Mitsubishi Galant AMG - Bukan lagenda. Mitos!

Haris · Aug 01, 2020 03:40 PM

Umum sedia mengetahui, 2 antagonis perang dunia dari Timur dan Barat berkemungkinan besar tidak akan menyatu. Namun dalam aspek pembuatan kereta, kedua-duanya adalah sebuah jenama yang tidak asing lagi.

AMG merupakan bengkel tuner yang terkenal dengan kereta-kereta Mercedez Benz. Sebelum Mercedez Benz membeli AMG pada tahun 1999, AMG hanyalah sebuah bengkel tuner dengan reputasi yang hebat dan bebas dari pengaruh mana-mana jenama.

Justeru itu, tidak hairanlah bahawa AMG menyahut panggilan Mitsubishi pada ketika itu. Hasil daripada kerjasama 2 pihak yang dilihat tidak mungkin bersatu ini, maka lahirlah sebuah kereta lagenda Mitsubishi Galant AMG!

Harga

Mitsubishi Galant AMG dijual dari tahun 1989 hingga 1991. Sudah tentulah, jenama AMG menambahkan lagi tanda harganya. Pada awal pembabitannya, Mitsubishi Galant AMG dijual pada harga JPY 167,000 (RM 6739.19).

Harga tersebut mengekori harga Mitsubishi Galant ZR-4 yang merupakan varian Mitsubishi Galant paling tinggi. Namun adakah harga tersebut berasas apabila Mitsubishi Galant AMG tersebut tidak ditawarkan dengan 4WD dan turbo?

Kepakaran dan prestasi tambahan

Khabar angin mengatakan bahawa AMG menggugurkan enjin VR4 paling berkuasa dan sistem pacuan empat roda kerana terlalu berat. Namun, AMG melakukan talaan yang cukup untuk pacuan roda hadapan, enjin NA sebagai alasan mereka bagi harga premium tersebut.

Di bawah hud, enjin 4G63 (enjin Evo) menerima piston mampatan tinggi, spring injap titanium, rocker berongga dan pengambilan udara khas untuk pembakaran yang lebih baik.

Sistem pengurusan enjin dengan pemetaan semula menjadikan semuanya selaras - dan hasilnya adalah 170 PS dan 191 Nm @ 5,000 rpm. Ini mencerminkan prestasi ujian pecutan 0-100 km/j yang mengambil masa hanya 8.1 saat.

Enjin ini mampu mencapai sehingga 8,000 rpm dan kuasa disalurkan ke roda hadapan melalui transmisi manual 5-kelajuan atau automatik 4-kelajuan.

Jika anda peminat Mitsubishi Galant sudah tentu anda menemui dua jenis varian iaitu Mitsubishi Galant AMG Type I dan Type II. Tiada perbezaan antara keduanya selain daripada perubahan kosmetik. Kedua-duanya masih menggunakan aspek teknikal yang sama.

Type I mempunyai bodykit dan trim tempat duduk yang lebih agresif (mungkin disasarkan untuk pembeli muda) dan penampilan Type II lebih cool bagi memenuhi permintaan pembeli yang lebih matang.

Selain bahagian badan, penampilan kedua-duanya dihiasi dengan roda AMG 15-inci dan lencana AMG di bahagian depan, sisi dan belakang.

Pada bahagian dalamnya pula, kedua-dua model ini mendapat hiasan kayu asli pada pintu dan tombol gear, serta tempat duduk dan stereng yang lebih sporty. Penyaman udara automatik didatangkan standard dengan pilihan cruise control.

Pengeluaran dalam kuantiti terhad

Tidak banyak maklumat yang boleh diperolehi tetapi anggaran mengatakan bahawa hanya 500 unit Mitsubishi Galant ini dibina dan semuanya dijual di Jepun. Begitulah sebuah kisah gabungan jenama kereta terkenal Timur dan Barat dalam menghasilkan sebuah kereta yang...keliru?

 

Comments