Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir!

Faisal · Aug 2, 2021 02:00 PM

Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir! 01

Kredit.

29 Julai yang lalu, kereta terakhir yang dipasang di kilang honda di Swindon iaitu Honda Civic Hatchback FK7 telah disambut dengan begitu istimewa. Dengan lengkapnya 'shift' terakhir buat kesemua 3,500 pekerja untuk hari tersebut, Honda secara rasminya menutup kilang pemasangan mereka di Swindon, United Kingdom.

Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir! 02

Kilang Honda di Swindon yang seluas 370 ekar dan telah mengeluarkan hampir 3 juta kereta.

Walaupun sudah lama dikhabarkan, penutupan kilang Honda ini memberi kesan yang mendalam terhadap penduduk-penduduk Swindon yang mana selama ini sumber pendapatan mereka diperoleh dari pusat pemasangan itu. Malah, operasi kilang itu juga telah menjana ekonomi UK.

Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir! 03

Sepanjang beroperasi selama 36 tahun, kilang Honda di Swindon ini telah menghasilkan Civic Type R generasi EP3, FN2, FK2 dan juga FK8 yang ada sekarang. Selain Civic, kilang Honda ini turut menghasilkan model seperti CR-V, Accord, dan Jazz.

Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir! 01

Kredit.

Sewaktu zaman kegemilangannya, pusat pemasangan ini mampu menghasilkan hampir 250,000 kereta setiap tahun (kali terakhir adalah 160,000 kereta).

Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir! 02

Maju ke hadapan, Honda merancang untuk pindahkan produksi Civic untuk pasaran Eropah dan Jepun ke kilang pemasangan di Yorii, Jepun. Untuk maklumat anda, tahun 2019 yang lalu menyaksikan kereta Honda buatan Swindon sebanyak 11% ke pasaran UK, 6% ke Jepun, dan hampir 70% ke Amerika Syarikat.

Produksi kembali semula ke Jepun, inilah Honda Civic buatan UK yang terakhir! 03

Kredit.

Di Malaysia pula, pelancaran Honda Civic FE 2022 serba baharu dikhabarkan pada suku ke-3 tahun ini. Namun dengan situasi dan kekangan PKP yang sedang melanda, pelancarannya tertangguh buat sementara waktu.

Juga bacaSepatutnya dilancarkan pada suku tahun ke-3 2021, Honda Civic FE serba baru ditangguhkan!

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Komen

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda Civic 1.5 E

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru