Tag

harga kereta exora

Perodua Aruz vs. Proton Exora: Perbandingan kereta 7 tempat duduk

Sebelum kita mulakan, kami ingin jelaskan yang kami sedar Proton Exora dan Perodua Aruz bukanlah berada dalam segmen yang sama – Aruz ialah SUV manakala Exora pula MPV. Tapi, kami ingin buat perbandingan ini kerana kedua-duanya adalah kenderaan 7 tempat duduk dan ia berada dalam lingkungan harga yang lebih kurang sama – Aruz bermula dari RM 72,900 dan Exora dari RM 59,800 (dengan SST).Mungkin anda terfikir - Bukankah Perodua Alza sepatutnya jadi perbandingan yang lebih sesuai de

MersitaMersita

Oct 19, 2020

Proton Exora: Lebih baik daripada Alza?

Proton ExoraProton Exora kali pertama dilancarkan pada tahun 2009 menjadikannya model ini berada dalam pasaran lebih sedekad. Sebilangan besar pengeluar akan menawarkan model sekitar lima hingga tujuh tahun sahaja sebelum menggantinya dengan model baru.Selain Proton Exora, Perodua Alza juga berkongsi umur yang sama dengan Exora dan ditawarkan dengan harga kompetitif. Sungguh pun begitu, Exora telah diberi sejumlah naik taraf yang ketara, antaranya enjin bercas turbo baharu (tetapi masih mengguna

HarisHaris

May 22, 2020

Proton Exora: MPV luas kini serendah RM 14k, baloi angkat second hand?

Proton Exora merupakan MPV pertama buatan Malaysia. Walaupun ia adalah cubaan pertama oleh Proton untuk kereta jenis MPV, mereka membangunkannya terus sebagai sebuah MPV yang agak besar.Ketika dilancarkan, ramai keluarga tertawan dengan pakej yang dimiliki oleh Proton Exora dimana ia mempunyai ruang yang cukup selesa dan praktikal di dalam pakej rekaan yang cukup kemas. Ditambah pula dengan talaan Ride & Handling oleh Proton, MPV ini memberikan kepuasan pemanduan dan keselesaan penumpang yan

FaisalFaisal

Dec 8, 2020

MPV bajet tak laku di Malaysia, tapi bagaimana Proton Exora masih boleh bertahan 11 tahun?

Jika difikirkan, pasaran MPV di Malaysia agak unik. Pasaran MPV, dan juga pasaran SUV 7 tempat duduk bajet yang bukan jenama tempatan agak perlahan kayuhannya di sini. Contohnya, Toyota Sienta yang telah dihentikan dan Honda BR-V.Ya, kami tahu jawapan ringkas anda ialah “Exora saja paling murah, memanglah orang beli.” Selain daripada harganya, rahsia kejayaan Proton Exora bukanlah setakat ini sahaja.Semenjak beberapa tahun ini, pilihan yang ada untuk kenderaan 7 tempat dudu

MersitaMersita

Oct 5, 2020

Toyota Sienta 'second hand' – serendah RM 54k, baloi beli untuk elak Perodua Alza dan Proton Exora?

Perodua seringkali dikaitkan dengan jenama Toyota. Untuk pembelian baru, MPV kompak yang tahan lama dan berharga dibawah RM 100k hanyalah Perodua Alza, Proton Exora, dan Toyota Avanza. Tetapi bagaimana jika anda inginkan sesuatu yang berlainan?Bagi anda yang tidak tahu, Toyota Sienta ialah sebuah MPV yang unik dimana ia hadir dengan rekaan eksterior dan interior yang jauh lebih funky - sinonim dengan kereta JDM. Malah pintu penumpang belakang juga menggunakan jenis gelangsar dimana ia lebih prak

FaisalFaisal

Jan 20, 2021

Proton lancar edisi istimewa 2021 - Proton Saga R3, Proton Iriz R3, Proton Persona Black Edition dan Proton Exora Black Edition!

Proton memulakan tahun 2021 dengan bukan 1 tetapi 4 model edisi istimewa baharu untuk pelanggan. Varian edisi istimewa tersebut adalah Proton Saga R3, Proton Iriz R3, Proton Persona Black Edition dan Proton Exora Black Edition!Dalam majlis pelancaran edisi istimewa Proton yang berlangsung secara dalam talian tersebut, berikut adalah model-model yang telah dipertontonkan!Proton Saga R3Proton Saga R3 hadir dengan siluet yang mirip dengan Proton Saga Edisi Ulangtahun namun dengan sedikit tambahan.

HarisHaris

Feb 18, 2021

5 kereta terpakai bawah RM 20k untuk dijadikan kereta berniaga waktu PKP ni!

Landskap ekonomi yang kurang menentu ketika ini sedikit sebanyak akan mencuit perasaan untuk memulakan perniagaan. Tahukah anda, di waktu sukar ini, kereta terpakai mengalami permintaan yang mendadak?Bagi mereka yang kurang bernasib baik, sekarang adalah masa yang terbaik untuk merancang. Lagipun, kajian mendapati bahawa rakyat Malaysia cenderung untuk memiliki 1 kenderaan untuk pelbagai kegunaan.SempoiJika anda mahu bermula dengan langkah kanan, apa kata pastikan kenderaan untuk mencari rezeki

HarisHaris

Jan 20, 2021

Spyshot: Proton Exora RC diintip di Mesir, bakal dilancarkan sebagai model facelift?

Kehadiran Proton di Mesir sejak tahun 2004 telah menyaksikan pembangunan beberapa model kepada pemanduan sebelah kanan. Model Proton Saga generasi ketiga pemanduan kanan (RHD) baru sahaja dilancarkan dan kini sebuah lagi model Proton di sana bakal menerima kemaskini.Pembaca Wapcar.my, Gordon Sam telah berkongsi foto Proton Exora RC di bumi Mesir. Model Proton Exora pemanduan kanan memang sudah berada di Mesir tetapi hanyalah model Proton Exora sebelum RC.Model Proton Exora RC mungkin akan diperk

HarisHaris

Mar 16, 2021

Tiada kenaikan harga kereta tahun 2021, kerajaan batal rancangan kiraan harga OMV

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah mengesahkan bahawa rancangan untuk menyemak semula harga kereta melalui sistem kiraan Nilai Pasaran Terbuka (OMV) telah pun dibatalkan.Sistem kiraan tersebut bakal menyaksikan kenaikan harga kereta baru sehingga 20% dari harga sekarang. Walaubagaimanapun, tempoh pengecualian cukai kenderaan sudah pun disahkan tamat.Presiden MAA, Datuk Aishah Ahmad memberitahu WapCar.my hari ini bahawa Kementerian Kewangan telah memberitahu MAA minggu lalu bahawa ia akan k

HarisHaris

Dec 28, 2020

Proton Saga dilancarkan di Pakistan - 4 varian, R3 dengan manual, harga bermula RM 54k!

Al Haj Automotive, pengedar rasmi Proton di Pakistan telah melancarkan model Proton Saga di sana. Terdapat 4 varian dilancarkan iaitu Saga MT, Saga AT, Saga Ace dan Saga R3 Limited Edition. Ya, Proton Saga R3 Limited Edition turut ditawarkan di Pakistan sebanyak 100 unit terhad untuk membantu promosi pengenalan jenama Proton di sana.Proton Saga pasaran Pakistan menggunakan enjin bersesaran 1,299 cc (95 PS, 120 Nm) berbanding enjin 1,332 cc (output kuasa sama) yang berada di pasaran Malaysia. Hal

HarisHaris

Apr 5, 2021

Potongan Cukai Jualan: Ketahui kereta mana yang memberi penjimatan sehingga RM 10k!

Seperti yang anda ketahui, kerajaan telah mengumumkan mengenai pengecualian cukai penjualan 10% untuk kereta yang dipasang dalam negara (CKD). Sementara itu, kereta yang diimport (CBU) akan menerima pengurangan separuh cukai penjualan menjadi 5%. Pengecualian / pengurangan cukai jualan dikenakan dari 15 Jun hingga 31 Disember 2020.Penjelasan panjang mengenai pelaksanaan insentif ini masih belum jelas, mungkin bakal dijelaskan dalam masa akan terdekat. Sebagai contoh, adakah tarikh mula/akhir aka

HarisHaris

Jun 9, 2020

Kelebihan dan kekurangan: Proton Exora, masih relevan dalam pasaran atau tidak?

Proton ExoraPada tahun 2009, wabak MPV telah melanda Malaysia secara tiba-tiba. Ketika itu, dua pengeluar kereta domestik Malaysia turut terjebak dalam wabak tersebut lalu mengeluarkan 2 model iaitu Proton Exora dan Perodua Alza.11 tahun kemudian, wabak yang lain pula muncul tetapi Proton Exora dan Perodua Alza masih berada dalam pasaran automotif. Lebih menarik lagi, kedua-duanya menerima nafas baharu dengan sedikit kemas kini baru tanpa sebarang tanda-tanda kedua-dua model akan digugurkan.Kali

HarisHaris

Sep 20, 2020

5 kereta mampu milik dengan kawalan kestabilan elektronik ESC!

Perodua AxiaProton SagaHaval H1Kia PicantoToyota YarisESC adalah sistem elektronik yang mampu menyelamatkan nyawa apabila keadaan memerlukan. Sistem ini sangat penting bagi mengelakkan kereta anda tergelincir ketika memandu. Beberapa kajian telahpun dibuat untuk menguji hasil keberkesanan ESC. Lebih menarik lagi, ESC didapati mampu mengurangkan risiko kemalangan sebanyak 25% hingga 66%.Suatu ketika dahulu, fungsi ESC hanya terdapat pada kereta mewah dan high end sahaja. Namun disebabkan kos

HarisHaris

Jun 9, 2020

5 kereta dengan harga ‘road tax’ termahal di Malaysia

Sesetengah pihak berpendapat bahawa struktur cukai jalan (road tax) di negara kita agak melampau. Malah mereka menggesa industri untuk guna sistem yang berasaskan kadar pelepasan (emission-based). Salah satu cara untuk membayar road tax dengan murah ialah dengan enjin yang berkapasiti lebih kecil. Dalam erti kata lain, pembeli harus memiliki kereta yang menggunakan enjin turbo ataupun hibrid.Harga road tax yang mahal mungkin menjadi penghalang buat pembeli. Sebab inilah kereta dengan enjin V8 ja

FaisalFaisal

Jan 8, 2021

Proton Exora pandu-sendiri akan diuji di laluan khas baharu di Cyberjaya!

Buat pertama kalinya di Malaysia, dua laluan sepanjang 7 kilometer di Cyberjaya yang dilengkapi dengan pelbagai aspek keselamatan telah diluluskan untuk ujian kereta berautonomi atau pandu sendiri. Laluan itu digelar Cyberjaya Malaysia Autonomous Vehicle (MyAV) Testing Route – satu laluan pendek mengelilingi bangunan Futurise dan MaGIC, manakala satu lagi laluan yang lebih panjang melibatkan Persiaran Apec, Persiaran Cyberpoint dan Persiaran Rimba.Kelulusan pertama kali diberi kepada eMoov

MersitaMersita

Dec 24, 2020

Pelancaran Geely-Proton yang ke-3 pada tahun 2021 - Proton V70 bakal ganti Exora?

Pengurusan Proton telah mengesahkan dengan bank pelaburannya bahawa syarikat itu akan melancarkan model ketiga pada tahun 2021 oleh hasil kerjasama dengan Geely.Menurut penyelidikan bank RHB, belum ada kepastian tentang model Geely yang ingin dirujuk oleh Proton.Pada tahun 2018, Geely Automobile Holdings dan Proton Holdings Berhad telah mencapai kata sepakat untuk melibatkan 3 model Geely yang boleh dijenamakan semula oleh Proton. Perjanjian yang bernilai CNY 1,344,000,000 (RM 810,000,000) ini a

FaisalFaisal

Dec 8, 2020

Proton catat jualan 11,411 unit kereta - Proton X50 masih belum top 3!

Proton X50Proton telah menjual sebanyak 11,411 unit kenderaan pada bulan November 2020, peningkatan 18% dari November 2019. Secara keseluruhan, Proton telah menjual 96,410 kereta pada tahun 2020 iaitu kenaikan 7.5% lebih baik daripada tahun lepas.Prestasi Proton X50 yang baru sahaja dilancarkan sudah tentu menjadi perhatian di sini. Mungkin terlalu awal untuk mengukurnya kerana angka jualan adalah seperti yang dijangkakan dengan kapasiti pengeluaran bulanan. Angka Jualan Proton bulan Novemb

HarisHaris

Dec 3, 2020

Pelancaran 'Special Edition' buat Proton Saga, Persona, Iriz, dan Exora pada 18 Februari 2021!

Proton telah menghasilkan kenderaan buat rakyat Malaysia sejak 35 tahun yang lalu.Kali ini, mereka berhasrat untuk perkenalkan rangkaian model "Special Edition" yang menampilkan rupa paras dan ciri yang unik buat anda semua. Edisi khas yang akan dilancar secara maya pada 11.00 am 18 Februari 2021 ini juga bakal memperlihatkan kemunculan semula buat model "R3". (function(d, s, id) { let js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createEle

FaisalFaisal

Feb 14, 2021

Senarai jenama kereta yang telah mengumumkan potongan harga

Seiring dengan pengumuman insentif PENJANA daripada Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan potongan cukai jalan sebanyak 100% bagi kereta yang dipasang tempatan (CKD) dan 50% bagi kereta import (CBU), beberapa jenama telah pun mengemas kini harga kereta mereka.Harga baharu tersebut berkuatkuasa bermula dari 15 Jun 2020 hingga 31 Disember 2020. Di samping itu, segelintir pihak pengeluar turut menawarkan pelbagai promosi di atas potongan cukai jualan yang diberikan. Ini bermakna a

HarisHaris

Jun 15, 2020

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%

Perodua akan menurunkan harga kereta (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6% melalui rebat tunai sehingga 14 Jun 2020. Selepas itu, Perodua akan menggunakan harga yang baru sepanjang tempoh pengurangan cukai seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri."Walaupun pengurangan cukai hanya berkuatkuasa pada 15 Jun 2020, Perodua akan menawarkan rebat tunai antara 3% hingga 6% untuk pembelian kenderaan kami mulai hari ini," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

HarisHaris

Jun 10, 2020

Kenapa harga kereta berprestasi Jepun (JDM) 80an dan 90an tiba-tiba mahal?

Baru-baru ini saya perhatikan banyak netizen Facebook riuh rendah tentang trend kereta berprestasi Jepun dari zaman 80an, 90an, sehingga awal tahun 2000 yang dijual dengan harga melebihi nilai sebenar.Malah ada yang mencecah enam angka bagi casis bukan original model tetapi ‘convert’. Apa cerita?Honda Civic model EK ini asalnya casis EK3, bukan EK9, sebab tu kena tembak.Kalau lihat bahagian komen, mesti ada yang meninggalkan komen seperti “mahal tak kena gaya”, “tak

Zamil SyaheerZamil Syaheer

Jan 16, 2021

Tiada penurunan 10% pada harga kereta walaupun dengan pengecualian cukai jualan. Ini sebabnya.

Seperti yang sedia maklum, kerajaan telah mengumumkan yang semua kereta penumpang yang dipasang secara lokal (CKD) akan dikecualikan dari membayar 10 peratus cukai jualan bermula 15 Jun hingga 31 Disember 2020. Kereta impot baru pula akan diberi 50 peratus diskaun cukai jualan, meninggalkan cukai jualan pada hanya 5 peratus.Walaubagaimanapun, ini tidak bermaksud harga kereta CKD baru akan turun 10 peratus.Kebanyakan kereta hanya dapat penurunan sebanyak 3 hingga 6 peratus. Nak tahu kenapa?P

MersitaMersita

Jun 18, 2020

Pantau harga insurans kereta, gesa Najib Razak kepada Bank Negara dan Suruhanjaya Persaingan

Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) digesa melakukan pemantauan terhadap harga insurans yang dikenakan kepada pengguna kenderaan di Malaysia.Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini kerana beliau mendapati ada pengguna yang mendakwa mereka terpaksa membayar insurans kenderaan pada harga yang tidak selari dengan pelaksanaan liberalisasi tarif insurans motor negara.Imej dari Bank Negara Malaysia.Menurutnya, adalah tidak adil sekiranya pengguna

Zamil SyaheerZamil Syaheer

Mar 15, 2021

Panduan membeli Toyota Wish generasi kedua (AE20) serendah RM 40k, pencabar Alza - Exora sebenar?

Tidak dinafikan, zaman kegemilangan MPV mula merudum tetapi ia masih belum berakhir. Akibat daripada kemuncak zaman emas MPV tersebut, beberapa MPV masih mempunyai penangan yang hebat sehinggalah ke hari ini. Antaranya, Toyota Wish!Dibangunkan sejak 20 tahun yang lalu, Toyota Wish mencapai kesempurnaan pada generasi kedua yang dilancarkan pada tahun 2009 di Jepun. Walaupun generasi ini tidak dibawa masuk secara rasmi, Toyota Wish tetap ligat berkeliaran di jalan raya Malaysia.Praktikaliti Toyota

HarisHaris

Feb 6, 2021

Toyota RAV4 terlalu mahal? Harga kereta yang melambung tinggi adalah norma baru

Minggu lepas, ramai yang terkejut dengan pengumuman harga Toyota RAV4 yang baru sahaja ditawarkan di Malaysia. Dengan harga berjumlah RM 203,880 untuk varian 2.0L dan RM 223,880 untuk varian 2.5L, hanya peminat tegar Toyota sahaja yang sanggup membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk model ini.Pun begitu, Toyota RAV4 menerima potongan cukai jualan sebanyak 50%. Anda boleh membelinya dengan harga RM 196,436 and RM 215,665 sehingga akhir tahun ini.Di Malaysia, Toyota RAV4 adalah jawapan Toyota

HarisHaris

Jun 15, 2020

Review: 2019 Proton Exora, old car with new tricks, still good enough?

(2019 Proton Exora Premium Price & Specs | Gallery)The Exora is Protons family car option launched in 2009 and currently the brands only MPV.In its 10-year production, the MPV went through 3 updates that saw the addition of the turbocharged (but still port injection) engine (Exora Bold) in 2011 and a cosmetic update in 2017. The latest rendition you see here was introduced in 2019.Upgrades in this cycle saw mostly tech additions on the Proton Exoras interior. The MPV now comes with the headl

JerricaJerrica

Dec 6, 2019

"Macam mana nak jual kereta dengan harga paling tinggi?" - Ini 3 rahsia terbaik untuk anda!

Setelah beberapa tahun memiliki kereta kesayangan anda, akan tiba masanya yang mana anda tetap perlu melepaskannya. Tetapi, bagaimanakah caranya untuk anda dapat jual dengan harga yang lebih tinggi?1. Servis dan tukar segala bendalir yang perluKredit: elihjapahar.netSebelum menjual kereta lama anda, adalah penting untuk baiki apa yang patut terlebih dahulu. Mula-mula sekali, anda boleh melakukan servis dan tukar segala bendalir yang diperlukan. Mengenai minyak enjin, anda boleh berjimat dengan h

FaisalFaisal

Apr 10, 2021

Perodua masih menjual 2x lebih banyak kereta seperti Proton, mengapa PKP tidak mempengaruhi Perodua?

Dengan wabak Covid-19 masih lagi mengganggu perniagaan dari segala saiz, anda pasti menjangkakan jenama kereta bajet seperti Perodua akan terkesan daripada jenama yang lebih mahal dan premium. Maklumlah, harga kereta Perodua disasarkan untuk kumpulan B40.Tetapi lain pula yang terjadi. Walaupun penggantungan sementara cukai penjualan oleh kerajaan telah meningkatkan permintaan, pengedar kenderaan Perodua melaporkan lebih banyak pelanggan yang menukar kereta dari jenama Jepun ke Perodua.Orang yang

Zamil SyaheerZamil Syaheer

Dec 7, 2020

Harga kereta naik apabila SST kembali 1 Januari 2021, makin naik pula dengan OMV baru?

Walaupun dilanda pandemik COVID-19, industri kereta Malaysia dapat merekodkan jualan yang tinggi, disokong oleh pengecualian sementara cukai jualan sehingga 31 Disember tahun ini. Akan tetapi, menjelang 1 Januari 2021, cukai jualan 10 peratus akan kembali - ditambah lagi dengan kiraan Open Market Value (OMV) yang baru. Kiraan baru ini pula boleh menaikkan lagi harga kereta sehingga 20 peratus.Total Industry Volume (TIV) bagi pasaran Malaysia – gelaran industri bagi jualan kereta baharu &nd

MersitaMersita

Dec 22, 2020

Proton Special Edition - kereta baru logo lama, mana logo Proton thundercat?

Model Proton Edisi Istimewa dilancarkan pada minggu yang sama model Perodua Ativa dibuka untuk tempahan.Lebih menarik lagi, Perodua Ativa sebenarnya dirancang untuk dibuka tempahan lebih awal (menurut sebuah dokumen awal yang tiba ke meja pengarang Wapcar.my) namun telah ditukar tarikh kepada selepas pelancaran model Proton Edisi Istimewa. Kebetulan atau disengajakan? Jika anda tertanya-tanya mengapa secara tiba-tiba Proton melancarkan model istimewa, rujuk artikel kami di bawah. Selalunya model

HarisHaris

Feb 28, 2021