PKPB: Pihak polis terima alasan rentas negeri mengarut!

Haris · Oct 21, 2020 11:59 AM

PKPB: Pihak polis terima alasan rentas negeri mengarut! 01

Sekali lagi, Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah dikenakan keatas kawasan Lembah Klang yang melibatkan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sejak 14 Oktober 2020. PDRM yang dibantu oleh ATM akan mengadakan sekatan jalanraya di beberapa lokasi sekitar Lembah Klang untuk mengawal pergerakan orang awam.

PKPB: Pihak polis terima alasan rentas negeri mengarut! 02

Walaubagaimanapun, tinjauan dari pihak Polis Daerah Putrajaya mendapati, terdapat beberapa alasan remeh dan mengarut diberikan oleh pemandu bagi tujuan rentas negeri. Bukan alasan budi bicara yang diberikan ketika sekatan, alasan tersebut ditulis dalam borang Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Mohd Fadzil Ali, berkata sejak 5 Oktober lalu pihaknya menerima 990 permohonan untuk rentas negeri. Katanya, daripada jumlah itu, 7 daripadanya terpaksa ditolak kerana memberi alasan tidak munasabah.

PKPB: Pihak polis terima alasan rentas negeri mengarut! 01

Antara alasan yang diberikan adalah pergi memancing dan hendak menghantar kucing. Terdapat juga alasan mahu bersukan dan berjumpa kawan di tempat yang telah diisytiharkan sebagai zon merah.

Terbaru, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengarahkan agar pekerja bahagian pengurusan di kawasan yang tertakluk dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) agar bekerja dari rumah.

Sumber: Berita Harian

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Perodua Alza 1.5 X

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru