Tun Mahathir ucap selamat ulang tahun ke 35 buat Proton Saga

Haris · Jul 09, 2020 06:00 PM

Proton Saga

Siapa tidak kenal dengan Bapa Pembangunan Negara ini? Dengan gaya seorang ayah (kerana abah sudah digunakan), Tun Mahathir membuat sebuah hantaran di sosial media ringkas mengucapkan selamat ulang tahun ke 35 buat Proton Saga.

Ucapan tersebut ditulis tangan oleh Tun Mahathir sendiri. Ucapan beliau untuk Proton Saga adalah “Proton Saga is now 35 years old. Still going strong. Happy Birthday Proton Saga.” (Proton Saga kini berumur 35 tahun. Masih gagah. Selamat Ulangtahun Proton Saga).

Proton Saga adalah kereta pertama Malaysia yang lahir pada 9 Julai 1985, 2 tahun selepas Proton ditubuhkan. 

Tun Mahathir memainkan peranan yang sangat penting dalam percambahan industri automotif negara. Beliau adalah tokoh terawal yang mengimpikan sebuah “Kereta Buatan Malaysia” sejak menjadi Menteri Perdagangan dan Industri pada tahun 1979, jauh sebelum beliau menjadi Perdana Menteri Ke 4.

Visi Tun Mahathir pada ketika itu membawa kepada kelahiran Proton Saga. Selepas 35 tahun dan 4.1 juta unit terjual, idea asal Tun Mahathir ternyata masih gagah.

Bukan sekadar itu, percambahan industri automotif di Malaysia membawa kepada pertumbuhan sebuah ekosistem industri berat yang menyeluruh, dari rangkaian penjual, pembekal, bengkel-bengkel dan pasaran selepas jualan. Selain itu, ramai dalam kalangan rakyat Malaysia mengalami peningkatan skil dan kemahiran terutamanya dalam industri berat.

Mungkin ada yang tidak begitu bersetuju dengan langkah yang dilakukan Tun Mahathir. Namun, kita tidak dapat menafikan ketokohan beliau dalam memajukan Malaysia melalui projek-projek anak emas. Idea Tun Mahathir akan terus hidup walaupun Proton dibawah naungan sesiapa pun.

Sementara itu, Proton telah melancarkan Proton Saga Edisi Ulangtahun 2020 untuk meraikan ulang tahun ke 35 Proton Saga. 

Comments