Harga siling petrol dan diesel dimansuhkan

Haris · Jun 10, 2020 05:25 PM

Harga siling petrol dan diesel dimansuhkan 01

Tiada lagi harga siling petrol dan diesel. Lebih menarik lagi, perintah tersebut dibuat pada Februari lalu. Perintah pembatalan tersebut telah diluluskan pada 10 April tetapi perintah tersebut hanya diumumkan dalam Warta Persekutuan bertarikh 3 Jun.

Harga siling yang telah ditetapkan ketika itu untuk RON 95 adalah pada RM 2.08 seliter manakala harga siling diesel pula adalah pada harga RM 2.18. Langkah tersebut dilihat sebagai instrumen kerajaan untuk melindungi rakyat yang bakal terkesan dengan harga minyak walaupun harga minyak naik lebih tinggi.

Harga siling petrol dan diesel dimansuhkan 02

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Berdasarkan Warta Kerajaan itu, Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Runcit Maksimum bagi Petrol dan Diesel) (No 8) (Pembatalan) 2020, mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 (Akta 723) dibuat Pengawal Harga, Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad pada 10 April lalu dengan kelulusan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi.

Harga siling petrol dan diesel dimansuhkan 01


Kemaskini 10 Jun / 9.00pm: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Kepenggunaan menjelaskan bahawa pembatalan tersebut adalah disebabkan penukaran mekanisme undang-undang. Harga siling tersebut masih dikuatkuasakan melalui Surat Arahan Pengawal Bekalan di bawah peraturan 12A Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974 di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961.

Kredit berita: Harian Metro

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Comments