Macam mana nak baca 'spec' rim?

Faisal · Oct 21, 2020 04:00 PM

Macam mana nak baca 'spec' rim? 01

Anda mesti pernah ke kedai tayar bukan? Sekiranya anda ke kedai tayar untuk sebarang urusan berkenaan tayar mahupun masalah pemanduan, anda mungkin perasan bahawa terdapat kod pada roda sama ada pada tayar atau rim itu sendiri.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 02

Imej: bimmerfest.com

Secara umumnya, tayar memberikan bacaan kod yang jelas tetapi untuk rim, ia terletak di bahagian dalam. Kod ini menjelaskan spesifikasi yang terdapat pada rim tersebut. Selain itu, kod ini berfungsi sebagai rujukan apabila anda hendak mengganti atau mengubah suai ‘kasut’ kereta anda. Oleh itu, mari kita sama-sama merungkaikan maksud kod pada rim kereta. Sebagai contoh, mari kita gunakan kod 8Jx20H2 112-5-ET43.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 03

Imej: roadkillcustoms

Angka 8 merujuk kepada ukuran lebar rim dalam unit inci. Ukuran lebar ini diambil dari kiri ke kanan rim.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 01

Imej: summitracing

Abjad J pula menandakan bentuk bucu rim yang dikenali sebagai bibir. Huruf yang berlainan menandakan kegunaan yang berlainan. Kebiasaanya, kebanyakan kereta menggunakan profil J. Kenderaan 4x4 pula mengunakan profil JJ.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 02

Berbalik kepada kod, angka 20 merujuk kepada diameter rim dalam unit inci. Diameter rim dikira melalui ukuran lilit. Diameter ini juga dikenali sebagai saiz rim. Untuk maklumat anda, penukaran saiz rim hanya boleh berbeza sebanyak 3 % supaya bacaan perbatuan (mileage) dan kelajuan (speedometer) tidak terjejas.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 03

Mengenai abjad H2, ia merujuk kepada jenis dinding. Dinding ini berfungsi untuk menghalang tayar daripada jatuh ke dalam rim. Kebanyakan kereta biasa menggunakan dinding H2.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 04

Beralih kepada angka 112, ia merujuk kepada jarak di antara dua skru yang paling jauh. Ia disukat dalam unit mm. Jarak ini turut dikenali sebagai Pitch Circle Diameter (PCD).

Macam mana nak baca 'spec' rim? 05

Angka 5 pada bacaan kod pula menandakan bilangan skru yang digunakan pada rim kereta anda. Kebiasaanya, kereta yang lebih berkuasa atau lebih besar akan menggunakan lebih skru.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 06

Untuk bacaan ET43, ia merujuk kepada kadar offset rim (ET). Ia juga bermaksud kedalaman roda. Bacaan 43 menunjukkan offset sebanyak +43 mm. Bacaan positif (+) bermaksud rim anda lebih memasuki ke dalam ruang tayar (fender). Bacaan negatif (-) pula bermaksud rim anda lebih ke luar fender. Ukuran offset ini penting untuk mengelakkan roda daripada bergesel dengan komponen dalaman seperti suspensi atau badan kereta seperti fender.

Macam mana nak baca 'spec' rim? 07

Imej: aelady.com

Dengan itu, adalah penting untuk anda mematuhi spesifikasi yang telah ditetapkan pada kenderaan anda untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang kerosakan pada kenderaan. Selamat memilih!

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda City 1.5V Sensing

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru