Program pemasangan CKD untuk Proton X50 memakan belanja RM 1.8 bilion setahun

Faisal · Sep 17, 2020 11:29 AM

Sewaktu perasmian Proton X50 pada minggu lalu, ketua pegawai eksekutif Proton berkata bahawa projek pemasangan X50 akan memakan belanja sebanyak RM1.8 bilion. Jumlah ini digunakan untuk sumber bahan dan komponen daripada pembekal tempatan.

Beliau turut berkata bahawa perkara ini selari dengan pembangunan industri tempatan yang mungkin terkesan dengan wabak Covid-19 dimana ia telah menganggu sektor pekerjaan dan ekonomi negara.

Pada masa yang sama, beliau menjelaskan bahawa kemudahan pemasangan Proton X50 di kilang Proton di Tanjung Malim sudah menelan belanja sebanyak RM 1.2 bilion pada tahun 2019.

Peningkatan belanja sehingga ke RM 1.8 bilion adalah untuk sumber bahan dan komponen daripada pembekal tempatan.

Dipasang di kilang Tanjung Malim, Proton X50 ialah Proton yang kedua dibangunkan berdasarkan kenderaan Geely tetapi ia turut menjadi kenderaan Proton yang pertama dibangunkan berasaskan platform B-segment Modular Architecture (BMA).

Tidak seperti Proton X70 yang berasaskan platform Geely yang lebih lama, Proton X50 dibina berasaskan platform yang serba baru.

Harga Proton X50 belum diumumkan tetapi kami menjangkakan bahawa ia berada di julat RM 80,000 hingga ke RM100,000.

Proton berhasrat untuk menjual 4,000 unit pada tahun ini dengan permulaan eksport akan beransur pada akhir tahun hadapan.

Comments