Lebih 600 warga Malaysia memohon untuk Perodua Ativa Hybrid; stok terkini habis licin!

Mersita · Sep 26, 2022 06:30 PM

Lebih 600 warga Malaysia memohon untuk Perodua Ativa Hybrid; stok terkini habis licin! 01

Semasa majlis penyerahan Perodua Ativa Hybrid 2022 berjalan di Kuala Lumpur hari ini, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Dato’ Seri Zainal Abidin Ahmad berkata pihaknya menerima permohonan untuk “lebih 600 unit” bagi Ativa versi hibrid ini.

Lebih 600 warga Malaysia memohon untuk Perodua Ativa Hybrid; stok terkini habis licin! 02

“Buat masa sekarang, ada kira-kira 600 pemohon (untuk model ini),” katanya kepada pemberita di majlis berkenaan. Jumlah ini sekali ganda lebih tinggi berbanding stok 300 unit Ativa Hybrid yang diterima oleh Perodua, diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun. Lagipun, kesemua unit sedia ada sudah habis ditempah dan dalam proses penghantaran kepada pelanggan.

Lebih 600 warga Malaysia memohon untuk Perodua Ativa Hybrid; stok terkini habis licin! 01

Pencapaian ini ternyata cukup bagus sebagai permulaan usaha elektrifikasi oleh Perodua. Perodua Ativa Hybrid akan dijadikan sebagai kajian kebolehlaksanaan untuk mendalami tabiat konsumer atas kenderaan elektrik, selain mengkaji penerimaan rakyat Malaysia terhadap konsep pajakan kenderaan.

Lebih 600 warga Malaysia memohon untuk Perodua Ativa Hybrid; stok terkini habis licin! 02

Perodua Ativa Hybrid 2022 merupakan kenderaan dielektrifikasikan pertama dari Perodua, berdasarkan model asasnya Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid. Ia dipadatkan dengan enjin 1.2 liter 3 silinder yang dipadankan dengan motor elektrik, dan didakwa mempunyai kecekapan bahan api 40 peratus lebih bagus berbanding Ativa biasa, iaitu 3.2 liter/100 km.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh lawati pautan di bawah.

Juga baca: Semua yang anda perlu tahu tentang Perodua Ativa Hybrid 2022 - 300 unit pajakan, jimat minyak 40%

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2021 Perodua Ativa 1.0L Turbo X

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru