Tiada Rossi, ujian Pra-musim MotoGP 2021 di Sepang susulan PKP

Khairil · Jan 13, 2021 05:00 PM

Susulan perlaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia, ujian musim sejuk dan Pra-musim rasmi MotoGP yang dijadualkan di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dibatalkan.

Perkembangan mendukacitakan itu hadir selepas bandan induk, Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM), Perlumbaan Jalan Raya Antarabangsa (IRTA) dan penganjur, Dorna Sports mengumumkan pembatalan itu, semalam.

Sumber imej: MotoGP

Ujian musim sejuk dan Pra-musim rasmi MotoGP di Sepang dijadual menjadi hentian pertama saingan elit berkenaan di luar Eropah sejak Februari tahun lalu.

Begitupun, peningkatan mendadak jumlah kes Covid-19 di negara ini sehingga menyebabkan PKP 2.0 dikuatkuasakan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bermula tengah malam semalam menyaksikan harapan itu terkubur.

"Penularan pandemik Covid-19 dan keputusan PKP serta komplikasi yang berlaku menyaksikan pembatalan kedua-dua acara berkenaan, yang akan berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang di Malaysia pada bulan Februari," menurut kenyataan Dorna.

"Ujian Qatar, yang ketika ini dijadual di Litar Antarabangsa Losail pada 10 hingga 12 Mac akan diteruskan dan jika ada sebarang kemas kini atau perubahan akan dimaklumkan secepat mungkin."

Ujian musim sejuk dan Pra-musim di Sepang dijadualkan pada 14 hingga 16 Februari dan 19 - 21 Februari ini.

Selain ujian, pasukan PETRONAS Yamaha SRT juga dijadual melancarkan jentera baharu mereka bagi musim 2021 pada tarikh yang sama bersama pelumba sensasi, Valentino Rossi dan Franco Morbidelli.

Ia jelas berita yang menyedihkan terutama buat peminat sukan permotoran negara namun kesihatan lebih utama.

Sumber imej: Facebook Razlan Razali, Facebook PETRONAS SRT, Facebook MotoGP

Komen

Berita Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru