PKPD: SOP telah dikemaskini untuk PKPD di Perak bermula 22 Mei 2021!

Haris · May 21, 2021 01:00 PM

PKPD: SOP telah dikemaskini untuk PKPD di Perak bermula 22 Mei 2021! 01

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di beberapa sub-daerah dan kawasan di Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Sabah dan Sarawak dari 22 Mei hingga 4 Jun 2021.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kawasan-kawasan tersebut diletakkan di bawah PKPD kerana lonjakan kes Covid-19 dan kadar jangkitan yang tinggi.

PKPD: SOP telah dikemaskini untuk PKPD di Perak bermula 22 Mei 2021! 01

Gambar hiasan

Sehubungan dengan itu, perlu diingatkan bahawa beberapa prosedur operasi standard (SOP) bagi kawasan PKPD telah diubah. Antara yang paling ketara adalah hanya 1 orang wakil untuk setiap isi rumah sahaja dibenarkan untuk keluar membeli barang keperluan.

Hal ini berbeza dengan SOP terdahulu yang langsung tidak membenarkan penduduk untuk keluar membeli barang keperluan. Sebarang keperluan perlu dihantar ke rumah.

PKPD: SOP telah dikemaskini untuk PKPD di Perak bermula 22 Mei 2021! 02

Gambar hiasan

Selain itu, berbeza dengan PKP, mukim yang diistiharkan PKPD telah dihadkan waktu operasi sektor perkhidmatan perlu (essential service) dari 6.00 pagi ke 8.00 malam sahaja.

Untuk tempat yang diisytiharkan PKP 3.0, kesemua waktu operasi adalah dari jam 6.00 pagi hingga 10.00 malam

PKPD: SOP telah dikemaskini untuk PKPD di Perak bermula 22 Mei 2021! 03

Gambar hiasan

Selain dari itu, kebanyakan SOP antara PKP dan PKPD masih sama iaitu tiada pergerakan rentas daerah / mukim, aktiviti seperti sukan, hiburan, pelancongan tidak dibenarkan, dan sebagainya.

Terbaru, angka kes positif Covid-19 kini telah mencatatkan angka tertinggi dalam sejarah dengan 6,806 kes pada 20 Mei 2021.

Berita PKP:

Lesen memandu L tamat tempoh semasa PKP boleh dilanjutkan, bayar RM 2 atau RM 10

PKP 3.0 di seluruh negara, ziarah Aidilfitri dilarang kecuali di Sarawak

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Perbincangang Trending

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Perodua Alza 1.5 X

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru