SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa?

Faisal · Aug 9, 2020 02:00 PM

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 01

Jawapannya ialah sedan. Terkejut? Baiklah, mari kita jelaskan dengan mengambil Volkswagen Passat dan Volkswagen Tiguan sebagai contoh. Passat dipilih di sini kerana Jetta tidak lagi dijual di Malaysia, malah Passat dan Tiguan didasarkan pada platform MQB.

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 02

Tinjauan bahagian bawah Tiguan

Mengapa SUV kurang selesa?

Jenis SUV, seperti Volkswagen Tiguan, mempunyai pusat graviti yang lebih tinggi. Ini bermaksud pemandu dan penumpang duduk lebih jauh dari titik paksi kereta.

Kedudukan tempat duduk yang tinggi bermaksud pemandu dan penumpang akan bergoyang lebih banyak di dalam kabin ketika melalui jalan yang tidak rata. Mengikut fizik, ini bermaksud lebih banyak body roll sewaktu mengambil menyelekoh.

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 03

Sekiranya suspensi dikeraskan untuk mengimbangi pergerakan, mutu perjalanan akan merosot. Volkswagen Tiguan adalah contoh terbaik kerana mutu perjalanannya kadangkala agak kasar.

Dari sisi lain, Volkswagen Passat jauh lebih tegap. Ini dikaitkan dengan talaan suspensi Tiguan daripada jarak roda yang lebih pendek berbanding dengan Passat.

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 04

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 05

Aerodinamik pada SUV juga dikompromikan. Disebabkan kawasan permukaan yang lebih besar untuk melawan udara, SUV menghadapi lebih banyak rintangan angin dan sekaligus menghasilkan bunyi angin yang lebih.

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 06

Kerusi belakang Tiguan

Selain itu, disebabkan ruangan but yang tidak terpisah dan ruangan belakang yang lebih besar, bunyi jalan lebih kedengaran di kabin belakang. Ini jelas pada Volkswagen Tiguan kerana bunyi jalan lebih kedengaran dari tempat duduk belakang berbanding hadapan.

SUV vs Sedan – Yang manakah lebih selesa? 07

Kerusi belakang Passat

Hal ini juga berlaku terhadap Honda CR-V dan Honda Accord, atau Toyota RAV4 dan Toyota Camry. Dalam hal ini, Honda CR-V tidak setegap Honda Accord dan Honda Civic pada permukaan yang beralun.

Kesimpulannya, sedan mempunyai pusat graviti yang lebih rendah, talaan suspensi yang lebih seimbang dan lebih lancar. Umumnya, sedan lebih selesa daripada SUV.

Comments

Up to 20% higher than average trade-in price

2018 Volkswagen Passat 1.8 TSI Trendline

Upgrade

Add your car

Service powered by carsome

Latest Cars