Tag

estima toyota malaysia

Panduan membeli Toyota Estima terpakai, MPV second hand kegemaran rakyat Malaysia!

Toyota Estima telah ditamatkan pengeluaran oleh Toyota pada tahun 2019. Model MPV popular tersebut melalui penjualan generasi akhir yang sukar kerana dibayangi oleh model Toyota Alphard dan Toyota Vellfire yang lebih premium.Walaubagaimanapun, MPV dengan pelbagai konfigurasi penumpang ini masih popular di Malaysia. Ia masih boleh dibeli oleh penjual kereta recond dan terpakai.Toyota Estima merupakan MPV yang boleh dinaiki dengan selesa pada tempat duduk baris ketiga dengan harga yang lebih mesra

Haris

Haris

Jan 5, 2021

Toyota Estima – Raja MPV Malaysia suatu ketika dulu. MPV dah hilang takhta?

MPV suatu ketika dahulu adalah komoditi yang popular dan tiada yang lebih ‘lejen’ daripada Toyota Estima. Van berbentuk bujur telur yang unik ini pernah menjadi kegemaran para keluarga di Malaysia kerana ia serba-boleh dan mempunyai ruang dalaman yang luas.Namun, legasi MPV Toyota ini malangnya sudah berlalu pergi. Secara senyap, Toyota telah menggugurkan Estima pada tahun 2019 dan tidak ramai yang perasan kematian MPV ini di pasaran kereta baru negara kita.Kami sudahpun ceritakan ba

Mersita

Mersita

Dec 27, 2020

Sejarah Toyota Estima: MPV yang memulakan kehangatan kereta keluarga

Setiap keluarga yang semakin membesar sememangnya memerlukan kenderaan untuk membawa keseluruhan ahli yang semakin bertambah. Sebagai ibu bapa, mereka lebih prihatin akan keperluan dan keselesaan setiap ahli keluarga.Di Malaysia, antara kenderaan yang memulakan kehangatan kereta keluarga ialah Toyota Estima. Toyota Estima yang kita kenali sejak ia dihangatkan pada awal era 2000-an sebenarnya bermula daripada Toyota Previa yang diperkenalkan pada tahun 1990.Generasi pertama (XR 10. XR 20; 19

Faisal

Faisal

Oct 12, 2020

Toyota Estima – Long live the Malaysian king of MPV

MPVs were once a hot commodity and none were as legendary as the Toyota Estima. The unique egg-shaped van was a favourite among Malaysian families, providing versatility and loads of space.However, the legacy of Toyota’s eponymous MPV is sadly gone. Toyota quietly killed off the Estima in 2019 and few actually noticed its untimely death.We’ve already waxed lyrical about how the first-gen Estima was a gamechanger (and deserves to be a modern classic). So, we’ll put the spotlight

CY Foong

CY Foong

Dec 17, 2020

Toyota Estima dengan twin turbo menghasilkan 370 PS, siap masuk trek lumba!

Anda pemilik ataupun peminat MPV Toyota Estima (ataupun Previa, nama rasmi yang dijual oleh UMW Toyota) ataupun kereta yang unik.Di Jepun, sebuah syarikat talaan kereta bernama Topline telah membina sebuah Estima yang khas untuk kegunaan di litar lumba!Nampak intercooler besar kat tengah tu?Topline adalah salah satu pakar ubahsuai MPV di Jepun dengan pengalaman lebih daripada 20 tahun. Diorang ni dah kira macam otai lah dekat sana.Pertama sekali, Topline menggunakan Toyota Estima generasi kedua

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Sep 7, 2020

Supercharged, mid-engine, AWD - Here's why the first Toyota Estima is a modern classic

Toyota in the 1990s was on a roll when it came to producing some of the greatest cars of the modern era. Models like the A80 Supra, SW20 MR2, the Z30 Soarer and even the X90 Chaser/Mark II/Cresta became modern cult classics among car fans.However, there is another Toyota model from that period that should also deserve to be a modern classic. It was revolutionary in design, had some clever engineering, and more importantly for a Toyota, pretty reliable. I'm of course talking about the first g

CY Foong

CY Foong

Oct 25, 2020

Estima terbabas di ‘flyover’, anak terhumban ke bawah ‘landing’ atas Vellfire

Disebabkan hujan lebat, sebuah MPV Toyota Estima hilang kawalan dan terbabas di sisi jalan atas jejambat Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) menghala ke Jalan Tun Razak dari Gombak.Kemalangan sebegini memang kadangkala terjadi tapi kali ini, yang mengejutkan ialah kanak-kanak yang duduk di belakang tercampak dari cermin sisi belakang kanan dan terjatuh ke bawah.Setelah tercampak keluar, kanak-kanak tersebut mendarat di pusat pameran kereta di Jalan Pahang yang terletak betul-betul di bawah jejambat

Mersita

Mersita

Dec 2, 2020

Toyota Raize, Alphard - antara 5 kereta paling laris di Jepun tahun 2020 yang ada di Malaysia!

Jenama Jepun sememangnya menjadi pilihan utama bagi sesetengah pembeli di Malaysia. Oleh yang demikian, sudah tentu model kereta terlaris di Jepun mampu menjadi penanda aras terawal untuk model-model yang bakal berjaya di Malaysia.Imej oleh The Federal NewsMenurut Japan Automobile Dealer Association (JADA), berikut adalah model paling laris di Jepun pada tahun 2020 (kategori bukan kereta-kei). No Model Unit Jualan Tahun 2020 1 Toyota Yaris 151,766 2 Toyota Raize 126,

Haris

Haris

Jan 11, 2021

25 years ago, Toyota shoved an MR2 engine into an Ipsum for the fun of it

Ever wondered what would a Toyota Innova look like if its regular 2.0-litre engine was swapped out for a 3.0-litre inline-6 from the GR Supra? Well, that sounds mad but Toyota Great Britain (GB) once did something similar to one of their MPVs nearly 25 years ago.The Picnics JDM twin, the IpsumBack in 1997, Toyota GB’s PR and Social department transformed a sensible Toyota Picnic MPV into the crazy-sounding Picnic Sport Turbo. The Picnic was more recognised in Malaysia as the Ipsum where it

CY Foong

CY Foong

Apr 17, 2021

Sejarah Toyota Alphard: Pembangunan yang menjadi raja segala MPV

Di Malaysia, kehangatan kenderaan jenis MPV mula menjadi jelas sejak kedatangan Toyota Estima. Walaupun Toyota Estima mempunyai saiz dan rupa paras yang cukup menonjol, sesetengah pembeli lebih gemar akan kenderaan yang lebih gah supaya kelihatan lebih ‘atas’ dalam khalayak ramai.Dengan kebolehan yang cukup lengkap serta gaya yang dimiliki oleh Toyota Estima, pembeli sememangnya menantikan kehadiran abang sulungnya iaitu Toyota Alphard.Generasi pertama (AH10; 2002 – 2008)Dengan

Faisal

Faisal

Oct 18, 2020

Panduan membeli Toyota Wish generasi kedua (AE20) serendah RM 40k, pencabar Alza - Exora sebenar?

Tidak dinafikan, zaman kegemilangan MPV mula merudum tetapi ia masih belum berakhir. Akibat daripada kemuncak zaman emas MPV tersebut, beberapa MPV masih mempunyai penangan yang hebat sehinggalah ke hari ini. Antaranya, Toyota Wish!Dibangunkan sejak 20 tahun yang lalu, Toyota Wish mencapai kesempurnaan pada generasi kedua yang dilancarkan pada tahun 2009 di Jepun. Walaupun generasi ini tidak dibawa masuk secara rasmi, Toyota Wish tetap ligat berkeliaran di jalan raya Malaysia.Praktikaliti Toyota

Haris

Haris

Feb 6, 2021

Honda Jazz, kereta klon paling banyak tumpas di Kelantan!

Kereta klon mungkin nampak menarik dengan tawaran harga yang sangat murah tetapi ia sebenarnya duri dalam daging. Untuk pembeli kereta klon yang merasa selamat kerana tinggal di tempat yang terpencil, fikirkan semula.Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf memberikan amaran kepada pembeli kereta klon yang berleluasa di Kelantan.Gambar hiasan“Berdasarkan statistik pada tahun lalu, sebanyak 7 buah kereta Honda Jazz klon disita berbanding kenderaan lain sebanya

Haris

Haris

Feb 19, 2021

Perodua D55L akan jadi model Perodua pertama dengan kit Modellista?

Perodua D55LPasaran SUV akan menjadi semakin hangat apabila Perodua D55L dijangka akan hadir pada tahun 2021. Walaupun masih dalam pembangunan, hype untuk Perodua D55L sedang membara apatah lagi model asasnya boleh disesuaikan dengan kit badan Modellista!Modellista adalah syarikat modifikasi yang terkenal dengan model-model Toyota. Selain daripada Daihatsu Rocky dan Toyota Raize (kembar Perodua D55L), kit Modellista sudah banyak menaikkan imej garang pada Toyota Alphard, Toyota Vellfire dan juga

Haris

Haris

Dec 11, 2020

Panduan membeli Nissan Serena C26 terpakai, MPV kotak bagi yang suka menongkah arus?

Sebagai sebuah pasaran yang dijangka menurun (oops), mungkin ramai yang mempertimbangkan model MPV terpakai. Apa salahnya, kemuncak pasaran MPV pun sudah berlalu justeru model-model yang mahal ketika itu kini sudah mampu milik.Sebelum ini Wapcar.my pernah menampilkan Toyota Estima dan Toyota Alphard dalam panduan kereta terpakai kami. Sebagai keseinambungan, kami tampilkan juga pesaingnya iaitu Nissan Serena generasi C26.Sebagai rujukan, Nissan Serena bersaing rapat dengan Toyota Noah, Voxy dan

Haris

Haris

Feb 3, 2021

Pintu gelongsor MPV saya rosak. Apa masalahnya?

Sedang seronok-seronok keluar dengan famili, pintu gelongsor/’sliding door’ MPV anda tiba-tiba buat hal pula. MPV anda barangkali Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Sienta, Nissan Serena, Hyundai Starex, ataupun Kia Grand Carnival.Pintu gelongsor manual lebih mudah untuk dibaiki, tapi pintu gelongsor berkuasa susah sikitlah gamaknya.Sebelum anda kelam kabut pandu ke bengkel dengan pintu yang rosak, barangkali anda boleh cuba periksa beberapa perkara terlebih dahulu. Jalan penyeles

Mersita

Mersita

Feb 6, 2021

My MPV sliding doors are not working, what is the problem?

So, the sliding doors on your MPV decided to fail on you. It could be a Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Sienta, Nissan Serena, Hyundai Starex, or a Kia Grand Carnival.Manual sliding doors are a lot easier to fix, but power sliding doors are a little bit trickier.Before you rush to any nearby workshop, you might want to check a few things. The solution is usually a lot cheaper than you think it is.1. Sliding doors hard to open or close? Could be dirty tracksTracks for the sliding door of a

Arif

Arif

Jan 29, 2021

Spied: RHD 2021 Hyundai Staria caught testing in Thailand – Is this the reborn Estima?

Last week, Hyundai officially released more photos of the 2021 Hyundai Staria and it wouldn’t be surprising if the designers’ mood board contains Daft Punk, 2001: A Space Odyssey, and NASA because it looks so futuristic.However, we recently discovered spyshots of a Staria undergoing testing in Thailand courtesy of Car News Update. Based on the photos, the camouflaged Staria was decked out in black cladding but we did see glimpses of the dark grey paint job.The overall shape is lookin

CY Foong

CY Foong

Mar 22, 2021

Owner Review: My Honda CR-V - Is replacing an MPV with an SUV a good idea?

** This article is the personal experience of a 2017 Honda CR-V 2.0 2WD owner and does not necessarily reflect the views of WapCar.Facebook: JJ ChangToying with the idea of SUVAt the end of 2016, I was in search for a new family car, and having previously owned a 2010 Toyota Estima 2.4 Aeras, I didn’t want to get another MPV as options were limited. My MPV options at the time were the Toyota Alphard, Toyota Vellfire, Honda Odyssey, and Nissan Elgrand. I could have gone for a newer Est

Owner Review

Owner Review

Aug 28, 2020

Rebiu Pemilik: Saya membeli Nissan X-Trail T32 2.0

**Artikel ini berkisar tentang pengalaman peribadi pemilik Nissan X-Trail dan ia tidak semestinya mewakili pandangan WapCar.Syed Muhammad AkmalSaya membeli Nissan X-Trail T32 2.0 ini pada bulan Julai 2017. Pada ketika itu, Nissan X-Trail ini telah menerima beberapa penambahbaikan ‘facelift’. Nissan X-Trail ini telah menerima lampu hadapan jenis “reflector halogen headlamp” bagi variant 2.0cc dan lampu hadapan jenis “projector headlamp” bagi variant 2.5cc.PROSE

Owner Review

Owner Review

Sep 19, 2020

Toyota Malaysia introduces unique Toyota Service Savers package

Regular service is part and parcel of car ownership, UMW Toyota (UMWT) aims to make servicing Toyota cars easier with the introduction of the Toyota Service Savers package.Toyota Service Savers (TSS) is a maintenance package that new Toyota owners can opt to purchase when they collect their new cars. UMWT has also made the package part of the Toyota EZ Beli Plan as an option.The TSS package covers all costs of the service in advance for the first 5 years from the time of purchase. This means an

Jerrica

Jerrica

Aug 4, 2020

Toyota Malaysia memanggil semula pemilik Toyota Fortuner dan Hilux?

UMW Toyota Motor hari ini melancarkan Special Service Campaign (SSC) yang melibatkan pemilik Toyota Fortuner dan Toyota Hilux. Pemanggilan semula ini adalah untuk memeriksa dan mengganti penguat brek (brake booster). Komponen injap brek di dalam booster ini boleh mengurangkan prestasi pemberhentian kenderaan.Menurut UMW, sebanyak 1,426 unit Toyota Fortuner dan 11,571 unit Toyota Hilux terlibat di dalam pemanggilan ini. Walau bagaimanapun, unit yang terkesan adalah keluaran dari Julai 2018 hingga

Faisal

Faisal

Dec 2, 2020

Toyota Harrier 2021 bakal dilancarkan, boleh daftar minat di laman web Toyota Malaysia

Tempoh hari, kami telah memuat naik imej intipan SUV ini di Malaysia, kini UMW Toyota (UMWT) telah mengesahkan pelancaran Toyota Harrier 2021 yang baru di laman web rasmi serta Facebook Toyota Malaysia.Juga baca: Spyshot: Toyota Harrier 2021 serba baru telah tiba di Malaysia, pelancaran sahJika anda ada niat untuk membeli SUV ini, pendaftaran minat untuk Harrier serba baru kini dibuka di laman web Toyota.Toyota Harrier membuat debut dunia tahun lalu, dan sejak itu, SUV mewah ini menjadi kereta k

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Apr 6, 2021

Toyota GR Hilux trademarked, Malaysia debut likely?

Toyota has quietly registered the GR Hilux name in Australia, hinting that the company could be injecting its Gazoo Racing goodness into the Hilux.The N80-generation Hilux has been rallying in the Dakar Rally since 2016While Australia is no stranger to high-performance pick-up trucks (much of the Ford Ranger Raptor’s development work was done in Australia), could the GR Hilux find its way to Malaysia?The Hilux won its first-ever Dakar Rally in 2019After all, Toyota Malaysia is promoting th

Eric

Eric

Apr 9, 2020

Toyota Malaysia restores the iconic KE10 Corolla

The Toyota Corolla nameplate is one of the most famous, longest-running, and best-selling nameplate in Toyota’s history, spanning a history of over 50 years. Currently on the 12th generation model, the Corolla name has its humble beginning in 1966 as a small, low-cost, and reliable family sedan, bearing the chassis code KE10.Two years later, the KE10 Toyota Corolla made its way to Malaysia, where it was assembled by Champion Motor Berhad located in Shah Alam, which subsequently renamed as

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Apr 9, 2020

2021 Toyota Fortuner facelift teased, Malaysia launch soon

Alongside the Toyota Innova facelift, UMW Toyota has also teased the arrival of the 2021 Toyota Fortuner facelift. Customers are able to register their interest on Toyota Malaysias website.Based on the Thai-spec Toyota Fortuner, the 2021 Toyota Fortuner facelift might receive a more powerful 2.8-litre engine from the Toyota Hilux Rogue. It makes 204 PS and 500 Nm of torque (a 30 PS and 50 Nm increase over the outgoing model), mated to a 6-speed automatic transmission. (function(d, s, id) { let

Shaun

Shaun

Jan 4, 2021

2020 Toyota GR Yaris teased, Malaysia debut soon?

It appears that Toyota fans in Malaysia can potentially look forward to a new Gazoo Racing (GR) model in the near future, as Toyota Malaysia recently posted a lone photo of the 2020 Toyota GR Yaris on their Facebook page.  (function(d, s, id) { let js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id; js.src ='https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document,

Eric

Eric

Jul 20, 2020

Malaysia akan lancar model Toyota baru nanti – Toyota GR Yaris 2021 atau Toyota Vios GR Sport, mungkin?

UMW Toyota akan melancarkan satu model baru pada 17 Disember. Sudah menjadi kebiasaan promo acah pada fasa awalnya, maklumat terperinci belum didedahkan. Tapi, cara dan intonasi iklannya berbunyi agak ‘hip’, ditujukan kepada orang muda dengan gaya.Oleh itu, kita dah boleh jangkakan yang ia barangkali bukannya Toyota Fortuner mahupun Toyota Innova, walaupun kedua-dua model ini sudah patut menerima kemaskini, meniru penambahbaikan yang baru seperti Toyota Hilux yang berkongsi platform

Mersita

Mersita

Dec 3, 2020

Toyota Raize to be sold only as Perodua D55L SUV in Malaysia, no Toyota

Earlier in the year, Perodua hinted that their brand-new Perodua D55L SUV is slated for a 2020 market launch. It’ll be based on the Toyota Raize/Daihatsu Rocky that are currently on sale in Japan.What about UMW Toyota Motor then? Will they offer the Raize similar to how they offer the Toyota Rush and Perodua Aruz side by side?Sources in UMW Toyota familiar to the matter gave a resounding no, the Raize will not be sold as a Toyota in Malaysia.This is largely due to the fact that UMW To

Adrian Chia

Adrian Chia

Mar 24, 2020

Diintip! Toyota Corolla Cross 2020 diuji di jalanraya Malaysia

Sebuah SUV yang disamarkan ditemui dipandu di Malaysia dan berdasarkan pemerhatian kami pada rupa parasnya, ia tak lain tak bukan Toyota Corolla Cross 2020!Apabila Corolla Cross membuat debutnya pada awal bulan Julai, kami juga menjangkakan yang SUV ini akan sampai di Malaysia sebagai unit dipasang tempatan (CKD) hujung tahun ini atau awal 2021. Nampaknya jangkaan kami tepat kerana kereta ini telahpun dipandu-uji di jalanraya kita.Menurut rakan kami di Careta, lokasi penampakan SUV ini kurang je

Mersita

Mersita

Jul 30, 2020

Malaysia to launch new Toyota model soon – 2021 Toyota GR Yaris or Toyota Vios GR Sport maybe?

UMW Toyota will be launching a new model on 17-December. Typical of such pre-launch teasers, details are intentionally held back but the tone and manner of the communication suggests something youthful, emotional and sporty.So we can safely rule out cars like the Toyota Fortuner and Toyota Innova, both of which are also due for an update, following a similar refresh for the shared IMV-platform Toyota Hilux.Could it be the new updated Toyota Vios and Toyota Yaris then? Bookings are opened for bot

Hans

Hans

Dec 2, 2020