3 ciri-ciri mounting enjin anda sudah teruk!

Haris · Jul 31, 2020 01:00 PM

Hasil daripada kehebatan penebat bunyi moden (sound insulator), anda tidak pernah menyedari kepanasan dan gegaran enjin di bawah hud. Fungsi mounting enjin (pautan enjin) adalah untuk memegang enjin di tempatnya dan menyerap getaran enjin tersebut. 

Mounting enjin menerima banyak hentaman akibat daripada fungsinya. Walaupun penyelenggaraan mounting enjin adalah rendah, jangka hayat mounting enjin anda mungkin akan tamat lebih cepat daripada apa yang anda harapkan. Di sini kita akan membincangkan beberapa gejala mounting enjin yang tidak baik dalam kereta anda.

Enjin kereta sememangnya berat. Malah enjin 1KR-VE pada Perodua Axia sendiri mempunyai berat sekitar 70 kg. Berat enjin 2NR-VE Perodua Myvi pula adalah sekitar 86 kg. Enjin Toyota V8 1UZ beratnya kira-kira 160 kg. Semua berat ini disalurkan ke seluruh mounting enjin di dalam kereta anda. Sesetengah kereta turut mempunyai lebih banyak mounting enjin berbanding yang lain.

Apabila enjin dimatikan, mounting enjin hanya perlu menyokong berat yang pegun. Apabila enjin berputar, mounting enjin menerima lebih banyak berat dan jisim hasil daripada gegaran. Tekanan dan gegaran berterusan dari berat enjin akhirnya mengurangkan riwayat mounting enjin.

S: Bagaimana rupa mounting enjin?

J: Bergantung pada rekaan enjin, bentuknya mungkin berbeza. Secara amnya, mounting enjin diperbuat daripada getah atau poliuretana. Beberapa mounting enjin mungkin diisi dengan bendalir untuk lebih menyerap gegaran enjin.

Q: Apa yang dilakukan mounting enjin?

J: Mereka memegang enjin pada tempatnya dan menyerap gegaran enjin.

S: Berapa lama mounting enjin bertahan?

J: Secara amnya, dalam 5 hingga 7 tahun. Mereka juga boleh tamat jangka hayat lebih awal atau lambat. Oleh itu, perhatikan gejala-gejala berikut.

S: Apakah gejala mounting enjin yang tidak baik?

1. Gegaran berlebihan. Dengan mounting enjin yang tidak baik, gegaran akan dipindahkan ke kawasan lain di dalam kereta. Papan pemuka dan pintu adalah tempat anda biasanya akan merasai gegaran berlebihan.

2. Bunyi hentaman. Mounting enjin yang sudah rosak akan menyebabkan enjin bergerak dan menghentam benda lain di ruangan enjin. Ini biasanya lebih ketara apabila anda menukar gear dari "D" ke "R" dan sebaliknya.

3. Ketidak-sejajaran enjin (engine misalignment). Pemeriksaan pantas secara visual dari ruangan enjin cukup untuk melihat enjin yang tidak sejajar. Jika mounting enjin patah atau sebagainya, enjin mungkin terkulai ke satu sisi.

Q: Bolehkah mounting enjin diperbaiki?

J: Tidak. Mereka perlu diganti.

Q: Apa yang menyebabkan mounting enjin pecah / haus?

Jangka hayat mounting enjin itu sendiri. Jangka hayat mounting enjin juga mungkin dipercepatkan jika mounting enjin terdedah kepada minyak atau elemen panas.

Memandu terlalu laju di atas bonggol juga meningkatkan tekanan pada mounting enjin. Perlanggaran terus pada bahagian hadapan juga berpotensi merosakkan mounting enjin atau menyebabkan ketidak-sejajaran.

S: Apa yang berlaku jika anda tidak menukar mounting enjin?

J: Oleh kerana enjin menjadi lebih bebas bergerak, anda berisiko merosakkan hos dan tali sawat di ruangan enjin. Terdapat juga potensi kerosakan serius pada enjin akibat daripada gegaran yang berlebihan.

Q: Adakah sesetengah enjin bergegar lebih banyak daripada yang lain?

J: Ya. Enjin 3 silinder bergegar lebih banyak daripada enjin 4 silinder. Secara amnya, enjin silinder bernombor ganjil lebih sukar untuk diimbangkan berbanding enjin silinder bernombor genap. Lihat sahaja bagaimana enjin Axia baru ini bergetar.

Tidak kira betapa seimbangnya enjin, masih ada gegaran ketara yang perlu diserap oleh mounting enjin.

S: Apakah cara untuk memanjangkan jangka hayat mounting enjin?

Tidak banyak. Cuba untuk tidak mengalami perlanggaran secara terus dan jangan memandu terlalu cepat pada bonggol. Anda juga boleh memeriksa di bawah hud untuk memastikan tiada minyak yang menitis pada mounting enjin. Walaupun dengan langkah-langkah ini, anda tidak mampu memanjangkan jangka hayat mounting enjin dengan lebih ketara.

Secara ringkasnya, mounting enjin bertahan antara 5 hingga 7 tahun. 3 gejala mounting enjin yang teruk adalah getaran berlebihan, bunyi hentaman dan ketidak-sejajaran enjin.

Walaupun secara amnya kurang memerlukan perhatian, penjagaan mounting enjin anda dalam keadaan yang baik tetap membantu dalam mengelakkan kerosakan lanjut yang disebabkan oleh enjin yang bergegar dengan teruk.

Comments