window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Top_pc', [ [ 728, 90 ] ], 'div-gpt-ad-1677034384063-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1677034384063-0'); });

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan?

Haris · Jun 25, 2022 10:00 AM

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 01

  • Honda Jazz Hybrid terpakai berharga dari RM 60k
  • 137 PS dan 170 Nm untuk sebuah hatchback
  • Ini atau Honda City Hybrid (GM7)?

Honda Jazz Sport Hybrid i-DCD adalah salah satu daripada tiga model hibrid Honda Malaysia yang diperkenalkan beberapa tahun lalu, dua lagi ialah City Hybrid (generasi GM7, kini GN5) dan HR-V Hybrid.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 02

Ia menandakan peralihan dari segi trenkuasa untuk Honda, kerana model hibrid IMA (Integrated Motor Assist) satu generasi sebelum hanya ditawarkan dengan transmisi CVT.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Sebagai gantinya, sistem i-DCD yang lebih terkini pada masa itu menggunakan transmisi dwi-klac (DCT), sesuai dengan nama dan karakter Sport Hybrid.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 01

Dengan Sport Hybrid, Honda Jazz meningkatkan prestasinya agar setanding rekaan hot hatch dengan menawarkan suatu pengalaman pemanduan yang jauh lebih menarik berbanding varian petrol 1.5 liter biasa. Kesemua ini adalah hasil daripada perubahan spesifikasi trenkuasanya.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 02

Sama seperti Honda City Hybrid (GM7), Honda Jazz Hybrid (GP5) juga menerima beberapa komponen yang ditala semula berbanding model bukan hibrid. Dalam kes hatchback ini, ia menggunakan spring gegelung depan dan belakang yang lebih keras serta rod prestasi baharu yang diletakkan di antara gandar belakang.

Varian Honda Jazz Hybrid

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 03

Tidak seperti Honda City Hatchback RS e:HEV semasa yang menggantikan model ini serta ditawarkan sebagai varian teratas, ciri kelengkapan Honda Jazz Hybrid i-DCD generasi lama ini sebenarnya berdasarkan spesifikasi pertengahan Honda Jazz 1.5E.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 04

Ciri kelengkapan standard yang ditawarkan pada Honda Jazz Hybrid termasuk lampu depan halogen, rim aloi 15-inci, stereng urethane dengan kawalan audio, beg udara hadapan dan sisi, serta kawalan kestabilan.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 05

Tidak seperti Honda Jazz 1.5V spesifikasi teratas, varian hibrid sayangnya tidak mendapat tayar aloi 16-inci dwi-tona yang anggun, stereng berbalut kulit dan beg udara tirai.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 06

Stereng uretana dan tiada paddle shifter

Tambahan pula, Honda Jazz Hybrid juga menggugurkan satu ciri menarik iaitu paddle shifter yang dipasang pada stereng - satu ciri yang ditawarkan pada rakan sedan hibridnya.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 07

Dari segi harga, Honda Jazz Hybrid berharga RM 87,500 ketika pertama kali dilancarkan di Malaysia, sedikit lebih murah daripada sedan Honda City Hybrid.

Alasan untuk membeli Honda Jazz Hybrid

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 08

Sejujurnya, sebab utama mengapa anda perlu memilih Honda Jazz Hybrid berbanding varian petrol biasa bukan kerana jumlah ciri kelengkapannya (hanya 4 beg udara, bukan 6 seperti varian 1.5V spesifikasi teratas), malah sebaliknya iaitu prestasi unggul dan kehebatan pengendaliannya.

Menggantikan enjin petrol biasa + kombo CVT yang terdapat dalam varian bukan hibrid, Honda Jazz Hybrid ini menawarkan rangkaian kuasa petrol-elektrik yang disambungkan kepada transmisi automatik dwi-klac (DCT) 7-kelajuan.

Perbezaan dari segi pengalaman memandu antara kedua-duanya adalah dunia yang berbeza.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 09

Sementara itu dalam Honda Jazz varian petrol biasa, pecutan terasa beransur-ansur dan sedikit tenang, manakala Honda Jazz Hybrid petrol-elektrik meningkatkan keadaan pecutan sama ada satu atau dua tahap atas.

Sejak awal lagi, Honda Jazz Hybrid adalah sebuah produk yang mudah disyorkan dan matang, kerana penggunaan motor elektriknya memberikan pengalaman pemanduan mirip seperti kenderaan elektrik (EV) pada kelajuan rendah.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 10

Dan apabila anda meminta, Jazz Hybrid akan bertindak balas serta-merta. Motor elektrik membantu enjin petrol untuk memberikan output sistem gabungan sebanyak 137 PS dan 170 Nm. Transmisi dwi-klac 7-kelajuan yang bertukar pantas juga memenuhi nama Sport Hybrid tetapi jika ada paddle shifter tentu hatchback ini akan bertambah baik.

Disebabkan oleh berat tambahan pek bateri hibrid, Honda telah memberikan spring gegelung depan dan belakang Jazz Hybrid yang lebih tegar, serta rod prestasi baharu di antara gandar belakang.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 11

Tetapi bukan itu sahaja - rak stereng pada Jazz Hybrid juga lebih pantas berbanding varian petrol biasa, diterjemahkan ke dalam hatchback yang jauh lincah lantas menafikan penampilannya yang nampak sekadar varian pertengahan.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 12

Ciri pemanas hanya dihargai ketika anda sejuk

Lebih menarik lagi, versi hibrid Jazz dan City menawarkan ciri pemanas – sesuatu yang tidak ditawarkan pada model petrol biasa.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 13

Trenkuasa yang canggih dan pengendalian yang dinaik taraf adalah sebab utama Honda memutuskan untuk memanggil model ini Sport Hybrid dan ia memang sesuai dengan nama itu.

Bagi angka penggunaan bahan api, pemilik ada melaporkan angka penggunaan bahan api antara 5 liter/100 km (20 km/L) hingga 3.3 liter/100 km (30 km/L), bergantung pada gaya pemanduan dan keadaan.

Harga terpakai Honda Jazz Hybrid

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 14

Harga Honda Jazz Hybrid terpakai bermula dari RM 60k untuk model tahun 2017, meningkat kepada kira-kira RM 65k untuk tahun 2018 yang lebih baharu.

Bagi model tahun 2019, harganya sekitar RM 67k tak kurang.

Masalah biasa

Stigma mengenai enjin hibrid adalah tidak berasas, sekurang-kurangnya untuk hibrid Jepun kerana Honda Jazz Hybrid adalah kereta yang agak bebas masalah. Selain itu, memandangkan ia secara mekanikal mirip dengan City Hybrid, tiada sebarang isu utama untuk dilaporkan.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 15

Foto: Honda i-DCD Hybrid Fit/Jazz/City/Grace/Vezel/HRV Fans Club

Mungkin mesej generik yang paling biasa dilaporkan oleh pemilik adalah mesej seperti "Check Transmission, Reverse Gear Not Available”, atau “Check System, Stop Driving When Safe” terpacul di skrin meter. Namun isu ini selalunya berpunca daripada bateri 12V yang telah habis dan memerlukan penggantian.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 16

Foto: Zetty Zuharizam di Honda i-DCD Hybrid Fit/Jazz/City/Grace/Vezel/HRV Fans Club

Bagaimana pula dengan isu inverter?

Nah, hibrid Honda i-DCD tidak mempunyai masalah seperti itu kerana ia tidak mempunyai inverter yang dipasang tradisional - ia disepadukan ke dalam Unit Kuasa Pintar (IPU), dan bukan bahagian yang boleh diganti secara berasingan.

Berdasarkan pengetahuan kami, kegagalan inverter ini amat jarang berlaku. Terdapat kes terpencil di mana inverter gagal, tetapi tiada pemilik yang terpaksa membaikinya di luar tempoh jaminan.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 17

Bagi kos penggantian bateri, Honda Malaysia menyatakan kos sekitar RM 5,500 diperlukan untuk menggantikan pek bateri Lithium-ion.

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 18

Bagi mereka yang mencari pengalaman pemilikan tanpa masalah, sangat disyorkan untuk memilih Hibrid Jazz yang lebih baharu, secara idealnya masih mempunyai waranti kilang.

Honda Jazz Hybrid, sama seperti model Honda lain yang dijual oleh Honda Malaysia, dilindungi oleh waranti perbatuan 5 tahun tanpa had. Selain itu, ia juga dilindungi oleh perbatuan tanpa had 8 tahun untuk bateri hibrid.

Konklusi

Panduan: Honda Jazz Hybrid (GP5) terpakai - dari RM 60k, hatchback hibrid berbaloi simpan? 19

Walaupun Jazz Hybrid kurang beberapa ciri kelengkapan berbanding City Hybrid, ia menebusnya kembali dengan Ultra Seats - ciri yang tidak ditawarkan pada City.

Hatchback kecil itu tidak kurang dinamik pemanduan malah dalam beberapa kes mampu mengatasi City Hatchback RS yang lebih baharu dari segi kendalian.

Honda City Hatchback RS yang lebih baharu ternyata mendapat sambutan hangat, apatah lagi dengan kelengkapan suite Honda Sensing ADAS. Namun kami berpendapat bahawa bagi mereka yang mencari hibrid yang lebih mampu milik apa kata pertimbangkan Honda Jazz Hybrid terpakai ini.

Baca: SAH: Jualan Honda Jazz di Malaysia dihenti buat selamanya, selamat tinggal buah hati rakyat

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2019 Honda Jazz 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda