Bakal Proton Preve / Proton Perdana? Geely Preface kini dalam fasa pengeluaran

Haris · Jun 19, 2020 10:01 AM

Tular beberapa keping gambar mengenai Geely Preface yang sudah pun berada dalam fasa pengeluaran. Model terbaru Geely ini mungkin sebuah petanda untuk kemaskini model Proton Preve atau Proton Perdana baru akan tiba.

Versi konsep

Geely dilihat mengekalkan versi konsep Geely Preface yang dipamerkan pada tahun 2019 kepada versi pengeluaran. Antara rekaan konsep yang dikekalkan adalah gril hadapan dengan jeriji menegak, rekaan bumper depan yang agresif dan rekaan bumper belakang yang kemas.

Versi konsep

Namun begitu, beberapa konsep seperti cermin sisi yang tajam dan pintu jenis ‘suicide door’ tidak dikekalkan.

Menggunakan platform Compact Modular Architecture (CMA) hasil daripada kerjasama Geely - Volvo, Geely Preface berukuran panjang 4,785 mm, lebar 1,869 mm dan tinggi 1,469 mm. Jarak antara 2 roda pula berukuran 2,800 mm.

Ukuran ini menjadikan Geely Preface terletak di antara segmen D (Geely Borui) dan segmen C (Geely Binrui).

Untuk model Proton pula, nampaknya ukuran Proton Perdana (versi rebadge) lebih dekat dengan Geely Preface. Ukuran Proton Perdana adalah 5,020 mm panjang, 1,845 mm lebar dan 1,475 mm tinggi. Jarak antara 2 roda pula berukuran 2,800 mm.

Untuk pasaran China, Geely Preface dilengkapi dengan enjin petrol 2.0 liter bercas turbo yang menjana 190 PS kuasa kuda dan 300 Nm tork.

Dalam pelan jangka panjang Proton, terdapat perancangan untuk menghasilkan 2 buah kereta sedan pada tahun 2021 dan 2022

Adakah anda berminat dengan Geely Preface sekiranya model ini menjadi kemaskini terbaru untuk Proton Preve / Proton Perdana?

Comments