Kurangkan kebergantungan, Hyundai-Kia percepatkan rancangan keluarkan cip semikonduktor sendiri

Mersita · Aug 11, 2022 03:00 PM

Kurangkan kebergantungan, Hyundai-Kia percepatkan rancangan keluarkan cip semikonduktor sendiri 01

Hyundai Motor Group sedang mempercepatkan rancangan mereka untuk menghasilkan cip semikonduktor automotif mereka sendiri. Pengeluaran komponen penting yang berdepan kekurangan global ini akan diterajui oleh ahli gabungan alat ganti kumpulan itu, Hyundai Mobis.

Langkah ini merupakan sebahagian daripada strategi Hyundai dan Kia untuk menangani risiko dari isu kekurangan bekalan semikonduktor di peringkat global. Permintaan bagi cip ini semakin meningkat susulan pembangunan pesat dalam pengeluaran kenderaan elektrik (EV) dan kenderaan berautonomi.

Kurangkan kebergantungan, Hyundai-Kia percepatkan rancangan keluarkan cip semikonduktor sendiri 02

Cip semikonduktor telah menjadi antara faktor terpenting dalam kebolehan daya saing kenderaan kerana EV dan kenderaan berautonomi memerlukan lebih daripada 500 – 1,000 cip ini. Jumlah inio tiga kali lebih banyak berbanding jumlah yang diperlukan untuk menghasilkan kereta berenjin pembakaran (ICE).

Memetik laporan Korea Times, Hyundai Mobis berhasrat untuk menumpukan usaha mereka keatas ‘power semiconductors’ dan ia sedang dalam proses membangunkan serta menghasilkan cip berkenaan. Selain itu, syarikat itu juga merancang untuk menceburi teknologi ‘system semiconductors’.

Juga baca: Pakar: Krisis bekalan cip dunia akan berterusan sepanjang tahun 2022, 2023 ada sinar harapan?

Kurangkan kebergantungan, Hyundai-Kia percepatkan rancangan keluarkan cip semikonduktor sendiri 01

‘Power semiconductors’ adalah salah satu komponen penting yang boleh memanjangkan jarak perjalanan sesebuah EV. Disamping itu, semikonduktor berprestasi tinggi merupakah komponen utama dalam pemanduan berautonomi dan kepintaran buatan (AI).

Bagaimanapun, ‘system semiconductors’ mesti dihasilkan secara langsung atau secara konsainan menerusi faundri. Hyundai Mobis besar kemungkinannya akan memilih produksi konsainan kerana pembinaan kilang semikonduktor memakan masa dan kos yang besar.

Kurangkan kebergantungan, Hyundai-Kia percepatkan rancangan keluarkan cip semikonduktor sendiri 02

Buat masa ini, enam buah syarikat termasuk Renesas (Jepun), NXP (Netherlands), Infineon (Jerman), Texas Instruments dan Microchip (AS), serta ST Microelectronics (Switzerland) menghasilkan dan membekalkan 90 peratus daripada sistem semikonduktor automotif dunia.

Syarikat-syarikat Korea pula hanya memegang 2 peratus daripada pasaran berkenaan.

Juga baca: Honda Malaysia – penyerahan kereta dijangka lewat akibat pandemik & bekalan cip yang terhad

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda City Hatchback 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru