Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih?

Mersita · Oct 18, 2020 11:50 AM

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 01

Kereta SUV menjadi kegilaan ramai pembeli di Malaysia masa kini, dan syarikat pembuat kereta cuba sedaya upaya untuk mengisi kekosongan barisan model mereka dengan kereta-kereta SUV. Antara yang popular termasuklah Mazda CX-5 dan Mazda CX-30 yang secara teknikalnya berada dalam segmen C dalam pasaran SUV.

Mungkin ada yang beranggapan CX-30 sebagai kereta crossover. Tapi, hal mengenai SUV/crossover akan dibincangkan dalam entri lain kerana ia agak rumit untuk dijelaskan. Mazda CX-5 dan CX-30 bukan saja berada dalam segmen yang sama, kedua-dua model ini juga berada dalam lingkungan harga yang sama. Oleh itu, mana satu yang patut anda pilih? Kami akan jelaskan satu persatu.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 02

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kami huraikan di bawah senarai harga (OTR dengan insentif SST, sah sehingga 31 Dis 2020) serta varian-varian untuk CX-5 dan CX-30:

Mazda CX-5

 • 2.0G 2WD Mid - RM 132,403
 • 2.0G 2WD High - RM 148,563
 • 2.5G 2WD High - RM 161,103
 • 2.2D 2WD High - RM 167,274
 • 2.5G 4WD High T/C - RM 174,852

Mazda CX-30

 • 2.0G Core - RM 144,759
 • 2.0G High - RM 159,109
 • 2.0G High AWD - RM 170,459
 • 1.8D High - RM 167,673

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 01

Tren kuasa – Lebih banyak pilihan untuk CX-5

Mazda CX-5 mempunyai pilihan enjin yang lebih meluas – dari enjin ‘naturally aspirated’ 2.0 liter sehinggalah enjin berpengecas turbo 2.5 liter, juga dengan enjin diesel 2.2 liter.

Enjin petrol ‘naturally aspirated’ 2.0 liter dikongsi antara kedua-dua model ini. Ia menjana 162 PS dan 213 Nm serta dipadankan dengan transmisi automatik 6 kelajuan. Untuk pemanduan harian, tren kuasa ini cukup bagus untuk CX-5 dan juga CX-30.

Penghantaran kuasanya linear, enjinnya seronok untuk diderum, dan transmisi automatik 6 kelajuannya terasa mudah untuk diturunkan apabila kelajuan diperlahankan.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 02

Yang menariknya, Mazda CX-5 2.5G hanya kira-kira RM 2,000 lebih mahal daripada varian CX-30 2.0G High. Kebolehannya dari segi kapasiti tambahan berguna apabila hendak membawa penumpang memandangkan enjin 2.0L terasa sedikit payah apabila membawa 5 penumpang dewasa.

Jika anda kerap memandu di lebuhraya, CX-5 dengan kapasiti enjin yang lebih besar lebih sesuai untuk keperluan anda.

Ruang dalaman dan praktikaliti – CX-5 lebih praktikal, CX-30 lebih selesa

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 03

Ruang dalaman CX-5

Walaupun Mazda CX-5 tidak begitu terkenal dari segi keluasan ruang dalaman dalam segmennya, CX-30 lebih sempit di tempat duduk belakangnya. Disebabkan oleh atapnya yang rendah, ruang lutut dan kepala agak kecil.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 04

Ruang di belakang (CX-5)

 

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 05

Ruang di belakang (CX-30)

Ruang dalaman CX-5 tampak lama apabila dibandingkan dengan CX-30 – skrin paparan infotaimen yang lebih kecil dan kluster instrumennya yang analog. Papan pemuka CX-30 yang dibalut kulit yang bersambung kemas dengan panel pintunya menaikkan lagi seri ruang dalaman SUV itu.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 06

Ruang dalaman CX-30

Bagi ruang simpanan pula, CX-30 mempunyai ruang di bahagian pemandu yang terletak di bawah pelaras ‘memory seat’ dan ruang ini tiada di dalam CX-5. Tapi, perehat lengan belakang dalam CX-5 ada 2 port pengecas USB dan ruang khas untuk peranti atau telefon bimbit.

Ruang but lebih besar sedikit di dalam Mazda CX-5 dengan isipadu 442 liter, manakala isipadu but CX-30 ialah 430 liter. Selain dari itu, kedua-duanya sama praktikal – ruang simpanan di tepi pintu boleh memuatkan botol besar serta mempunyai ruang simpanan yang cukup besar pada perehat lengan tengahnya.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 07

CX-5 (atas)
CX-30 (bawah)

Keselesaan pemanduan – CX-5 lebih lentur sedikit

Suspension Mazda CX-5 lebih lentur sedikit berbanding CX-30. Ini juga dibantu oleh tayar yang berprofail lebih tebal pada CX-5, terutamanya varian 2.0L dengan rim bersaiz 17 inci.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 08

Bagi CX-30 pula, pemanduannya agak keras tanpa sebarang peningkatan ketara bagi tetapan ini. Suspensionnya tidaklah begitu keras sehingga terasa sangat tak selesa, tapi anda akan dapat rasakan perbezaannya apabila anda bertukar dari CX-5 ke CX-30.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 09

Kerusinya sama-sama mempunyai sokongan memuaskan memandangkan Mazda memang memberi banyak perhatian kepada keselesaan tempat duduk. Posisi pemanduan di dalam CX-5 terasa lebih seperti SUV dimana anda duduk tinggi sedikit. Manakala bagi CX-30 pula, kerusinya lebih rendah dan ia terasa seperti memandu hatchback.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 10

Kerusi hadapan CX-30

Tahap bunyi juga lebih rendah di dalam CX-30 walaupun CX-5 mempunyai cermin hadapan ‘double-glazed’. Kedua-dua kabin kereta ini selesa dipandu dengan senyap, tapi CX-30 lebih senyap dan kurang bunyi ‘rolling’. Pada kelajuan 110 km/jam, CX-30 mempunyai bacaan bunyi 66.5 dB manakala CX-5 sekitar 68 dB.

Pengalaman pemanduan – CX-30 lebih lincah

Kerana kedua-duanya kereta Mazda, kawalannya ditentukur dengan sempurna dimana sterengnya mempunyai berat yang sesuai, pedal pemecutnya responsif dan linear, breknya pula cukup progresif.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 11

Dari sudut-pandang pemandu di dalam CX-5

Yang menariknya, brek pada CX-5 cengkam lebih kuat sedikit berbanding CX-30. Perlu diingatkan perkara ini tidak berkait terus dengan prestasi brek, ia lebih berkait dengan tentukur ‘brake booster’nya.

Apabila dipandu melalui jalan berselekoh, CX-30 lebih tangkas kerana dimensinya yang lebih kecil dan beratnya yang rendah, manakala ‘body roll’ pula tidak begitu ketara. Tapi, sistem GVC+ di dalam kedua-dua kereta ini berjaya memastikan badannya seimbang.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 12

Advanced Driver-Assistance Systems (ADAS) - CX-30 lebih bagus

Dari segi ADAS, CX-30 lebih bagus dengan adanya Mazda Radar Cruise Control yang tiada pada CX-5. Suite i-Activsense dalam CX-30 merangkumi:

 • High Beam Control (HBC)
 • Blind Spot Monitoring (BSM)
 • Rear Cross Traffic Alert (RCTA)
 • Lane Departure Warning System (LDWS)
 • Lane-Keep Assist System (LAS)
 • Driver Attention Alert (DAA)
 • Smart City Brake Support (SCBS) – Depan & belakang
 • Mazda Radar Cruise Control (MRCC)

Varian spesifikasi tinggi (2.2D 2WD dan 2.5G 4WD) di dalam CX-5 merangkumi:

 • Blind Spot Monitoring (BSM)
 • Rear Cross Traffic Alert (RCTA)
 • Lane Departure Warning System (LDWS)
 • Lane-Keep Assist System (LAS)
 • Driver Attention Alert (DAA)
 • Smart City Brake Support (SCBS) - Depan & belakang

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 13

Kesimpulan – CX-5 untuk praktikaliti, CX-30 untuk pengemudian lebih sempurna

Diimpot sepenuhnya dari Jepun, Mazda CX-30 berada dalam lingkungan harga yang sama dengan ‘abangnya’ yang lebih besar – iaitu Mazda CX-5 yang dipasang tempatan. Pilihan antara dua SUV ini bergantung pada keperluan masing-masing.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 14

Jika anda mahukan SUV yang lebih kecil yang lebih mudah untuk dikemudi di sekitar bandar, dengan pengendalian yang lebih tangkas, ditambah pula dengan ruang dalaman yang lebih ‘up-to-date’, CX-30 cukup sesuai untuk anda. Jika praktikaliti, ruang dan keselesaan menjadi keutamaan anda, CX-5 adalah pilihan yang lebih sesuai.

Mazda CX-5 vs. Mazda CX-30: SUV mana yang patut anda pilih? 15

Pilihan kami pula ialah CX-5 kerana ruangnya yang lebih besar dan lebih praktikal. CX-30, apabila diuji dengan sendirinya, sebenarnya agak selesa. Tapi, apabila kami bertukar-tukar antara kereta ini dengan Mazda 3, kualiti pemanduannya tidak dapat menebus tahap keselesaannya.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

Perbincangang Trending

Komen

tradeInTool.upto20

2019 Mazda CX-5 2.0L Mid SKYACTIV-G

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

  Cek Lebih

  Model Terbaru