka jauh lebih hebat daripada apa-apa yang ditawarkan oleh pesaing Jepun dan Malaysia. Mereka tidak faham mengapa rakyat Malaysia tidak membeli lebih banyak Volkswagen Polo dan Vento mereka.

Mereka membuat kesimpulan bahawa ia mestilah isu pemasaran, sesuatu yang boleh diselesaikan dengan mudah dengan wang. Pada ketika itu, tahap kewangan mereka amat tinggi, sama seperti syarikat China hari ini.

Dipenuhi dengan keyakinan yang melimpah dalam produk mereka, Volkswagen Group Malaysia mengumumkan lonjakan 100 peratus dalam jualan untuk 2014. Ketua jualan wilayah China+ASEAN ketika itu, Soh Wei Ming, warga Singapura, menyasarkan untuk menguasai 10 peratus bahagian pasaran 'akhirnya', atau sasaran 50,000 kereta setahun - tahap yang Nissan lakukan ketika itu.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 10

Volkswagen Polo

Kita semua tahu bagaimana kisah itu berakhir. VW terhempas dengan teruk sehingga ia tidak pernah pulih sehingga hari ini. Jauh daripada mencabar Toyota, VW kini menjual hanya sekitar beberapa ribu kereta setahun. Polo / Vento yang dikatakan oleh ahli lembaga VW sebagai produk yang jauh unggul, sudah tidak lagi dijual di Malaysia.

Dieselgate tidak relevan dengan Malaysia kerana VW jarang menjual model dengan sebarang enjin TDI di sini. Kejatuhan VW di bahagian dunia ini adalah 100 peratus disebabkan oleh keangkuhannya sendiri, itu sendiri hasil daripada pemahaman 0 peratus mereka tentang keperluan pelanggan mereka.

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 11

Volkswagen Vento

Pembeli Malaysia tidaklah sebodoh yang disangka oleh orang Jerman. Kami hanya tidak melihat kereta kami dari mata seorang jurutera Jerman, dan mengapa kami perlu melakukannya? Dalam dunia manakah seorang Jerman adalah pengadil kereta yang terbaik untuk kita rakyat Malaysia?

Ujian ahli lembaga VW yang melawat memandu semua model Jepun, melawat bilik pameran pesaing, tetapi tidak pernah sekali pun mereka bercakap dengan pelanggan, atau melihat sendiri ramai pelanggan yang marah di pusat servis mereka (ketika itu).

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 12

Projek 5 Continents Drive Toyota - pasukan pembangunan produk mengembara ke seluruh dunia, melawat pusat servis, bercakap dengan pelanggan, mengalami sendiri keadaan pemanduan tempatan, untuk membina kereta yang lebih baik

Orang Jepun di Toyota, Honda, dan Perodua bagaimanapun, kekal hidup dan saling cuba untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Eksekutif Toyota misalnya, tidak semestinya memandu kereta pesaing pada kelajuan tinggi. Mereka bagaimanapun, memeriksa pusat servis mereka, mengotorkan kasut mereka untuk melihat bagaimana petani di Chiang Rai dan Cameron Highlands menggunakan Toyota Hilux, bercakap dengan pemandu van pelancong Toyota Hiace di Bangkok, mengkaji pengalaman memandu Toyota Avanza di lalu lintas Jakarta dan banjir kilat.

Bercakap kepada pelanggan, melihat sendiri bagaimana pelanggan menggunakan kereta mereka, adalah asas pengurusan Jepun. Mereka memanggilnya genba (kadang-kadang juga dieja sebagai gemba).

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 13

Geely juga telah membuat pengumuman berani, untuk menjadi No.3 di ASEAN menjelang 2027. Ia hampir tidak mencapainya tetapi Perodua, yang tidak berkata apa-apa seperti itu, mencapainya pada 2022.

Pada 2017, Geely berkata Proton akan menjadi jenama kereta penumpang No.3 terbesar di Asia Tenggara menjelang 2027.

Hari ini, Proton masih tidak dapat mencapainya, dan masih terkial-kial di No.6. Sementara itu, Perodua yang dilatih oleh Toyota-Daihatsu secara senyap-senyap menduduki tempat No.3 di ASEAN tahun lepas, dan mereka tidak kisah pun mengenainya.

Kenapa? Kerana Perodua tahu bahawa semangat berlebihan tidak relevan kepada pelanggan mereka yang menunggu 6 bulan untuk Perodua Axia 2023. Itulah empati, iaitu kekal fokus pada satu-satunya matlamat yang penting - kepuasan pelanggan. Mencapai itu, semua matlamat perniagaan lain secara semula jadi akan terlaksana.

Baca juga: EQ lebih penting berbanding IQ - ini falsafah yang membuatkan Perodua No. 1 di Malaysia!

Chery berkata Tiggo 8 Pro & Omoda 5 lebih unggul daripada SUV Jepun, akan memenangi hati rakyat Malaysia 14

Chery Omoda 5

Kami ingin menggembirakan Chery, tetapi kami juga ingin mengingatkan mereka supaya tidak mengulangi kesilapan orang Jerman yang bangga di VW. Orang Jerman gagal memahami bahawa beberapa pelanggan di sini membeli kereta kerana keunggulan teknikalnya. Apabila rakyat Malaysia membeli kereta, mereka membeli kepercayaan mereka terhadap jenama itu, dan bukannya keunggulan kejuruteraan kereta itu.

Pusat perniagaan syarikat kereta ialah manusia, bukan kereta. Betulkan ini dan Chery pasti akan memenangi hati dan minda rakyat Malaysia.

Baca juga: Chery: Model CKD akan bermula suku ke-2 tahun depan, tiada model CBU untuk Malaysia!

Tidak ada keraguan tentang keunggulan produk Chery hari ini (lihat pada bulan Julai, anda akan terkejut) tetapi orang ramai, bukan produk, menutup jualan pertama; manakala pusat perkhidmatan, bukan bilik pameran, menolak jualan kedua. Cuma tanya orang Korea di Kia kenapa produk unggul mereka diabaikan oleh rakyat Malaysia sehinggalah Bermaz dilantik sebagai pengedar baharu.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Chery Tiggo 8 Pro Upcoming Version

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda