Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang?

Faisal · Aug 5, 2020 03:45 PM

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 01

Beberapa bulan ini Toyota cukup sibuk dengan pelancaran Corolla Cross, Hilux yang dikemaskini, dan Yaris Cross. Nampaknya tidak ada yang dapat menghalang syarikat gergasi Jepun dan syarikat automotif terbesar di dunia.

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 02

Menurut Autonetmagz Indonesia, Toyota telah mengemukakan tanda dagangan untuk nama model baru yang disebut ‘BZ’. Tanda dagangan tersebut telah diajukan melalui US Patent Office pada 22 Mei 2020.

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 03

Apakah maksud ini? Nama ‘BZ’ bukanlah perkara baru bagi Toyota. Ia digunakan dalam beberapa varian Corolla, terutama generasi E100.

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 04

Model seperti Corolla Levin BZ-R atau Corolla BZ-Touring masing-masing adalah versi coupe dan station wagon E100 yang berprestasi tinggi. Satu teori ialah ia boleh digunakan pada penampilan Corolla di Amerika seperti ‘Si’ milik Honda.

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 05

Teori lain yang kami terima menyatakan bahawa nama ‘BZ’ bukanlah untuk varian prestasi Corolla, tetapi untuk kereta jenis sukan.

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 06

Menurut Creative Trend, dengan pengeluaran Toyota 86/Subaru BRZ yang berakhir dan perancangan untuk mengeluarkan pengganti baru (pasaran khusus Jepun?) pada tahun 2021, mungkin nama ‘BZ’ akan berada pada varian yang berprestasi tinggi dalam model 86.

Toyota memfailkan paten untuk nama ‘BZ’ – Adakah ia Toyota 86 yang akan datang? 07

Nama ‘BZ’ juga diniagakan di Japan Patent Office pada 8 Jun 2020. Ini juga boleh bermaksud BZ-spec mungkin merupakan varian khusus Jepun. Sehingga pengumuman rasmi oleh Toyota dibuat, kami tidak akan mengetahui sama ada ‘BZ’ akan berada di atas atau di bawah daripada GR Sport.

 

 

Komen

Up to 20% higher than average trade-in price

2014 Toyota 86 2.0 (M)

Upgrade

Add your car

Service powered by

Berita Terkini

    Lihat Lagi

    Model Terbaru