Smart Campus Autonomous Vehicle dari UMP – bas tanpa pemandu buatan Malaysia yang pertama!

Faisal · Jan 10, 2022 12:00 PM

Smart Campus Autonomous Vehicle dari UMP – bas tanpa pemandu buatan Malaysia yang pertama! 01

Foto: UMP Research & Innovation.

Penyelidikan Universiti Malaysia Pahang (UMP) nampaknya sedang membangunkan sebuah bas pintar yang dinamakan sebagai Smart Campus Autonomous Vehicle (SCAV). Secara teknikal, ia bergerak tanpa pemandu dan dikhususkan untuk pengangkutan dalam kawasan kampus.

Smart Campus Autonomous Vehicle dari UMP – bas tanpa pemandu buatan Malaysia yang pertama! 02

Secara tidak langsungnya, ini bakal menjadi bas boleh pandu sendiri yang pertama oleh hasil tangan Malaysia. Menariknya, ia menggunakan algoritma berspesifikasi tinggi.

Smart Campus Autonomous Vehicle dari UMP – bas tanpa pemandu buatan Malaysia yang pertama! 03

Secara teknikal, bas ini melalui proses ‘mapping’ untuk mendapatkan maklumat persekitaran yang akan dilaluinya. Sensor yang digunakan seperti LiDAR, Inertial Measurement Unit (IMU), kamera dan lain-lain juga ada dimana ia mendapatkan info tentang persekitaran laluan bas. Maklumat yang diterima akan dihantar ke sistem komputer untuk mengenal pasti kedudukannya dan akan bertindak dengan sepatutnya.

Smart Campus Autonomous Vehicle dari UMP – bas tanpa pemandu buatan Malaysia yang pertama! 01

Menurut Ketua Program Kejuruteraan Mekatronik UMP, pembangunan bas ini sudah mencapai 80% dan ia dijangka siap sepenuhnya dalam tahun ini juga.

Sumber: Sinar Harian

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

Komen

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2020 Proton X50 1.5T Standard

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Model Terbaru