Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia!

Faisal · Feb 3, 2021 01:00 PM

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 01

Apa yang anda lihat di sini ialah Toyota Agya, atau lebih dikenali di Malaysia sebagai Perodua Axia. Gambar ini memperlihatkannya di dalam trim yang paling sporty. Baru-baru ini, Toyota Indonesia memuat naik beberapa imej Agya yang sporty di laman Facebook rasminya.

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 02

Untuk maklumat anda, Toyota Agya versi TRD bukanlah sesuatu yang baru. Toyota Indonesia telah perkenalkannya pada tahun 2017 yang lalu sewaktu pelancaran Agya facelift. Pada tahun 2020, Toyota Agya TRD diperbaharui seperti di dalam gambar ini.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 01

Secara keseluruhan, Toyota Agya TRD memperagakan sentuhan warna merah di bahagian bampar depan dan skirting sisi. Lencana TRD turut diperlihatkan di bahagian cermin sisi dan pintu but.

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 02

Selain itu, Toyota Agya TRD mengenakan roda dwi-tona dengan rekaan 8 bilah. Perodua Axia ala “TRD” ini juga mempunyai spoiler yang unik.

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 03

Pada bahagian dalam, kluster instrumen pada Toyota Agya TRD turut memperlihatkan perincian berwarna merah.

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 04

Di Indonesia, Toyota Agya ditawarkan dengan enjin 1.0L (67 PS, 89 Nm tork) dan enjin 1.2L (88 PS, 108 Nm tork). Untuk pengetahuan anda, versi TRD hanya didatangkan dengan enjin 1.2L. Di Malaysia, Perodua Axia hanya ditawarkan dengan enjin 1.0L.

Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia! 05

Apa pendapat anda tentang penampilan Toyota Agya? Adakah wajar sekiranya Perodua Axia menampilkan imej sporty seperti Toyota Agya di Indonesia?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Faisal

Penulis

Beliau berlatar belakangkan kejuruteraan mekanikal dan mempunyai minat yang mendalam terhadap kereta sejak dipaksa untuk membaca buku (permotoran). Disebabkan itu, beliau ada titik lembut untuk setiap kereta. Walaupun meminati pemanduan yang rancak, gaya pemanduan beliau yang sebenar hanyalah santai kerana sudah dimanja oleh Lexus.

Perbincangang Trending

Komen

Up to 20% higher than average trade-in price

2018 Perodua Axia Standard E 1.0 MT

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Terkini

    Cek Lebih

    Model Terbaru