Jaga-jaga penjenayah, unit K9 PDRM akan rempuh dengan Toyota Hilux yang baru!

Faisal · Nov 3, 2020 06:00 PM

Jaga-jaga penjenayah, unit K9 PDRM akan rempuh dengan Toyota Hilux yang baru! 01

Unit K9 Polis Diraja Malaysia (PDRM) atau dikenali sebagai Unit Anjing Pengesan akan menerima Toyota Hilux untuk menggantikan barisan kenderaan yang sudah lama.

Gambar yang dilaporkan adalah ihsan Facebook Aliph Toyota Terengganu dan DS Seah.

Jaga-jaga penjenayah, unit K9 PDRM akan rempuh dengan Toyota Hilux yang baru! 02

Kredit: Aliph Toyota, DS Seah

Berdasarkan gambar yang dimuat naik, Hilux yang diserahkan adalah varian Black Edtiion. Varian ini didatangkan sebelum model facelift beransur. Untuk maklumat anda, Toyota Hilux Rogue yang dijual kini memperlihatkan lampu hadapan LED yang berlainan.

Jaga-jaga penjenayah, unit K9 PDRM akan rempuh dengan Toyota Hilux yang baru! 01

Sebagai ringkasan, Hilux Rogue hadir dengan enjin yang baharu iaitu unit 2.8L turbodiesel. Enjin ini masih sebuah unit 1GD-FTV yang sama tetapi dengan beberapa pembaharuan untuk menghasilkan 27 PS lebih kuasa dan 50 Nm lebih tork. Maka itu, enjin ini menghasilkan 204 PS dan 500 Nm tork.

Varian yang lebih bawah pula menggunakan enjin 2.4L 2GD-FTV yang menghasilkan 150 PS dan 400 Nm tork.

Jaga-jaga penjenayah, unit K9 PDRM akan rempuh dengan Toyota Hilux yang baru! 02

Dari segi keselamatan, Hilux Rogue dilengkapi dengan 7 beg udara dan sistem bantuan keselamatan melalui rangkaian Toyota Safety Sense (TSS). Sistem bantuan ADAS ini merangkumi kawalan pelayaran adaptif, brek kecemasan automatik, amaran titik buta, dan amaran keluar lorong melalui kawalan brek.

Jaga-jaga penjenayah, unit K9 PDRM akan rempuh dengan Toyota Hilux yang baru! 03

Untuk pengetahuan anda, varian Single Cab bermula daripada RM 92,880. Varian Double Cab pula boleh dimiliki dengan RM 108,880.

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2020 Toyota Hilux Single Cab 2.4 MT 4X4

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru