Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk?

Haris · Dec 9, 2020 01:00 PM

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 01

Hyundai Creta adalah SUV segmen B yang bertujuan untuk pasaran negara membangun. Juga dikenali dengan nama Hyundai ix25, Hyundai Creta duduk di posisi yang lebih rendah (dan lebih murah) daripada segmen yang sama dengan Hyundai Kona yang serba canggih.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 02

Model 5 tempat duduk Afrika Selatan

Model ini juga boleh dikira sebagai kembar Kia Seltos kerana kedua-duanya dibangunkan berasaskan platform yang sama. Sudah tentu, dalam saingan SUV segmen B, ia bersaing dengan Proton X50 manakala di Indonesia, Mitsubishi Xpander Cross dan Honda BR-V.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 01

Sebelum ini kami melaporkan bahawa Hyundai Creta akan dihasilkan di kilang baru Hyundai Motor Group di Indonesia, dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2021. Model ini akan menjadi antara 4 model yang dirancang untuk Indonesia dan eksport ke rantau ASEAN. 

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 02

Model lain yang turut dirancang adalah Hyundai Accent, pesaing Honda City dan Toyota Vios, sebuah MPV dalam kelas yang sama dengan Toyota Avanza dan sebuah trak pikap yang belum diumumkan.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 03

Berdasarkan maklumat terbaru, Hyundai Creta spesifikasi Indonesia menampilkan 7 tempat duduk. Hyundai Creta adalah SUV 5 penumpang tetapi buat untuk pasaran ASEAN, ia akan dijadikan 7 tempat duduk.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 04

Gambar intipan. Sumber: Autonetmagz

7 tempat duduk adalah ciri wajib untuk mana-mana kereta berjaya di Indonesia. Jalan raya Indonesia dikuasai oleh kenderaan 7 penumpang dari Daihatsu dan Toyota. Tanda nama Calya, Avanza, Rush, dan Innova menguasai jalanraya Jakarta.

Proton bercadang untuk mengeksport Proton X70 dan Proton X50 ke Indonesia. Namun tanpa 7 tempat duduk, langkah tersebut sedikit tumpul. 

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 05

Bahagian belakang yang dipanjangkan ditutup

Sebagai sebuah model import Malaysia, Proton juga akan dikenakan kuota import - cara Indonesia untuk membalas duti eksais tinggi Malaysia untuk kereta buatan Indonesia seperti Toyota Avanza dan Toyota Sienta.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 06

Itulah sebabnya mengapa kereta No.1 Malaysia Perodua Myvi tidak laku di Indonesia, di mana Myvi dijual sebagai Daihatsu Sirion. Daihatsu Indonesia tidak mahu bersusah payah mempromosikan Myvi (Sirion) di sana kerana mereka memiliki unit yang sedikit untuk dijual.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 07

Hyundai Creta buatan Indonesia tidak mempunyai banyak kekangan melainkan duti eksais yang tinggi. Dengan 7 tempat duduk, ia mempunyai apa yang diperlukan untuk menarik pembeli dari Honda BR-V dan Mitsubishi Xpander, apatah lagi Proton X50.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 08

Jika anda merasakan tempat duduk baris ketiga Hyundai Creta sempit, Toyota Calya dan Daihatsu Sigra kedua-duanya masih top 10 kereta terlaris Indonesia. 2 model ini pada dasarnya cuma Perodua Axia dengan 7 tempat duduk. Hyundai Creta dalam segmen B pastinya memberikan ruang yang lebih luas.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 09

Pilihan trenkuasa untuk Hyundai Creta spesifikasi Indonesia belum disahkan tetapi ia mungkin ditawarkan dengan enjin 1.4 liter Turbo direct injection petrol dengan transmisi automatik dual clutch 7-kelajuan, atau enjin 1.5 liter NA port injection petrol dengan automatik 6-kelajuan.

Pelan eksport kereta Malaysia ke Indonesia tergugat dengan Hyundai Creta 7 tempat duduk? 10

Hyundai Motor Group mensasarkan sebanyak 150,000 unit kereta setahun dan setengah daripadanya adalah untuk pasaran eksport. Hyundai Creta 7 tempat duduk mungkin akan dilancarkan di Malaysia, sekitar tahun 2022.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Perbincangang Trending

Komen

Up to 20% higher than average trade-in price

2021 Honda City Hatchback International Version

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru