window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Top_pc', [ [ 728, 90 ] ], 'div-gpt-ad-1677034384063-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1677034384063-0'); });

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan!

Zamil Syaheer · Oct 30, 2022 12:00 PM

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 01

Umur kenderaan mungkin perkara pertama yang anda lihat semasa mencari kenderaan terpakai atau recond.

Selain keadaan kenderaan tersebut secara keseluruhan, amat penting bagi anda untuk tahu apakah beza diantara model, pembuatan dan tahun pendaftaran kenderaan kerana terdapat perbezaan yang berbeza antara 3 ini. Jom, mari kami pecahkan untuk anda.

Apakah itu tahun pembuatan kereta?

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Tahun pembuatan kereta hanya merujuk kepada tahun di mana kereta itu dihasilkan. Pengeluaran mana-mana kenderaan bermula sebelum model itu dilancarkan secara rasmi dan berakhir sebelum pengeluaran model facelift atau penggantian bermula.

Anda boleh mengetahui tahun pembuatan mana-mana kenderaan dengan melihat kad pendaftarannya.

Apakah itu tahun pendaftaran?

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 01

Kedua-dua tahun pembuatan dan pendaftaran disenaraikan pada kad pendaftaran kenderaan

Tahun pendaftaran merujuk kepada masa kenderaan itu didaftarkan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ).

Kenderaan recond biasanya mempunyai tahun pendaftaran 1-5 tahun selepas tahun pembuatannya kerana kenderaan ini dihasilkan dan dipandu di negara lain (seperti Jepun dan UK) sebelum diimport dan didaftarkan di Malaysia.

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 02

Bagi kenderaan recond, kad pendaftaran akan menunjukkan status Kenderaan Import Terpakai (kenderaan import terpakai) serta tahun pembuatan dan pendaftaran kenderaan.

Apakah maksud model tahun kereta?

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 03

Dalam takrifan yang paling mudah, tahun model kenderaan merujuk kepada tahun kereta itu dilancarkan secara rasmi, dan jualan di bilik pameran bermula.

Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, disebabkan oleh perubahan tingkah laku pelanggan, dan kemunculan istilah carian Google, tahun model semakin digunakan untuk menandakan model terkini, semasa atau akan datang. Oleh itu, istilah seperti ‘Honda HR-V 2022' seringkali digunakan untuk menggambarkan model tertentu.

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 04

Tetapi bagaimana pula dengan model tahun yang ditetapkan pada tahun berikutnya (atau lebih baru), contohnya, ‘Toyota Vios 2023'? Ada dua sebab utama untuk ini. Pertama, ini kerana pelancaran dan jualan model hanya akan bermula pada tahun berikutnya, atau kedua, ini hanyalah kes pemasaran.

Tiada peraturan yang keras dan pantas dalam hal pemasaran slogan jadi pengeluar kadangkala menggunakan model tahun hadapan untuk menarik minat pembeli dan mengukuhkan fakta bahawa kenderaan itu adalah tawaran terkini.

Baca juga: Beli kereta terpakai/recond? Awas, ini caj-caj tersembunyi yang anda perlu tahu!

Kesimpulan

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 05

Nilai kereta terpakai dan recond sebahagian besarnya ditentukan oleh umur mereka. Oleh itu, adalah perkara biasa bagi pengedar terpakai/recond untuk mengiklankan kereta menjelang tahun pendaftarannya yang lewat, dan bukannya tahun pembuatan.

Selain mengetahui bila kereta dibuat dan didaftarkan, tahun model juga mungkin menunjukkan ciri atau kelengkapan yang lebih baik, mungkin diperkenalkan semasa penambahbaikan kitaran hayat model.

Membeli kereta terpakai? Ketahui perbezaan antara model, pendaftaran dan tahun pembuatan! 06

Mengetahui perbezaan antara ketiga-tiga akan membantu anda mengecilkan carian anda untuk kereta terpakai/recond yang sempurna anda dan, yang lebih penting, mengetahui jumlah yang perlu dibayar untuknya.

Jika anda ingin membeli kereta terpakai tanpa was-was, cuba layari Carsome. Senang kan?

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Honda City 1.5V Sensing

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda