window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_breadcrumb_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685524554756-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685524554756-0'); });

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta?

Mersita · Dec 27, 2020 04:00 PM

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 01

MPV suatu ketika dahulu adalah komoditi yang popular dan tiada yang lebih ‘lejen’ daripada Toyota Estima. Van berbentuk bujur telur yang unik ini pernah menjadi kegemaran para keluarga di Malaysia kerana ia serba-boleh dan mempunyai ruang dalaman yang luas.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 02

Namun, legasi MPV Toyota ini malangnya sudah berlalu pergi. Secara senyap, Toyota telah menggugurkan Estima pada tahun 2019 dan tidak ramai yang perasan kematian MPV ini di pasaran kereta baru negara kita.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_fourthp_under_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525140735-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525140735-0'); });

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 01

Kami sudahpun ceritakan bagaimana Estima generasi pertama berjaya menjadi satu ‘gamechanger’ dan bagaimana ia berhak dianggap sebagai ‘modern classic’. Oleh itu, kali ini kami akan tumpukan perhatian anda kepada 2 generasi berturut-turut untuk ikon kereta keluarga ini.

Estima generasi kedua – Inovatif dan futuristik

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 02

Tiada pintu belakang pada sebelah pemandu

Apabila Toyota melancarkan Estima generasi kedua, model generasi pertama yang menarik dan cukup inovatif sudah mula menunjukkan usia tuanya. Ya, bentuk bujur telurnya nampak comel tapi dengan hanya satu pintu gelongsor untuk masuk ke tempat duduk belakang menjadi satu kekurangan besar bila dibandingkan dengan MPV lain.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 03

Toyota mula-mula menayangkan Estima generasi baru sebagai HV-M4 Concept pada tahun 1999 di Tokyo Motor Show. Rupa bentuk badannya yang membujur dikekalkan dan kereta konsep itu menayangkan papan pemuka yang nampak cukup menarik bagi era tahun 90-an. Konsol tengahnya juga memaparkan skrin televisyen dalam bentuk gelembung!

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 04

Apabila versi produksi Estima generasi kedua bermula pada tahun 2000, rupa bentuk futuristik kereta konsep tersebut dikekalkan bersama-sama dengan papan pemukanya yang nampak ‘cool’. Namun, skrin TV tersebut malangnya tidak dibawa sekali.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 05

Satu lagi perubahan besar pada MPV tersebut ialah susun-atur tren kuasanya. Susun atur enjin tengah dengan pacuan roda belakang yang inovatif itu digantikan dengan susun atur yang lebih konvensional iaitu enjin hadapan, pacuan roda hadapan.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 06

Namun, dengan keputusan ini, Toyota sebenarnya telah menambah-baik ruang dan keselesaan MPV tersebut. Malah, Estima generasi kedua dibina di atas platform Toyota K yang dikongsi dengan Camry pada masa itu.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 07

Satu lagi penambahbaikan yang diberi pada Estima generasi kedua ialah satu lagi pintu gelongsor di sebelah kiri kereta yang dahulunya cuma ada di sebelah pintu pemandu. Ini membuatkan Estima lebih menarik di kalangan keluarga.

Tambahan pula, praktikalitinya dipertingkatkan dengan susun-atur tempat duduknya yang boleh didapati dalam pelbagai konfigurasi lipatan.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 08

Sama seperti Estima yang sebelumnya, pembeli boleh memilih konfigurasi 6, 7, atau 8 tempat duduk. Tapi, Estima generasi kedua dikatakan lebih kecil kelebarannya dan lebih rendah berbanding generasi sebelumnya.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 09

Di ruang dalamnya, penumpang diberi salur penghawa dingin dan lampu individu untuk keselesaan yang lebih lagi. Semua ini, ditambah lagi dengan rekaan papan pemukanya yang ‘funky’!

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 10

Papan pemuka Estima generasi kedua menawarkan kemudahan yang dipertingkatkan bagi pemandu dengan panel instrumen dan punat yang menghadap pemandu. Panel instrumen Optitron yang didatangkan juga diterangi dengan lampu dan ini amat memudahkan pemandu yang ingin mencari kawalan fungsi di dalam gelap.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 11

Enjin 2.4 liter di dalam Tarago spesifikasi Australia

Di luar Jepun, Estima generasi kedua dijual di Eropah dan Australia dimana ia digelar Previa dan Tarago masing-masing. Previa spesifikasi Eropah ditawarkan dengan enjin 2.0 liter turbodiesel (116 PS/250 Nm) dan juga enjin 2.4 liter petrol (156 PS/225 Nm).

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 12

Kedua-dua varian didatangkan dengan kotak gear manual 5 kelajuan sebagai standard, tapi automatik 4 kelajuan didatangkan sebagai pilihan bagi varian petrol.

Tapi, nasib tidak menyebelahi Previa di Eropah kerana ini adalah generasi terakhir yang dijual di sana.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 13

Estima Hybrid menayangkan reka bentuk hadapan yang berlainan

Di Jepun, Estima ditawarkan dengan enjin 2.4 liter, 3.0 liter V6 (220 PS/294 Nm), dan satu tren kuasa hibrid. Toyota Estima Hybrid merupakan MPV hibrid pertama dunia dan ia menjadi asas kepada MPV-MPV hibrid dalam dekad yang seterusnya.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 14

Estima Hybrid dikuasakan oleh enjin petrol 2.4 liter yang digabungkan dengan 2 motor elektrik; satu di hadapan yang menjana 17 PS dan satu lagi di belakang yang menjana 24 PS.

Estima generasi ketiga – Van bujur telur konvensional

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 15

Jika Estima generasi kedua diberi rupa futuristik yang moden, model generasi ketiga pula secara amnya diberi perubahan yang agak sedikit saja. Toyota tidak mahu mengubah formula MPV ini, oleh itu semua elemen yang membuatkan Estima sebuah Estima, dikekalkan.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 16

Reka bentuk bujur telur? Papan pemuka yang ‘funky’? Ruang dalaman yang luas dan praktikal? Semuanya masih ada!

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 17

Dilancarkan pada tahun 2006, Estima generasi ketiga mengekalkan susun-atur FF yang sama dengan generasi sebelumnya tapi diberi enjin yang lebih besar. Enjin V6 dinaiktaraf menjadi enjin 3.5 liter 2GR-FE yang menjana 280 PS dan 340 Nm. Ini kemudiannya dipadankan dengan kotak gear automatik 6 kelajuan.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 18

Estima generasi ketiga didatangkan dengan enjin petrol 2.4 liter sebagai standard. Kali ini, janaan kuasanya dipertingkatkan kepada 170 PS dan ia dipadankan dengan kotak gear Super CVT-I 7 kelajuan dengan mode manual.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 19

Previa menggunakan logo Toyota, menggantikan lencana Estima

Estima generasi ketiga juga menjadi model pertama yang dijual secara rasmi di Malaysia di bawah UMW Toyota (UMWT). Dilancarkan pada tahun 2014 tapi dijual sebagai Previa, MPV ini dijual pada harga RM 258 ribu. Hanya enjin 2.4 liter yang ditawarkan tapi ia dipadankan dengan kotak gear automatik 4 kelajuan.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 20

Previa spesifikasi Malaysia didatangkan dengan kerusi berlapik fabrik sahaja, sesuatu yang agak menyedihkan sesetengah orang

Bagi MPV bersaiz besar yang dijual pada harga sebegitu, Previa spesifikasi Malaysia tidak begitu banyak kelengkapannya. Walaupun Estima Jepun dilengkapi dengan bantuan parkir, bantuan kekal lorong (LKA), dan kawalan radar peluncuran dinamik; semua ini tiada pada Previa yang dilengkapi dengan hanya 2 beg udara.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 21

Oleh itu, tak hairanlah yang Previa tidak laku kerana orang Malaysia lebih gemarkan Estima dari pasaran bukan rasmi yang jelasnya menawarkan lebih banyak pilihan walaupun ia tidak disertai benda-benda seperti waranti. UMWT dengan senyapnya menggugurkan Previa tidak lama selepas itu.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 22

Pada tahun 2016, Estima generasi ketiga diberi facelift besar-besaran termasuklah suite ADAS Toyota Safety Sense (TSS) yang merangkumi AEB, ACC, LKA, dan BSM.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 23

Memandangkan enjin V6 telah digugurkan, facelift ini hanya menawarkan dua pilihan enjin; enjin petrol 2.4 liter dan enjin hibrid 2.4 liter.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 24

Dari nilai estetikanya, Estima facelift diberi rekaan hadapan yang lebih tajam dan ia membuatkannya nampak seperti Darth Vader.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 25

Selain dari itu, Estima facelift juga merupakan produk pertama Toyota yang didatangkan dengan kaca anti-UV yang menyejukkan ruang kabin. Skin Cancer Foundation menyarankan kelengkapan ini dan ia mempunyai penilaian SPF 50+.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 26

Namun, walaupun dengan naiktaraf yang besar ini, hakikatnya Estima generasi ketiga masih lagi dianggap sebuah MPV yang sudah lanjut usianya. Tahap popularitinya juga semakin menurun kerana pembeli lebih gemarkan Alphard / Vellfire yang lebih mewah dan cantik.

Estima hanya kekal dijual di Jepun. Tapi, dengan angka jualan yang hanya sipi-sipi mencecah 800 unit, Toyota membuat keputusan yang tibalah masanya untuk mengakhiri hayat van bujur telur yang ikonik ini.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 27

Ini menjadi kenyataan pada tahun 2019 apabila Toyota menamatkan produksi Estima. MPV ini yang dahulunya pernah dianggap sebagai satu model moden yang menarik dan bergaya sudah dimatikan. Dalam jangka masa dimana angka jualan MPV menjunam di seluruh dunia, kita mungkin tidak akan dapat melihat MPV seperti Estima lagi di masa hadapan.

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta? 28

Tapi, suatu ketika dahulu, Estima sejujurnya sebuah raja MPV idaman keluarga yang menjadi sebati dengan kehidupan seharian pemiliknya. Dengan saiz keluarga moden yang semakin mengecil serta kepentingan gaya dari segala-galanya, MPV nyata hilang takhta yang kini jelas dirampas oleh SUV.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/my_article_relatedmodel_above_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1685525247138-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1685525247138-0'); });

Mersita

Penulis

Gemarkan kereta tinggi atau wagon, yang setakat ini masih lagi dalam igauan. Memilih Kenari terpakai sebagai kereta pertama, sukakan pemanduannya yang menyeronokkan dengan ruang dalaman yang luas. Mementingkan praktikaliti dan kepuasan sanubari dalam pemilihan kereta.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Perbincangang Trending

Mudah, dapatkan kereta yang dibeli dengan pantas!

2022 Honda City Hatchback 1.5 S

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda