window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Top_pc', [ [ 728, 90 ] ], 'div-gpt-ad-1677034384063-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1677034384063-0'); });

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda?

Zamil Syaheer · Dec 16, 2022 01:00 PM

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 01

Biasanya, apabila membeli-belah untuk sedan aras permulaan, pilihan anda terhad kepada Proton Saga atau Perodua Bezza, terutamanya jika anda sedang mencari kereta yang berharga sekitar RM 30k hingga RM 40k dan agak baru supaya anda masih layak untuk mendapatkan pinjaman bank.

Kalau kita bandingkan broshur kedua-dua kereta ini, ia hampir sama dengan enjin 1.3 liter beraspirasi natural yang dipadankan dengan transmisi automatik 4-kelajuan. Ini juga termasuk beberapa ciri kelengkapan yang sedia ada.

Tetapi di situlah persamaan berakhir, kerana kedua-dua Perodua dan Proton mengambil pendekatan yang sangat berbeza ketika membangunkan sedan aras permulaan.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Proton Saga – Keselesaan pemanduan yang sangat baik, tetapi anda akan mengharapkan enjin yang lebih jimat minyak

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 01

Di Carsome, harga Proton Saga 2016 terpakai bermula dari RM 29k, sekali gus menjadikannya pilihan yang lebih berpatutan antara dua sedan aras permulaan ini. Bagi Perodua Bezza dengan tahun model yang sama pula, a berharga kira-kira RM 11,000 lebih (harga kira-kira RM 40,000 untuk varian spesifikasi teratas yang setara).

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 02

Oleh itu, jika nilai untuk wang adalah apa yang anda cari, Proton Saga terpakai adalah pilihan yang lebih baik kerana ia telah susut nilai yang jauh lebih tinggi daripada Bezza. Saga juga menawarkan keselesaan dan pengendalian perjalanan yang lebih daripada Bezza.

Walaupun begitu, sementara Saga mengatasi Bezza dengan kualiti tunggangan dan pengendalian yang unggul, Bezza menawarkan penggunaan minyak keseluruhan yang lebih baik.

Secara purata, pemilik Perodua Bezza melaporkan penggunaan minyak purata kira-kira 6.7 liter/100 km, perbezaan yang ketara daripada Saga. Mereka yang menggunakan Saga pula melaporkan penggunaan minyak lebih hampir kepada tanda 7+ liter/100 km.

Perodua Bezza – Lebih banyak ciri keselesaan dan jimat minyak

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 03

Perodua memang pakar dalam menghasilkan kereta yang jimat minyak. Berbanding dengan enjin Campro VVT kuno pada Saga, Bezza mendapat teknologi Dual VVT-i yang jauh lebih canggih.

Tambah pula dengan ciri Eco Idle (permulaan/henti automatik) Perodua dan berat kereta yang  hanya sub-1 tan, tidak hairanlah mengapa Bezza mampu menawarkan angka penjimatan minyak yang cemerlang.

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 04

Perodua Bezza juga menawarkan ciri-ciri seperti kemasukan tanpa kunci dengan butang mula tekan, but 508 liter yang lebih besar (Saga: 420 liter), dan peniup penyaman udara berbilang mod - yang kedua tidak ditawarkan pada Saga.

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 05

Walau bagaimanapun, tiada kereta yang sempurna, termasuklah Bezza.. Keselesaan perjalanannya yang kurang ideal telah menjadi titik pedih bagi kebanyakan orang, terutamanya di tempat duduk belakang. Siapa yang rajin gunakan e-hailing, pasti tahu apa yang kami maksudkan.

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 06

Tambahan pula, kerana seni bina Bezza berasal daripada Axia, ia membawa ciri-ciri Axia. Satu contoh sedemikian stereng Axia yang tidak boleh dilaras.

Kesimpulan – Proton Saga terpakai masih masuk akal

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 07

Bagi mereka yang sedang mencari  Proton Saga terpakai, kami sangat mengesyorkan anda untuk mencari unit yang dibuat selepas 2019.

Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda? 08

Unit yang dikeluarkan sebelum 2019 mempunyai transmisi automatik CVT daripada Punch yang lembab, manakala unit yang dibuat selepas 2019 menampilkan transmisi 4-kelajuan automatik daripada Hyundai yang lebih lancar.

Kesimpulannya, membeli Proton Saga terpakai yang dikeluarkan selepas 2019 adalah pilihan yang disyorkan dalam perbandingan ini berbanding Bezza, kerana ia menawarkan keselesaan perjalanan yang lebih baik dan harga yang lebih murah.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Proton Saga 1.3 Standard MT

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda