Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat!

Haris · Dec 21, 2020 10:00 AM

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 01

Toyota GR Yaris adalah sebuah hot hatch paling hangat diperkatakan ketika ini. Hatchback ini turut menerima harga yang ‘menarik’ iaitu RM 299,000.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 02

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ia boleh dikatakan sebagai harga yang rendah kerana Toyota GR Yaris spesifikasi Malaysia dilengkapi dengan Torsen Limited Slip Differential, roda aloi BBS, tayar Michelin Pilot Sport 4S, bar anti oleng yang lebih tebal dan suspensi depan yang lebih baik.

Kesemua spesifikasi yang baru sahaja disebutkan adalah aksesori tambahan pilihan sahaja di tempat lain. Di pasaran UK, ia dikenali sebagai Pakej Litar (Circuit Package). 

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 01

Honda Civic Type R FK8 masih dijual dengan status POA (Price On Application)

Toyota GR Yaris dengan spesifikasi ini berharga lebih tinggi daripada Civic Type R di tempat lain tetapi sebaliknya berlaku di pasaran Malaysia.Honda Civic Type R FK8 kali terakhir dijual di Malaysia pada harga RM 330,000 dengan SST.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 02

Sebagai sebuah kereta homologasi World Rally Championship (WRC) yang dibangunkan oleh Tommi Makinen - beliau sendiri telah menukar Mitsubishi Lancer Evolution untuk Toyota GR Yaris - Toyota GR Yaris seolah-olah tidak mempunyai saingan langsung.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 03

Ada yang membandingkan hothatch ini dengan Volkswagen Golf R atau Mercedes-AMG A45 tetapi kereta ini sangat berbeza dengan sasaran pasaran yang berbeza. Toyota GR Yaris juga didatangkan dengan transmisi manual justeru terdapat peluang pasaran yang lebih kecil untuk hothatch ini.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 04

Volkswagen telah menarik diri dari semua aktiviti perlumbaan motor, sementara AMG tidak lagi terlibat secara langsung dalam perlumbaan selain F1. Kereta AMG GT3 dan GT4 dijual kepada pasukan swasta dan tidak disertai oleh AMG sendiri. Kisah yang sama dengan BMW M.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 05

Ironinya, Toyota, jenama yang mempopularkan kenderaan bosan seperti hybrid dan kereta mampu milik adalah jenama yang masih bersemangat menyertai perlumbaan motor dengan jenama Gazoo Racing. Oleh itu, terima kasih Presiden Akio Toyoda.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 06

Sekiranya anda berminat untuk melawat Toyota GR Yaris di pengedar Toyota berdekatan, tunggu dahulu. Malaysia diberi kuota sebanyak kurang dari 200 buah kereta dengan tahun pembuatan 2021 dan ke atas.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 07

Oleh itu, pengeluaran hanya akan bermula pada Januari 2021 dan kereta hanya akan tiba di sini pada bulan Februari 2021 paling awal.

Di peringkat global, pengeluaran Toyota GR Yaris hanya dihadkan sehingga 25,000 unit. Toyota GR Yaris akan dihasilkan di kilang Motomachi, kilang yang sama yang membina lagenda kereta lumba Lexus LF-A.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 08

Untuk Toyota GR Yaris, bukan semua pengedar Toyota akan menjual hothatch ini. Hanya peniaga yang telah melabur untuk membuat reruai GR Garage dalam pusat pengedar mereka dibenarkan menjual Toyota GR Yaris. 

Malaysia adalah negara pertama di luar Jepun yang mempunyai reruai konsep GR Garage.

Hanya 5 bilik pameran Toyota mempunyai Toyota GR Yaris 2020, semak sebelum lawat! 09

Sehingga kini, hanya ada 5 pengedar Toyota GR Garage di Malaysia. Mereka adalah:

  • Fokus Tetap (Seksyen U13, Shah Alam, Selangor)

  • Motor PCM Klang (Jalan Kepayang, Klang, Selangor)

  • Wing Hin Automobile (Balakong, Selangor)

  • Telagamas Motor (Kulim, Kedah)

  • Mutiara Motorsports (Plentong, Johor)

Jika anda memerlukan alasan untuk membayar RM 300k untuk sebuah Toyota, kereta ini adalah projek kesayangan Presiden Akio Toyoda. Beliau bertanggungjawab dan berlumba sendiri untuk pembangunan hothatch ini. Adakah bos tempat kerja anda mahu berkait rapat dengan projek pembangunan syarikat?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Perbincangang Trending

Komen

Up to 20% higher than average trade-in price

2021 Toyota GR Yaris

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru