Lihat: Nissan Almera menyekat laluan ambulans

Mersita · Sep 14, 2020 03:00 PM

Satu video yang menunjukkan Nissan Almera berwarna hitam menyekat kenderaan yang dipercayai sebuah ambulans telah tular di laman sosial baru-baru ini. Insiden tersebut dipercayai berlaku di Klang. Mari kami ingatkan anda mengapa anda mesti membiarkan ambulans memotong anda di jalanraya.

Dalam 4 tahun lalu, ramai rakyat Malaysia yang naik berang setelah melihat video tular dimana ambulans yang sedang dalam perjalanan ke lokasi kemalangan tersekat di Lebuhraya Utara-Selatan.

Ambulans tersebut pada mulanya dijangka sampai dalam masa 20 minit. Tapi, disebabkan oleh pemandu tidak berhati perut menggunakan laluan kecemasan lalu menyekat laluan tersebut disebabkan kesesakan, ambulans tersebut tiba 1 jam lambat dan mangsa-mangsa kemalangan tidak sempat diselamatkan.

Kejadian ini berlaku pada tahun 2016, 2 mangsa maut disebabkan oleh ambulans yang lambat

Malah, pihak PDRM menggunakan rakaman serta gambar orang awam sebagai bukti untuk mengenakan denda keatas pesalah dengan merujuk kepada nombor pendaftaran mereka.

Tiada gunanya menggunakan laluan kecemasan jika anda akhirnya akan tersekat juga dalam kesesakan seperti orang lain. Malah, laluan kecemasan sememangnya tidak boleh digunakan sama sekali ketika lalulintas sesak atau tidak. Jika anda terdengar bunyi siren, jangan buat tak endah pula – perlahankan kenderaan dan beri laluan dengan selamat.

Menyekat kenderaan kecemasan adalah satu kesalahan dan akan menyebabkan lesen memandu anda digantung.

Comments