Hyundai menjadikan Ioniq sebagai jenama EV yang berdedikasi, kereta baru bakal tiba 2021

Zamil Syaheer · Aug 12, 2020 10:54 AM

Hyundai menjadikan Ioniq sebagai jenama EV yang berdedikasi, kereta baru bakal tiba 2021 01

Ioniq kini menjadi jenama tersendiri! Hyundai Motor Company melancarkan jenama Ioniq sebagai cabang yang didedikasikan untuk kenderaan elektrik (EV) sebagai respon terhadap permintaan pasaran yang berkembang pesat untuk mobiliti mesra alam.

Ini menghasilkan satu-satunya model pertama di dunia yang menawarkan 3 pilihan enjin elektrik; iaitu hibrid, plug-in hybrid, dan kenderaan elektrik (EV). Salah satu pilihan kereta yang berjaya ke Malaysia ialah Hyundai Ioniq Hybrid.

Hyundai menjadikan Ioniq sebagai jenama EV yang berdedikasi, kereta baru bakal tiba 2021 02

Dengan penubuhan jenama Ioniq, Hyundai telah meletakkan sasaran mereka untuk menjadi pembuat kenderaan mesra alam ketiga terbesar di dunia menjelang tahun 2025.

Syarikat ini juga mempunyai matlamat untuk mencapai penjualan 560,000 unit kenderaan elektrik bateri (BEV) beserta penjualan kenderaan elektrik sel bahan bakar (FCEV) pada tahun 2025.

Hyundai menjadikan Ioniq sebagai jenama EV yang berdedikasi, kereta baru bakal tiba 2021 03

Antara pelan lain yang sedang dalam perancangan termasuk pengenalan Platform Modular Global Elektrik baru (E-GMP) yang akan mengoptimumkan kemampuan pengisian cepat dan jarak pemanduan yang panjang.

E-GMP juga akan membolehkan Hyundai mereka semula bahagian dalaman kenderaan seperti tempat duduk yang boleh disesuaikan, sambungan tanpa wayar dan kotak sarung tangan yang direka seperti laci. Pada dasarnya, Hyundai bertujuan untuk mewujudkan ruang hidup yang pintar di dalam kenderaan.

Hyundai menjadikan Ioniq sebagai jenama EV yang berdedikasi, kereta baru bakal tiba 2021 04

Kereta Ioniq pertama yang akan dibina menggunakan platform baru ialah Ioniq 5, SUV crossover pertengahan yang akan membuat debutnya pada awal 2021. Ioniq 5 didasarkan pada kereta konsep EV "45" yang Hyundai pamerkan di Pameran Motor Antarabangsa Frankfurt (IAA) 2019.

Selain daripada Ioniq 5, sedan Ioniq 6 akan hadir pada tahun 2022. Sekali lagi, kami tidak asing dengan model ini kerana kami telah melihat kereta konsep EV Prophecy sedan. Sementara itu, SUV Ioniq 7 pula akan membuat debut global pada awal 2024.

Ketiga-tiga kereta akan disatukan dengan reka bentuk jenama Ioniq dengan piksel parametrik canggih. Elemen reka bentuk akan dimasukkan ke dalam model Ioniq masa depan juga.

Komen

Up to 20% higher than average trade-in price

2020 Proton X50 1.5T Standard

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru