Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik?

Faisal · Aug 13, 2022 06:00 PM

Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik? 01

Sebuah jalan diliputi ais di Pulau Hiiumaa, Estonia ini mempunyai undang-undang pelik yang mana pemandu dan penumpang dilarang memakai tali pinggang keledar atau memandu pada kelajuan sederhana.

Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik? 02

Sumber foto: Reddit.

Dalam masa yang sama, laluan berais yang terpanjang di Eropah ini (26 km) turut melarang kenderaan melaluinya selepas matahari terbenam. Halaju yang pengguna perlu patuh juga tidak boleh kurang daripada 40 km/j atau perlu kurang daripada 25 km/j (kiranya antara 25 – 40 km/j dilarang). Tetapi atas sebab apa?

Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik? 03

Inilah apa yang akan jadi bila ais jadi retak.

Untuk makluman anda, sewaktu musim sejuk, lapisan ais akan menjadi tebal dan keras. Memandu di luar julat ini pula boleh menyebabkan lapisan ais retak kerana getaran yang dihasilkan oleh tayar adalah sama dengan gelombang sebuah kapal. Jadi memandu terlalu lama dalam kelajuan tersebut boleh mengakibatkan keretakan ais. Kalau anda nak tahu, memandu di jalan berais di sana juga memerlukan selang masa 3 minit supaya tekanan terhadap permukaan tidak melampau.

Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik? 01

Sumber foto: Daily Mail.

Berkenaan tali pinggang pula, ia adalah atas faktor keselamatan pengguna di mana sekiranya ais retak, mereka boleh cepat-cepat keluar dari kenderaan.

Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik? 02

Sumber foto: phys.org.

Di samping itu, pemandu atau penumpang juga dilarang berhenti di tepi jalan selepas terbenamnya matahari kerana mereka akan sukar untuk dilihat oleh pengguna kenderaan lain. Mereka juga dilarang memandu pada waktu gelap kerana jarak penglihatan menjadi terhad. Antara langkah asas yang wajib dipatuh juga adalah penjagaan jarak sesama kenderaan sekurang-kurangnya 250 meter supaya mudah untuk pengguna lain lihat dan bertindak sekira berlaku sebarang insiden.

Jalan ini kena ada 'adab', tak boleh pakai tali pinggang & pandu perlahan, dunia dah terbalik? 03

Sumber foto: Protyre.

Lain macam kan memandu dalam keadaan berais? Yang duduk di Malaysia ini syukur tak dengan cuaca panas lembap sepanjang tahun?

Sumber: Oddity Central

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda City 1.5V Sensing

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru