Siapa kata kereta dari China tak selamat? Haval H6 dapat skor 5 bintang daripada ANCAP!

Zamil Syaheer · Apr 17, 2022 10:00 AM

Siapa kata kereta dari China tak selamat? Haval H6 dapat skor 5 bintang daripada ANCAP! 01

Sekiranya anda masih lagi berada di dalam gua, Haval H6 telah menganggu jualan untuk kereta popular seperti Honda CR-V di negara yang ia ditawarkan. Kini, H6 maju kedepan dengan penarafan 5 bintang di Program Penilaian Kereta Baharu Australasia (ANCAP).

Menurut ujian ANCAP, Haval H6 mendapat skor 90 peratus dalam Perlindungan Penghuni Dewasa, 88 peratus dalam Perlindungan Penghuni Kanak-Kanak, 73 peratus dalam Perlindungan Pengguna Jalan Raya Rentan, dan 81 peratus dalam ujian Bantuan Keselamatan masing-masing.

Siapa kata kereta dari China tak selamat? Haval H6 dapat skor 5 bintang daripada ANCAP! 02

Dengan skor 90 peratus untuk Perlindungan Penghuni Dewasa, H6 mempunyai salah satu markah tertinggi dalam segmen SUV.

SUV terbaharu yang turut diuji di bawah piawaian ANCAP 2021 termasuk Genesis GV 70, yang menerima markah 89 peratus dan Mitsubishi Outlander yang mendapat markah 83 peratus dalam kategori Perlindungan Penghuni Dewasa.

Baca juga: Penangan SUV China, terus menerus ‘tapau’ jualan Honda CR-V di Thailand pada Jan & Feb 2022

Siapa kata kereta dari China tak selamat? Haval H6 dapat skor 5 bintang daripada ANCAP! 01

Buat masa ini, tiada perbandingan yang jelas dalam segmen yang sama berdasarkan piawaian penarafan ANCAP baharu kerana saingan terdekat H6, Honda CR-V, telah diuji berdasarkan piawaian ANCAP lama 2017-2020.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh ANCAP, H6 mencapai keputusan cemerlang tersebut dengan kerana penggunaan beg udara dwi hadapan dan tirai yang didatangkan sebagai standard pada varian petrol. H6 juga menambah beg udara tengah yang memberikan perlindungan tambahan kepada penghuni tempat duduk hadapan dalam kemalangan kesan sampingan.

Siapa kata kereta dari China tak selamat? Haval H6 dapat skor 5 bintang daripada ANCAP! 02

H6 juga didatangkan dengan brek kecemasan autonomi (AEB) untuk kereta, pejalan kaki, dan juga bantuan simpang - ciri yang tidak dilengkapi kebanyakan SUV dalam segmen itu.

Peralatan keselamatan lain termasuk sistem sokongan lorong (LSS) dengan bantuan kekal lorong (LKA), amaran keluar lorong (LDW), dan emergency lane keeping (ELK). Terdapat juga sistem bantuan kelajuan lanjutan (SAS) yang datang sebagai standard.

Baca juga: Thailand lagi penting daripada China, Haval H6 PHEV debut di pasaran jiran Malaysia

Siapa kata kereta dari China tak selamat? Haval H6 dapat skor 5 bintang daripada ANCAP! 03

Haval H6 untuk pasaran Thailand

Di Malaysia, Haval H6 ialah salah satu daripada dua SUV yang telah diperuntukkan untuk dilancarkan di sini. Haval juga telah menyatakan bahawa mereka akan melancarkan bukan sahaja varian petrol tetapi juga Haval H6 plug-in hybrid (PHEV).

Baca juga: SAH: GWM akan memasuki Malaysia dengan Haval H6 & Jolion, tahun 2022 lebih banyak jenama China!

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2021 Haval H6 Upcoming Version

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda

Model Terbaru