Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda!

Haris · Jun 30, 2021 04:00 PM

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 01

Honda Malaysia pada awalnya telah merancang untuk melancarkan Honda HR-V generasi baru pada suku pertama tahun 2022, kira-kira 9 bulan selepas model itu (dikenali sebagai Honda Vezel di Jepun) mula dijual di Jepun, menurut sumber yang arif tentang perkara ini .

Namun, sumber yang sama juga telah mengatakan bahawa jangka masa ini tidak lagi realistik kerana PKP yang berlangsung sekarang merumitkan lagi keadaan dan sukar untuk mengesahkan tarikh aktiviti pengeluaran dapat disambung semula.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 02

"Kita menuju bulan Julai tanpa pengakhiran polemik politik-ekonomi semasa, justeru Honda Malaysia tidak lagi dapat mencapai sasaran suku pertama 2022."

Ketika ini, kilang Honda Malaysia di Pegoh, Melaka serta kilang pembekal komponen automotif masih ditutup. Walaupun kerajaan telah mengumumkan bahawa kilang automotif dapat disambung semula setelah negara memasuki Fasa 2 Rancangan Pemulihan Nasional, tiada tarikh yang ditetapkan untuk aktiviti pembukaan semula.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 01

Tanpa sokongan pembekal alat ganti tempatan, kilang Honda Malaysia di Pegoh tidak dapat memulakan aktiviti pemasangan Honda HR-V baru.

Walaubagaimanapun, sebelum kerja pemasangan sebenar dapat dimulakan, semua pihak berkaitan perlu berkumpul untuk mempelajari dan memahami produk baru, dan ini bukanlah aktiviti yang dapat dilakukan melalui panggilan Zoom.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 02

Sebagai contoh, pembekal cat dan jurutera yang mengendalikan badan dan proses cat di kilang perlu memastikan bahawa cat pada bumper plastik sesuai dengan cat pada komponen logam. Ukuran terperinci perlu dibuat dan gambaran teknikal mesti disahkan sebelum pembekal dapat menghasilkan bahagian mekanikal yang diperlukan.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 03

Selain itu, bahagian aksesori yang lebih mudah seperti lapik kaki, kit badan, kamera dashcam terbina dalam, dan lain-lain perlu diukur pada kereta sebenar. Selepas itu, bahagian pra-pengeluaran perlu disahkan dan kelengkapan akhir perlu dikenakan pada model kereta contoh, sebelum aktiviti pengeluaran dapat dimulakan.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 04

Pengecasan nirwayar pada model pasaran Jepun

Seperti yang dijelaskan, semua aktiviti ini tidak dapat dilakukan menggunakan aplikasi Zoom sahaja.

Masalah lebih rumit apabila pihak JPJ ditutup. Kelulusan jenis kenderaan dan proses homologasi tidak dapat dilakukan. Ini juga bermakna, pelanggan juga tidak dapat mendaftarkan kereta baru.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 05

Secara tuntas, kesan daripada lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini telah mendorong pelancaran Honda HR-V serba baru tertunda sehingga pertengahan atau akhir tahun 2022.

Debut rantau ASEAN pada akhir 2021

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 06

Pada masa yang sama, Honda HR-V serba baru dijangka akan membuat debut rantau Asia Tenggara di Thailand pada akhir tahun 2021 tetapi ini juga bergantung kepada situasi Covid-19 di Thailand.

Trenkuasa dan spesifikasi masih belum dapat disahkan kerana pilihan enjin 1.5 liter yang ada sekarang nampaknya tidak mencukupi untuk pelanggan di rantau ASEAN, yang sudah terbiasa dengan unit enjin 1.8 liter NA.

Enjin hibrid dijangka akan ditawarkan di Thailand, negara dengan cita-cita tinggi untuk elektrifikasi.

Imbas kembali Honda HR-V (Vezel) generasi ketiga

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 07

Honda HR-V serba baru membuat debut global di Jepun pada Februari 2021, sebelum mula dijual pada bulan April. Pasaran Eropah akan mula ditawarkan bermula akhir tahun ini.
Kesatuan Eropah hanya akan ditawarkan varian e:HEV, enjin 1.5 liter hibrid i-MMD 2-motor dari Honda City RS.

Enjin petrol menjana 106 PS dan 127 Nm, sementara motor elektrik memberi tambahan 131 PS dan 253 Nm. Transmisi E-CVT memberikan kuasa ke roda depan atau keempat-empat roda, bergantung pada spesifikasi.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 08

Pasaran Jepun turut menggunakan enjin 1.5 liter (L15Z) NA petrol yang menggunakan 118 PS dan 142 Nm dipadankan dengan jenis transmisi CVT automatik untuk varian paling asas.

Honda HR-V generasi ketiga ini adalah suatu perubahan besar berbanding model sebelum kerana ia kini jauh lebih mewah, seolah-olah diaspirasikan oleh Toyota Harrier.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 09

Beberapa media Jepun turut memberi komen bahawa bahagian kabin dalaman Honda HR-V (Vezel) terasa lebih mahal daripada Toyota Harrier.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 10

Harga (pasaran Jepun) telah meningkat sekitar 6 hingga 9 peratus, yang merupakan kenaikan harga biasa untuk model baru. Namun ini tidak menghalang pembeli baru kerana tempoh menunggu Honda HR-V serba baru di Jepun kini meningkat kepada 1 tahun!

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 11

Corong udara sisi dengan tombol kawalan

Untuk Malaysia, duti eksais negara yang tinggi bermakna peningkatan harga sebanyak 6 hingga 9 peratus akan berganda apabila Honda HR-V dilancarkan di Malaysia.

Berapa jangkaan harga Honda HR-V 2022 di Malaysia?

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 12

Honda HR-V generasi sekarang berharga antara RM 104,000 untuk 1.8E hingga RM 118,581 untuk varian 1.8 RS. Ini adalah harga tanpa SST yang akan tamat pada 31-Disember 2021.

Berdasarkan kenaikan cukai SST 10% dan kadar kenaikan yang sama di pasaran Jepun, jangkakan kenaikan harga sekitar 13% (dari harga sekarang tanpa SST).

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 13

Anggaran ini juga berdasarkan tanggapan bahawa Honda Malaysia akan mengekalkan ciri kelengkapan yang munasabah - termasuk Honda Sensing dan tidak menggunakan sistem infotainment tempatan yang murah misalnya untuk mengimbangi cukai yang tinggi. 

Anggaran harga Honda HR-V 2022 bermula dari RM 117,000 hingga RM 135,000 bakal meletakkannya hampir dengan Honda CR-V (RM 139,912, harga tanpa SST).

Honda Malaysia juga terkenal sebagai pengeluar yang selalu menurunkan harga model baharu berbanding model sebelum. Antara model baru yang diturunkan harga adalah Honda CR-V dan Honda City baru.

Pelancaran Honda HR-V generasi baru di Malaysia pada awal tahun 2022 terpaksa ditunda! 14

Terdapat juga khabar angin yang mengatakan bahawa Honda Malaysia kini merancang untuk tampil dengan SUV kompak baharu yang diposisikan di bawah Honda HR-V.

Model tersebut masih belum dinamakan. Nama WR-V telah dicadangkan oleh beberapa sumber tetapi ia mungkin akan menjadi model baru sepenuhnya dan bukan berdasarkan model Honda WR-V yang terdapat di Brazil dan India.

Bacaan Lanjut:

Honda HR-V (Vezel) generasi baru semakin dekat tapi di Singapura dulu?

Honda BR-V generasi kedua / Honda WR-V bakal menjadi produk kilang Honda di Indonesia?

Honda HR-V (Vezel) kini dengan 1 tahun tempoh menunggu, sanggupkah anda?

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Perbincangang Trending

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda HR-V 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru