Jualan Mazda CX-3 & Mazda 6 dihentikan di AS, tapi pasaran Malaysia kekal ada

Mersita · Jun 4, 2021 10:00 AM

Jualan Mazda CX-3 & Mazda 6 dihentikan di AS, tapi pasaran Malaysia kekal ada 01

Minggu lepas, Mazda USA mengumumkan akan menghentikan jualan Mazda CX-3 dan Mazda 6, dan tidak mengumumkan sebarang model penggantian.

Mazda tidak memberikan sebarang alasan atas pemberhentian dua model itu, sekadar berkata, “Disebabkan minat pengguna terus berubah, Mazda akan menghentikan CX-3 dan Mazda 6 untuk model tahun 2022 di pasaran Amerika Syarikat (AS).”

Jualan Mazda CX-3 & Mazda 6 dihentikan di AS, tapi pasaran Malaysia kekal ada 02

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sudah tentu ini menimbulkan pertanyaan berkenaan masa depan kedua-dua model ini di Malaysia. Kami telah menerima pengesahan dari Mazda bahawa CX-3 dan Mazda 6 akan terus dijual bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di negara-negara lain dalam rantau ASEAN, serta di pasaran-pasaran utama Mazda termasuk Jepun dan Australia (dimana Mazda menjadi jenama nombor 1 untuk pembeli persendirian).

Seorang jurucakap Mazda memberitahu Wapcar.my bahawa pelarasan barisan model Mazda di AS tidak mempunyai hubung kait dengan operasi Mazda di Malaysia.

Jualan Mazda CX-3 & Mazda 6 dihentikan di AS, tapi pasaran Malaysia kekal ada 01

Untuk Malaysia, Indonesia, dan Singapura, kedua-dua Mazda CX-3 dan Mazda 6 diimport dari Jepun. Untuk Thailand, hanya Mazda 6 diimport dari Jepun. Mazda CX-3 (dan CX-30) adalah model pemasangan tempatan (CKD) yang dipasang di kilang Mazda Manufacturing Thailand di Chon Buri. Kilang itu juga memasang Mazda 2 dan Mazda 3.

Jualan Mazda CX-3 & Mazda 6 dihentikan di AS, tapi pasaran Malaysia kekal ada 02

Mazda BT-50 dikeluarkan di kilang Isuzu di Samut Prakan, yang turut memasang Isuzu D-Max. Juga harus diketahui model-model CX-5 dan CX-8 di Thailand diimport dari Malaysia, yang juga turut dieksport ke Indonesia dan Filipina.

Jualan Mazda CX-3 & Mazda 6 dihentikan di AS, tapi pasaran Malaysia kekal ada 03

Mazda Vision Coupe 2017 mempratonton sebuah sedan mewah pacuan roda belakang yang akan datang

Mazda dijangka melancarkan sekurang-kurangnya dua model pacuan roda-belakang – sebuah sedan dan SUV – menjelang 2022. Sama ada sedan ini akan menggantikan Mazda 6 atau duduk di atas segmen 6, masih belum diketahui.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

Perbincangang Trending

Komen

tradeInTool.upto20

2018 Mazda 6 SkyActiv-G 2.0L

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru