window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul!

Haris · Apr 1, 2021 08:00 PM

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 01

Akhirnya, setelah hampir setahun tidak yakin dengan pengedar tempatannya, Kia Motor Malaysia telah mengesahkan hari ini bahawa Dinamikjaya Motors Sdn Bhd sebagai pengedar baharunya untuk Malaysia, berkuat kuasa hari ini. Syarikat berkenaan dibentuk hasil daripada perancangan strategik bersama Bermaz Auto Berhad.

Selain itu, syarikat baharu yang akan dikenali sebagai Kia Malaysia Sdn Bhd (“KMSB”) juga akan dibentuk untuk tugas-tugas pemasangan model Kia yang secara tempatan (CKD).

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 01

Dengan ini, Kia akan menjadi jenama kelima yang akan diwakili oleh Bermaz dan syarikat gabungan, selepas Mazda (Bermaz Auto, Bermaz Auto Philippines) Peugeot (Berjaya Auto Alliance, Malaysia), Ssangyong (Berjaya Motor Philippines), dan Changan (Berjaya Auto Asia, Filipina).

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 02

Kia Seltos dengan Blackpink

Lebih penting lagi, Bermaz akan memulakan kebangkitan Kia dengan memperkenalkan beberapa model pemasangan tempatan (CKD) dengan harga yang kompetitif, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pengedar sebelum ini iaitu Naza Group telah menjual pegangan kilang Pembuatan Automotif Naza di Gurun, Kedah kepada Groupe PSA pada Februari 2018.

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 03

Pelancaran Kia Seltos di sini

Menurut kenyataan media, model Kia yang dirancang untuk pemasangan tempatan (CKD) adalah Kia Seltos dan Kia Carnival. Kia Carnival generasi baharu telah dilancarkan di Thailand dan diimport dari Korea.

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 04

Kia Carnival baharu

Lebih banyak model CKD dirancang dan ini akan diumumkan kemudian. WapCar.my difahamkan bahawa perbincangan untuk membawa model Kia Sportage dan Kia Sorento sebagai model pemasangan tempatan (CKD) masih berjalan.

Model CKD Kia baharu akan dipasang di kilang Inokom, yang dimiliki 29% oleh Bermaz Auto.

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 05

Usaha sama Bermaz Auto Malaysia dengan Mazda Motor Jepun kini mengendalikan kilang pemasangan Mazda di dalam kampus Inokom tetapi model Kia yang telah dirancang berkemungkinan besar akan dipasang di kemudahan pemasangan yang berbeza.

Kia diselamatkan Bermaz, Kia Seltos dan Kia Carnival versi CKD bakal menyusul! 06

Kia Sorento

Lebih menarik lagi, model Kia CKD akan dipasang di bangunan yang pernah digunakan untuk memasang model Hyundai. Oleh kerana Hyundai-Sime Darby Motors tidak lagi menjual model CKD di Malaysia (model CKD terakhir adalah Hyundai Ioniq yang sudah digugurkan), lebihan kapasiti ini dijangka akan digunakan oleh Kia.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2021 Kia Seltos 1.6EX

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda