window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Top_pc', [ [ 728, 90 ] ], 'div-gpt-ad-1677034384063-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1677034384063-0'); });

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok!

Zamil Syaheer · Jan 23, 2023 08:00 PM

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok! 01

Pada 24 November, satu kemalangan yang membabitkan 8 buah kereta terjadi di San Francisco, Amerika Syarikat selepas Tesla Model S ini menukar lorong secara mengejut dan kemudian membrek sehingga berhenti sepenuhnya. Walaupun kejadian itu berlaku beberapa bulan lebih awal, ia telah tular baru-baru ini selepas rakaman CCTV muncul, menunjukkan bahawa Tesla tersebut benar-benar brek tanpa sebarang sebab.

Kemalangan ini berlaku di terowong San Francisco Bay Bridge, menyebabkan 9 orang cedera, termasuk seorang kanak-kanak berusia 2 tahun. Pemandu Tesla mendakwa bahawa dia telah meninggalkan kereta untuk memandu dalam mod Full Self Driving (FSD), yang bermaksud bahawa dia telah memindahkan kawalan stereng, pecutan dan brek ke komputer kereta.

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok! 02

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Middle_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926945518-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926945518-0'); });

Sebuah Subaru WRX berjaya mengelak daripada menjadi korban kemalangan tersebut, dengan menggunakan teknik pemanduan defensif yang baik. Pemandu Subaru tersebut membuka lampu isyarat kecemasan untuk memberi amaran kepada kereta di belakang.

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok! 01

Subaru tersebut selamat

Pengawal selia keselamatan AS NHTSA (Pihak Berkuasa Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan) sedang menyiasat kejadian itu.

FSD ialah ciri kontroversi kerana ia dipasarkan sebagai ciri pemanduan sendiri, tetapi cetakan halus undang-undang Tesla sendiri mengatakan ia tidak.

Berbeza dengan ciri Auto Pilot yang sebenarnya sama dengan bantuan kekal lorong dan ciri kawalan pelayaran adaptif yang tersedia dalam kebanyakan kereta biasa hari ini, FSD menambah keupayaan tambahan untuk menukar lorong dan keluar dari lebuh raya.

FSD ialah ciri USD 15,000 dan mempunyai lebih daripada 285,000 pengguna berbayar pada Disember 2022.

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok! 02

Walau bagaimanapun, FSD masih dalam peringkat ujian Beta, yang bermaksud bahawa Tesla menjelaskan bahawa masih terdapat isu yang perlu diselesaikan, dan pemandu yang mendaftar untuk ciri tersebut telah bersetuju untuk tidak mengadu tetapi membantu Tesla menambah baik ciri tersebut.

Ini juga bermakna 285,000 peminat Tesla membayar haraga setara dengan Nissan Almera (Versa) baru di Amerika Syarikat supaya mereka boleh menggunakan ciri yang sarat dengan kecacatan.

Baca juga: Nissan Versa 2023, kembar Nissan Almera di Malaysia, mendapat rupa depan baru! Cantik ke tidak?

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok! 03

Peminat tegar Tesla akan menegaskan bahawa Tesla mempunyai teknologi paling canggih dan paling hampir untuk merealisasikan kereta pandu sendiri yang sebenar. Walau bagaimanapun, sehingga kini, tiada pihak berkuasa kerajaan telah mengiktiraf Auto Pilot atau FSD sebagai sesuatu yang lebih daripada sistem Tahap 2.

Ini bermaksud bahawa Auto Pilot / FSD tidak berbeza dengan ciri Honda Sensing atau Subaru EyeSight atau Toyota Safety Sense, sekurang-kurangnya bukan di mata pengubal undang-undang.

Di seluruh dunia, terdapat hanya 2 syarikat kereta dengan teknologi pemanduan separuh autonomi Tahap 3 yang sah di jalan raya – Mercedes-Benz dan Honda.

Baca juga: Honda Sensing kini cecah penggunaan 86 peratus global, semua model Honda dengan ADAS menjelang 2030!

Video: Tesla Model S dengan FSD 'ternampak' hantu, tiba-tiba brek secara mengejut, menyebabkan 8 kereta berlonggok! 04

Ciri Drive Pilot daripada Mercedes-Benz ialah satu-satunya ciri pemanduan separuh autonomi Tahap 3 yang diiktiraf di dunia. Ciri ini tersedia dalam model S-Class dan EQS yang dijual di Eropah dan Amerika Syarikat.

Honda Legend dengan Sensing Elite pasaran Jepun adalah satu cara yang lain, tetapi ciri ini hanya tersedia di Jepun.

Audi juga telah mempersembahkan prototaip pemanduan separuh autonomi Tahap 3 yang berfungsi pada Audi A8 yang dikenali sebagai Traffic Jam Pilot. Namun, ciri itu tidak pernah mendapat kelulusan kawal selia dan sejak itu telah ditinggalkan oleh syarikat.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot('/22557728108/MY_Article_Bottom_leaderboard_pc', [ 728, 90 ], 'div-gpt-ad-1670926977082-0').addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670926977082-0'); });

Zamil Syaheer

Editor

More than 10 years experience, specialising in Motorsports, Advanced Driving, Event Management & Creative Design. He enjoys driving (drifting, actually) anything RWD with a proper LSD over the limit. Versatility is his motto and mantra.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a-2x2-stream', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Dapatkan respons dalam masa 24 jam!

2022 Tesla Model S AWD

Upgrade

Add your car

Tidak mahu tukar-beli?   Jual kereta anda