Hyundai - jualan kereta buat S1 2022 capai tempat ke-3, hanya dipotong Toyota & Volkswagen

Faisal · Aug 16, 2022 06:30 PM

Hyundai - jualan kereta buat S1 2022 capai tempat ke-3, hanya dipotong Toyota & Volkswagen 01

Gambar hiasan.

Menurut laporan dari Yonhap News, Hyundai Motor Group yang berasas di Korea Selatan telah berjaya menduduki tempat ke-3 dalam kategori jualan kenderaan mewah di peringkat global. Menariknya, mereka juga tidak lari daripada berdepan dengan isu kekurangan bekalan cip automotif.

Hyundai - jualan kereta buat S1 2022 capai tempat ke-3, hanya dipotong Toyota & Volkswagen 02

Hyundai Motor Co menerusi jenama Genesi bersama Hyundai Kia Corp dalam tempoh Januari – Jun 2022 berjaya menjual 3,299 juta kenderaan. Sebagai perbandingan, Toyota Motor Group yang berada di tempat pertama dalam tempoh sama menjual sehingga 5,138 juta kenderaan. Volkswagen Group pula meraih tempat kedua dengan jualan sebanyak 4,006 juta unit.

Hyundai - jualan kereta buat S1 2022 capai tempat ke-3, hanya dipotong Toyota & Volkswagen 03

Untuk makluman anda, prestasi jualan Hyundai yang membanggakan ini dimainkan oleh faktor jualan Genesis, EV Hyundai IONIQ 5 dan Kia EV6. Tahun lepas, kumpulan Hyundai berada di tangga ke-5 (jualan sebanyak 3,475 juta kenderaan). Secara tidak langsung, jualan Hyundai tahun 2022 setakat bulan Jun sebenarnya menurun 5.1% daripada tahun lepas.

Juga bacaHanya EV menjelang 2025, Genesis, jenama mewah Hyundai bakal gugurkan enjin pembakaran

Hyundai - jualan kereta buat S1 2022 capai tempat ke-3, hanya dipotong Toyota & Volkswagen 01

Menariknya, jualan Toyota Group dan Volkswagen Group juga mengalami kemerosotan, masing-masing menurun 6% dan 14%. Begitu juga dengan Stellantis yang mana jualan mereka turut menjunam iaitu sebanyak 16%. General Motors Co juga mengalami penurunan jualan sebanyak 19%.

Juga bacaKenderaan rasmi Sultan Johor dipuji ada 'taste', Genesis G90 Limousine berharga dari RM 584k!

Hyundai - jualan kereta buat S1 2022 capai tempat ke-3, hanya dipotong Toyota & Volkswagen 02

Secara teknikal, penurunan jualan kenderaan secara global ini adalah disebabkan oleh kemelut bekalan komponen yang terhad.

Juga bacaKurangkan kebergantungan, Hyundai-Kia percepatkan rancangan keluarkan cip semikonduktor sendiri

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Ioniq 5 Lite

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru