Proton X70 vs Honda CR-V vs Volkswagen Tiguan - 3 SUV berentap dalam segmen C

Haris · May 28, 2020 10:05 AM

Pasaran SUV segmen C adalah salah satu segmen yang paling menguntungkan di Malaysia. Mana tidaknya, kesemua pengeluar berusaha untuk mendapatkan bahagian pasaran masing-masing dengan menawarkan model yang baru. Honda CR-V telah lama menguasai segmen ini sehinggalah kehadiran Proton X70 yang menggegarkan pasaran.

Pencabar utama: Proton X70

Proton X70 adalah SUV pertama yang dibangunkan oleh Proton bersama Geely dan merupakan SUV premium pertama di bawah jenama dari Malaysia. Proton mempertaruhkan nasibnya dengan bersaing dalam segmen baru yang belum pernah diterokai. Namun, ternyata usaha ini membuahkan hasil. Proton berjaya mencapai rekod penjualan dengan SUV ini dan kembali gah semula.

Terbaik dalam kelasnya: Honda CR-V

Sebut sahaja SUV, imej Honda CR-V akan terpampang di fikiran anda. Model CR-V telah berada di Malaysia sejak tahun 1997 dan mempunyai reputasi sebagai SUV yang paling praktikal, andal dan selesa. Tidak hairanlah sekiranya ia merupakan sebuah SUV yang mampu menguasai kelasnya.

Wakil SUV Eropah: Volkswagen Tiguan

Tetapi jika SUV Jepun dan Malaysia bukanlah pilihan anda, sebuah SUV Eropah yang boleh dipertimbangkan adalah Volkswagen Tiguan. SUV ini bukan pilihan popular di sini tetapi Tiguan menempa namanya  di pasaran China, Eropah dan Amerika Utara. Kisah kejayaan Volkswagen secara global dilakar dengan SUV ini. Justeru itu, kami rasakan ia adalah pencabar yang setaraf untuk bersaing dengan X70 dan CR-V.

Pandang Pertama

[Spec Sheet]

 

 

Haris

Penulis

Latar belakang yang pelbagai menjadikan beliau lebih memahami kehendak pembaca. Penulis tidak memiliki kereta sendiri, justeru, semua kereta yang dipandu hingga kini adalah pandu uji. Kereta pertama yang bakal dimiliki beliau tentulah yang terbaik dan patut anda perhatikan.

Comments

Up to 20% higher than average trade-in price

2020 Proton X50 1.5T Standard

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Latest Cars