Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka

Zamil Syaheer · Jul 10, 2020 11:30 AM

Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka 01

Transmisi Pembolehubah Berterusan atau lebih dikenali sebagai CVT menjadi pilihan transmisi automatik untuk kereta di kawasan bandar. Pada tahun 2014, lebih daripada 10 peratus kereta baru yang diperkenalkan dilengkapi dengan CVT.

Diseluruh dunia pula, pengeluar kereta telah menghasilkan sebanyak 11.3 juta kereta yang dilengkapi dengan CVT pada tahun 2015. Jumlahnya dijangka meningkat kepada 18.2 juta unit pada tahun 2022.

Di Malaysia, hampir separuh kereta yang dijual dilengkapi dengan CVT. Contohnya, Toyota Vios, Honda City, dan juga kereta mewah seperti Lexus UX. Ia adalah transmisi yang sangat popular tetapi bukan semua kereta dilengkapi dengan CVT.

Dalam rencana ini, kita akan lihat mengapa sebilangan pengeluar menyukainya sedangkan yang lain tidak suka dengan transmisi CVT.

Kelebihan

Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka 01

Imej dari edmunds.com

CVT terdiri dari sistem dua takal (two-pulley), dengan kerucut (cones) dihubungkan bersama oleh tali berantai. Tidak ada gear fizikal dan konvensional.

Sebaliknya, nisbah gear diselaraskan dengan menggerakkan tali berantai lebih jauh ke atas atau ke bawah kerucut. Ini mewujudkan jumlah nisbah yang tidak terbatas dan berbeza.

Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka 02

Toyota Vios dan Honda City, dua kereta popular dengan CVT.

Dengan CVT, pecutan menjadi lebih lancar dan berterusan tanpa pergeseran kejutan biasa ketika beralih antara roda gigi. Ini kerana CVT mempertahankan putaran enjin pada jarak optimum, tidak perlu memutar lebih dan membina tork.

Walau bagaimanapun, dron monoton kebisingan enjin semasa kelajuan sedang meningkat mengganggu perhatian pemandu yang tidak terbiasa dengan cara CVT berfungsi.

Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka 03

Honda CR-V juga datang dengan CVT.

Maka tidak hairanlah CVT menjadi transmisi pilihan utama untuk jimat minyak dan efisyen kerana enjin beroperasi pada jarak optimum.

CVT dapat dihasilkan dengan kos yang lebih rendah kerana ia mempunyai bahagian yang kurang bergerak berbanding transmisi automatik penukar tork tradisional.

Keburukan

Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka 04

Kereta hatchback sporty seperti Golf GTI mungkin tidak akan datang dengan CVT.

Sekiranya CVT memberikan pecutan yang lebih cepat dan berterusan, mengapa ia tidak dipasang pada kereta berprestasi lebih tinggi? Ini kerana CVT mempunyai had tork yang agak rendah dan tidak bertindak balas dengan cukup pantas terhadap perubahan kelajuan secara tiba-tiba. Ianya lebih sesuai untuk gaya pemanduan kereta bandar.

CVT juga mempunyai sedikit kelewatan antara input pendikit pemandu, jadi itu tidak memberikan pengalaman pemanduan yang anda sudah biasa dengan transmisi manual atau automatik.

Sekiranya anda berpendapat bahawa CVT lebih berpatutan untuk dihasilkan, fikirkan semula. Walaupun kos dan kecekapan bahan bakarnya rendah, unit CVT tidak tahan lama seperti transmisi tradisional lain.

CVT lebih lemah dalam menangani pemanduan berkelajuan tinggi yang berterusan dalam cuaca panas, sesuatu yang sangat biasa di sini. Ada penyelesaian tertentu seperti menambah pendingin minyak transmisi dan menala perisian enjin untuk membatasi atau mengurangkan tork ketika suhu meningkat.

Oleh itu, walaupun CVT mempunyai kelebihannya, ia tidak akan menggantikan transmisi automatik penukar tork 4-kelajuan dalam masa terdekat.

Kelebihan dan Keburukan transmisi CVT - apa yang kami suka, dan apa yang kami tidak suka 05

Rosak? Tukar baru terus.

Juga, apabila CVT rosak, tidak ada alasan yang kuat untuk memperbaikinya. Adalah lebih masuk akal untuk mengganti keseluruhan unit dan mereka sering kali merupakan pengganti yang mahal yang tidak akan mampu dimiliki oleh pemilik kereta murah.

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Honda City Hatchback 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru