Honda Civic terlalu laris di Thailand! Kuasai lebih 50% pasaran sedan segmen C!

Haris · Aug 6, 2020 10:00 AM

Honda Civic terlalu laris di Thailand! Kuasai lebih 50% pasaran sedan segmen C! 01

Tahun 2020 nampaknya tahun yang baik bagi Honda di Thailand. Pengenalan model Honda Civic 2020 membawa sebuah lagi kemenangan besar bagi syarikat automotif gergasi tersebut di Thailand. 

Kali ini, model Honda Civic 2020 telah berjaya mengatasi gabungan jumlah jualan model Corolla Altis, Mazda 3 dan juga Nissan Sylphy secara kesuluruhan iaitu bagi tempoh Januari hingga Jun 2020.

Honda Civic terlalu laris di Thailand! Kuasai lebih 50% pasaran sedan segmen C! 02

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Headlightmag telah melaporkan bahawa secara keseluruhan, terdapat 15,252 unit kereta segmen-C telah terjual dalam tempoh separuh tahun pertama 2020. Dari jumlah jualan tersebut, Honda Civic telah mencatat jumlah jualan sebanyak 8,656 unit yang membawa kepada 56.8% pegangan pasaran. 

Honda Civic terlalu laris di Thailand! Kuasai lebih 50% pasaran sedan segmen C! 01

Tempat kedua dengan jumlah 5,266 unit terjual (bersamaan 34.5% pegangan pasaran), dimenangi oleh model Toyota Corrola Altis. Model Mazda 3 pula berada di kedudukan ke 3 dengan jumlah jualan sebanyak 1,257 unit (bersamaan 8.2% saham pasaran).

Honda Civic terlalu laris di Thailand! Kuasai lebih 50% pasaran sedan segmen C! 02

Model Nissan Sylphy pula hanya mencatat jumlah jualan yang rendah iaitu 73 unit sahaja, bersamaan 0.5% pegangan pasaran. Hal ini bukanlah sebuah kejutan selepas Nissan dilihat ingin memberi fokus terhadap kenderaan SUV dan pasaran selain ASEAN. Apa pendapat anda pada Nissan yang tidak lagi mensasarkan ASEAN sebagai pasaran utama mereka?

Honda Civic terlalu laris di Thailand! Kuasai lebih 50% pasaran sedan segmen C! 03

Selain daripada itu, Honda City 2020 serba baru juga turut mendominasi pasaran sedan segmen B. Tidak dinafikan, rakyat Thailand menggemari Honda namun tahukah anda ada satu model Honda yang jatuh di tempat ketiga dalam kelasnya?

 

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Komen

tradeInTool.upto20

2021 Honda Civic International Version

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru