window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir?

Faisal Β· Aug 4, 2020 02:45 PM

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 01

Bayangkan ini: Tahun 2005. Hari pra-pandemik, dan anda benar-benar berada di antara ratusan orang yang menyaksikan kereta menyusur di tempat letak kenderaan di pusat membeli-belah.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 02

Nampak orang ramai dalam pertempuran rev? Yeah awak sedang berada di sana ...

Ia adalah pertunjukan kereta hujung minggu, dan dengan telinga yang digerakkan oleh banyak pertempuran, anda mungkin dapat mengetahui apa yang akan tiba hanya dengan bunyi ekzosnya.

Ia adalah Lancer Evo...atau adakah ia benar?

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 01

"Yeah, itu ialah Evo", anda dengan yakin memberitahu pasangan anda kerana deruman putaran rendah yang biasa disertai dengan rupa depan yang tidak asing lagi.

Lampu depan yang tajam, senyuman ‘bergerak ke tepi’, tiga berlian di gril - yup, itulah Evo IX yang baru.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 02

Anda tidak menjangka sebegini panjangnya. Tahniah, anda baru sahaja melihat Mitsubishi Lancer Evolution IX Wagon yang sangat jarang dijumpai.

Enjin legenda 4G63 MIVEC

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 03

Enjin 4G63 yang diusahakan semula jika pembeli memilih manual enam kelajuan menghasilkan 280 PS pada 6,000 rpm dan 392 Nm tork pada 3,000 rpm.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 04

Varian automatik lima kelajuan (GT-A dan MR GT-A) mendapat enjin yang bukan MIVEC, enjin ini menghasilkan 272 PS pada 6,500 rpm dan 343 Nm tork pada 3,000 rpm.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 05

Walau apapun, ini lebih daripada sekadar Lancer yang menonjol kerana ia boleh memuatkan sebuah basikal tanpa sebarang masalah. Jurutera Mitsubishi telah berusaha untuk mencipta Evo yang lengkap.

Diselaraskan untuk tetap setia pada nama Evo

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 06

Dengan badan belakang yang besar dan struktur badan yang tinggi, wagon mempunyai berat tambahan 70 kg daripada IX biasa.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 07

Adakah ini punca utama yang menyebabkan ia 1 saat lebih perlahan berbanding model sedan yang mencatat masa 1 minit 7 saat di litar Tsukuba?

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 08

Bukan. Ini semua kerana kerja-kerja pengukuhan subframe di bahagian belakang yang merangkumi 50 poin kimpalan dan tetulang.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 09

Ditambah dengan 'limited slip differential (LSD)', 'active centre differential', suspensi keras dan brek Brembo empat injap, anda mendapat 'wagon' yang dikatakan "memberi pemanduan yang lebih baik daripada sedan".

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 10

Antara perkara yang sangat hebat, ia juga mampu melakukan pecutan 0-100km/j sepantas 4.7 saat.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 11

Akar prestasinya bukanlah sesuatu yang akan anda lupakan semasa memandunya.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 12

Selain daripada beberapa sentuhan krom dan kerusi Recaro yang direka bentuk semula (penyangga yang lebih rendah, memudahkan masuk dan keluar kenderaan semasa perjalanan ke Tesco), selainnya masih seperti sebuah Evo, stereng Momo dan lain-lain.

Model sekali seumur hidup?

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 13

Model seperti TRD 2000 dan Galant AMG hanya dihasilkan sebanyak 2,500 unit dan dijual sepenuhnya di Jepun.

Mitsubishi Lancer Evo IX Wagon - yang pertama dan yang terakhir? 14

Sehingga kini, ia masih kekal sebagai percubaan pertama (dan satu-satunya) Mitsubishi yang membuat Evo ‘wagon’. Dengan pendirian Mitsubishi yang kurang teguh untuk memperkenalkan semula nama Evo, ia boleh menjadi Evo wagon yang terakhir seumpamanya.

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2023 Toyota Yaris 1.5E

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli? Β  Jual kereta anda