Tag

harga kereta honda 2018

Tiada penurunan 10% pada harga kereta walaupun dengan pengecualian cukai jualan. Ini sebabnya.

Seperti yang sedia maklum, kerajaan telah mengumumkan yang semua kereta penumpang yang dipasang secara lokal (CKD) akan dikecualikan dari membayar 10 peratus cukai jualan bermula 15 Jun hingga 31 Disember 2020. Kereta impot baru pula akan diberi 50 peratus diskaun cukai jualan, meninggalkan cukai jualan pada hanya 5 peratus.Walaubagaimanapun, ini tidak bermaksud harga kereta CKD baru akan turun 10 peratus.Kebanyakan kereta hanya dapat penurunan sebanyak 3 hingga 6 peratus. Nak tahu kenapa?P

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

Kenapa harga kereta berprestasi Jepun (JDM) 80an dan 90an tiba-tiba mahal?

Baru-baru ini saya perhatikan banyak netizen Facebook riuh rendah tentang trend kereta berprestasi Jepun dari zaman 80an, 90an, sehingga awal tahun 2000 yang dijual dengan harga melebihi nilai sebenar.Malah ada yang mencecah enam angka bagi casis bukan original model tetapi ‘convert’. Apa cerita?Honda Civic model EK ini asalnya casis EK3, bukan EK9, sebab tu kena tembak.Kalau lihat bahagian komen, mesti ada yang meninggalkan komen seperti “mahal tak kena gaya”, “tak

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jan 16, 2021

Toyota RAV4 terlalu mahal? Harga kereta yang melambung tinggi adalah norma baru

Minggu lepas, ramai yang terkejut dengan pengumuman harga Toyota RAV4 yang baru sahaja ditawarkan di Malaysia. Dengan harga berjumlah RM 203,880 untuk varian 2.0L dan RM 223,880 untuk varian 2.5L, hanya peminat tegar Toyota sahaja yang sanggup membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk model ini.Pun begitu, Toyota RAV4 menerima potongan cukai jualan sebanyak 50%. Anda boleh membelinya dengan harga RM 196,436 and RM 215,665 sehingga akhir tahun ini.Di Malaysia, Toyota RAV4 adalah jawapan Toyota

Haris

Haris

Jun 15, 2020

Potongan Cukai Jualan: Ketahui kereta mana yang memberi penjimatan sehingga RM 10k!

Seperti yang anda ketahui, kerajaan telah mengumumkan mengenai pengecualian cukai penjualan 10% untuk kereta yang dipasang dalam negara (CKD). Sementara itu, kereta yang diimport (CBU) akan menerima pengurangan separuh cukai penjualan menjadi 5%. Pengecualian / pengurangan cukai jualan dikenakan dari 15 Jun hingga 31 Disember 2020.Penjelasan panjang mengenai pelaksanaan insentif ini masih belum jelas, mungkin bakal dijelaskan dalam masa akan terdekat. Sebagai contoh, adakah tarikh mula/akhir aka

Haris

Haris

Jun 9, 2020

‘Resale value’ Honda Civic 2x ganda daripada Renault Fluence, sedan segmen C mana paling ada harga?

Seperti yang anda tahu, harga kereta akan susut kecualilah kereta anda ‘rare’ ataupun eksotik. Oleh yang demikian, ramai pengguna sering mengutamakan harga jualan semula, sama seperti kos pembelaan kereta tersebut.Di Malaysia, kebanyakan pembeli tidak akan memilih kereta yang harganya cepat jatuh.Untuk kali ini, kami akan bincangkan mengenai sedan seperti Honda Civic, Corolla Altis generasi sebelum ini, Mazda 3, Volkswagen Jetta, Kia Cerato dan pelbagai lagi. Sedan segmen C manakah y

Faisal

Faisal

Apr 11, 2021

Senarai jenama kereta yang telah mengumumkan potongan harga

Seiring dengan pengumuman insentif PENJANA daripada Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan potongan cukai jalan sebanyak 100% bagi kereta yang dipasang tempatan (CKD) dan 50% bagi kereta import (CBU), beberapa jenama telah pun mengemas kini harga kereta mereka.Harga baharu tersebut berkuatkuasa bermula dari 15 Jun 2020 hingga 31 Disember 2020. Di samping itu, segelintir pihak pengeluar turut menawarkan pelbagai promosi di atas potongan cukai jualan yang diberikan. Ini bermakna a

Haris

Haris

Jun 15, 2020

Tiada kenaikan harga kereta tahun 2021, kerajaan batal rancangan kiraan harga OMV

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah mengesahkan bahawa rancangan untuk menyemak semula harga kereta melalui sistem kiraan Nilai Pasaran Terbuka (OMV) telah pun dibatalkan.Sistem kiraan tersebut bakal menyaksikan kenaikan harga kereta baru sehingga 20% dari harga sekarang. Walaubagaimanapun, tempoh pengecualian cukai kenderaan sudah pun disahkan tamat.Presiden MAA, Datuk Aishah Ahmad memberitahu WapCar.my hari ini bahawa Kementerian Kewangan telah memberitahu MAA minggu lalu bahawa ia akan k

Haris

Haris

Dec 28, 2020

Ratings Comparison: 2019 Toyota Yaris vs 2018 Honda Jazz vs 2020 Mazda 2 Hatchback

We’ve put the 2018 Honda Jazz, 2019 Toyota Yaris, as well as the 2020 Mazda 2 through the WapCar Ratings test and now let’s take a side-by-side look at all the aspects.Driving Performance - Winner goes to Mazda 2 Facts and Figures 2019 Toyota Yaris 1.5G 2018 Honda Jazz 1.5L V 2020 Mazda 2 1.5 Hatchback Engine 1.5L 4-cylinder NA 1.5L 4-cylinder NA 1.5L 4-cylinder NA Transmission CVT CVT 6-speed automatic Power 107 PS @ 6,000 rpm 120

Shaun

Shaun

Aug 30, 2020

Honda City RS 2020 masih belum ada senarai harga. Mengapa?

Kami pasti anda dah tahu yang Honda City 2020 GN series generasi kelima baru sahaja dilancarkan di Malaysia. Model panas yang dinanti-nantikan ini dijangka akan merubah lanskap penjenamaan Honda di Malaysia terutama sekali dengan pengenalan Honda City RS 2020.Varian RS e:HEV dengan enjin i-MMD 2 motor membuat pengenalan globalnya di Malaysia. Tambahan pula, ia dipasang tempatan sekali dengan pek bateri bervoltan tinggi yang juga dipasang tempatan di Malaysia. Honda menggelar pek bateri ini sebag

Mersita

Mersita

Oct 14, 2020

Honda Civic ini dijual pada harga lebih RM 300,000. Lagenda JDM!

Japan Domestic Market (JDM) memang dipenuhi dengan model-model yang dicemburui ramai peminat kereta. Untuk itu, tidak hairanlah sebuah Honda Civic lama mencapai harga yang sangat tinggi baru-baru ini.Honda Civic EK9 Type R hot hatch dengan jarak perbatuan hanya 2549 km telah di lelong di Jepun dengan harga 7.64 juta Yen iaitu RM 304,400.00.Model ini merupakan Honda Civic Type R yang pertama, turut didatangkan dengan warna hitam yang asal. Lebih menarik lagi, hampir kesemua Honda Civic EK9 Type R

Haris

Haris

Jul 19, 2020

Honda Jazz, kereta klon paling banyak tumpas di Kelantan!

Kereta klon mungkin nampak menarik dengan tawaran harga yang sangat murah tetapi ia sebenarnya duri dalam daging. Untuk pembeli kereta klon yang merasa selamat kerana tinggal di tempat yang terpencil, fikirkan semula.Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf memberikan amaran kepada pembeli kereta klon yang berleluasa di Kelantan.Gambar hiasan“Berdasarkan statistik pada tahun lalu, sebanyak 7 buah kereta Honda Jazz klon disita berbanding kenderaan lain sebanya

Haris

Haris

Feb 19, 2021

Honda Maylasia Announced The New 2018 Honda Odyssey Facelift Launchment

Honda Malaysia introduced the updated 2018 Odyssey seven-seater MPV, which now comes with Honda Sensing advanced driving assistance system features, as well as a few cosmetic updates.After the CR-V and the Accord, the updated Odyssey becomes the third one in Honda Malaysia's portfolio to get Honda Sensing. The new Odyssey will only be offered in one level: the Honda Odyssey 2.4L EXV – RM254,800 (OTR without insurance).Let's have a peek at what's new:Above all, the most exc

Gemma

Gemma

Jul 22, 2019

Harga kereta naik apabila SST kembali 1 Januari 2021, makin naik pula dengan OMV baru?

Walaupun dilanda pandemik COVID-19, industri kereta Malaysia dapat merekodkan jualan yang tinggi, disokong oleh pengecualian sementara cukai jualan sehingga 31 Disember tahun ini. Akan tetapi, menjelang 1 Januari 2021, cukai jualan 10 peratus akan kembali - ditambah lagi dengan kiraan Open Market Value (OMV) yang baru. Kiraan baru ini pula boleh menaikkan lagi harga kereta sehingga 20 peratus.Total Industry Volume (TIV) bagi pasaran Malaysia – gelaran industri bagi jualan kereta baharu &nd

Mersita

Mersita

Dec 22, 2020

Ratings: 2018 Honda Jazz 1.5L V - Excellent score in space and practicality, 170/250 overall

We put cars through the WapCar Ratings to evaluate their driving performance, ride comfort, build quality, features, interior space, practicality, and fuel consumption. In this article, we’ll take an in-depth look at the 2018 Honda Jazz 1.5L V.Honda JazzDriving Performance - 31/50 pts, smooth transmission 2018 Honda Jazz 1.5L V - Facts and Figures Engine 1.5L 4-cylinder NA Transmission CVT Power 120 PS @ 6,600 rpm Torque 145 Nm @ 4,600 rpm Weight

Shaun

Shaun

Aug 1, 2020

Yang mana patut anda pilih - Proton X70 baharu atau Honda CR-V terpakai?

Dengan harga permulaan sebanyak RM 89,000 (dengan cuti cukai SST), tidak hairanlah mengapa Proton X70 menjadi rebutan di kalangan rakyat Malaysia.Varian tertinggi iaitu Premium X sangatlah berbaloi untuk dibeli kerana datang dengan kelengkapan dan ciri-ciri premium, semua pada harga RM 115,800 sahaja..Namun, harus diingatkan bahawa dengan harga yang sama anda juga boleh mendapatkan Honda CR-V terpakai.Beberapa laman penyenaraian kereta menunjukkan bahawa anda boleh mendapatkan Honda CR-V 1.5 TC-

Faisal

Faisal

Aug 18, 2020

5 kereta dengan harga ‘road tax’ termahal di Malaysia

Sesetengah pihak berpendapat bahawa struktur cukai jalan (road tax) di negara kita agak melampau. Malah mereka menggesa industri untuk guna sistem yang berasaskan kadar pelepasan (emission-based). Salah satu cara untuk membayar road tax dengan murah ialah dengan enjin yang berkapasiti lebih kecil. Dalam erti kata lain, pembeli harus memiliki kereta yang menggunakan enjin turbo ataupun hibrid.Harga road tax yang mahal mungkin menjadi penghalang buat pembeli. Sebab inilah kereta dengan enjin V8 ja

Faisal

Faisal

Jan 8, 2021

Kereta Honda lebih murah, potongan sehingga RM 9k kerana pengecualian cukai jualan

Honda Malaysia telah mengumumkan penurunan harga bagi kereta-kereta Honda berikutan pengumuman pengecualian cukai jualan oleh Kerajaan, dimana 100% pengecualian diberi untuk model CKD (Completely Knocked Down) dan penurunan separuh daripada cukai jualan asal bagi model CBU (Completely Built Unit). Usaha ini adalah sebahagian daripada Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (PENJANA).Dengan pelarasan baru ini, harga bagi model-model CKD Honda iaitu Jazz, BR-V baru, City, HR-V, Civic baru, CR-V dan

Mersita

Mersita

Jun 15, 2020

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%

Perodua akan menurunkan harga kereta (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6% melalui rebat tunai sehingga 14 Jun 2020. Selepas itu, Perodua akan menggunakan harga yang baru sepanjang tempoh pengurangan cukai seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri."Walaupun pengurangan cukai hanya berkuatkuasa pada 15 Jun 2020, Perodua akan menawarkan rebat tunai antara 3% hingga 6% untuk pembelian kenderaan kami mulai hari ini," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

Haris

Haris

Jun 10, 2020

Daihatsu bakal melancarkan kereta hibrid sepenuhnya pada 2021 – Perodua seterusnya?

Daihatsu, anak syarikat kereta kompak Toyota akan melancarkan kereta ‘kei’ (mini) hibrid baru dalam tahun kewangan 2021, lapor Nikkan Kogyo Shimbun dari Jepun.Nikkan Kogyo Shimbun juga berkata kereta elektrik bateri pertama (BEV) Daihatsu akan mula dijual pada tahun 2022.Daihatsu Move Canbus.Tidak seperti hibrid ringan, hibrid penuh dapat memecut dari statik menggunakan tenaga elektrik sahaja. Ia menawarkan pengalaman pemanduan yang lebih lancar dalam keadaan trafik di bandar. Motor

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Dec 30, 2020

Tahukah anda, harga Toyota RAV4 sebelum cukai lebih murah berbanding Honda CR-V?

Toyota RAV4Seperti yang kita ketahui, UMW Toyota Motor telah mengumumkan harga untuk Toyota RAV4 2020 serba baru dengan tanda harga antara RM203,880 untuk varian 2.0L dan RM223,880 untuk varian 2.5L (lihat pengumuman diskaun sementara yang menjadikan harganya sebanyak RM196,436 dan RM215,665).Walaupun selepas diskaun, harga tersebut jauh lebih mahal dari pesaingnya iaitu Honda CR-V dan Mazda CX-5, yang berharga RM175,900 dan RM181,660. Harga RM181,660 tersebut adalah untuk Mazda CX-5 varian

Haris

Haris

Jun 16, 2020

Panduan beli kereta terpakai: Honda City GM2 – Varian pilihan dan perkara yang perlu diperiksa

Honda Malaysia baru sahaja melancarkan Honda City 2020 serba baharu, dijual pada harga RM 74,191.Dengan pelancaran model baru ini, harga-harga bagi model Honda City terpakai juga akan menurun – menjadikannya satu pilihan kereta terpakai yang semakin menarik.Sedikit latar belakang Honda City GM2Honda City GM2, yang juga dikenali sebagai City generasi ketiga, diperkenalkan di Malaysia pada penghujung tahun 2008.Ia menggantikan model generasi GD-8 yang mempunyai penampilan yang agak kontrover

Mersita

Mersita

Oct 16, 2020

Honda City 2020 serba baru: Harga dan kos servis yang lebih murah berbanding generasi dahulu?

Honda CitySeiring dengan pelancaran Honda City 2020 serba baru, harga rasmi turut diumumkan untuk varian S, E dan V. Walaubagaimanapun, belum ada pengumuman untuk varian paling atas iaitu Honda City RS 2020 dan alasannya boleh di baca di sini.Jadi, untuk memudahkan 5,000 pembeli yang telah menempah Honda City 2020 lebih awal, di sini kami huraikan anggaran bayaran bulanan dengan kos servis Honda City 2020 serba baru untuk 5 tahun atau jarak perbatuan 100,000 km.Perbezaan varian, harga dan bayara

Haris

Haris

Oct 15, 2020

Pantau harga insurans kereta, gesa Najib Razak kepada Bank Negara dan Suruhanjaya Persaingan

Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) digesa melakukan pemantauan terhadap harga insurans yang dikenakan kepada pengguna kenderaan di Malaysia.Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini kerana beliau mendapati ada pengguna yang mendakwa mereka terpaksa membayar insurans kenderaan pada harga yang tidak selari dengan pelaksanaan liberalisasi tarif insurans motor negara.Imej dari Bank Negara Malaysia.Menurutnya, adalah tidak adil sekiranya pengguna

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Mar 15, 2021

Honda CR-Z: Kereta sport hibrid buatan Jepun kini serendah RM43k, baloi beli ‘second hand’?

Sejak dilancarkan di Malaysia pada tahun 2011, Honda CR-Z telah mendapat sambutan yang cukup hangat. Kereta sport ini mempunyai penampilan yang unik dimana ia dihasilkan untuk mengembalikan semangat yang dimiliki oleh legenda Honda yang cukup terkenal di era 90-an.Disebabkan oleh perubahan teknologi yang pesat ketika ia dibangunkan, Honda bercadang untuk menggunakan tren kuasa hibrid 1.5L IMA dengan transmisi CVT. Maka itu, ia dianggap sebagai kereta sport pertama di dunia yang menggunakan enjin

Faisal

Faisal

Jan 18, 2021

Panduan kereta terpakai: Toyota Prius, Honda Insight, Camry Hybrid kini berharga serendah RM 40,000 sahaja?

Toyota CamryTerdapat sedikit jangka masa pendek antara 2011 hingga 2013 ketika pembeli kereta Malaysia menikmati promosi terhebat - duti import dan eksais digugurkan sepenuhnya untuk model hibrid yang diimport sepenuhnya dengan kapasiti enjin di bawah 2,000 cc. Promosi tersebut telah membawa kepada lambakan model hibrid Jepun seperti Toyota Prius, Honda Insight dan Honda CR-Z di sini.Sekitar tahun 2009 hingga 2010, ada pengecualian duti juga tetapi pada tahap yang lebih rendah iaitu pengecualian

Haris

Haris

Oct 29, 2020

Mykar - prototaip kereta elektrik Malaysia, jarak perjalanan 150 km, harga bawah RM 50k?

Mykar adalah sebuah prototaip kereta elektrik yang dibangunkan dengan syarikat tempatan iaitu System Consultancy Services (SCS). Terbaru, syarikat ini telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama-sama beberapa pemain industri iaitu MARii dan Ingress Corporation Berhad.Mengikut persefahaman yang ditandatangani, MoU tersebut akan menyaksikan Mykar akan membekalkan sistem dan perisian bagi pembangunan kereta elektrik, dibantu oleh MARii untuk proses homologasi bagi membenarkannya digu

Haris

Haris

Mar 31, 2021

"Macam mana nak jual kereta dengan harga paling tinggi?" - Ini 3 rahsia terbaik untuk anda!

Setelah beberapa tahun memiliki kereta kesayangan anda, akan tiba masanya yang mana anda tetap perlu melepaskannya. Tetapi, bagaimanakah caranya untuk anda dapat jual dengan harga yang lebih tinggi?1. Servis dan tukar segala bendalir yang perluKredit: elihjapahar.netSebelum menjual kereta lama anda, adalah penting untuk baiki apa yang patut terlebih dahulu. Mula-mula sekali, anda boleh melakukan servis dan tukar segala bendalir yang diperlukan. Mengenai minyak enjin, anda boleh berjimat dengan h

Faisal

Faisal

Apr 10, 2021

Aplikasi Honda Connect bakal dilancarkan hari ini, jam 8 malam!

Honda Malaysia telah mengumumkan akan melancarkan aplikasi Honda Connect pada hari ini, 9 Mac 2021 jam 8 malam. Bagi mereka yang kurang arif, Honda Connect adalah fungsi telematik yang menghubungkan kenderaan Honda dengan peranti pintar pemilik melalui aplikasi.Telematik kenderaan adalah fungsi yang berkaitan dengan sistem pengesanan kenderaan. Apabila pemilik memuat naik data mudah alih ke dalam kereta, perkhidmatan telematik membolehkan pemilik untuk melakukan beberapa fungsi berikut: mengesan

Haris

Haris

Mar 9, 2021

Adakah cukai jalan di Malaysia lebih rendah untuk kereta elektrik?

Kita telah menyaksikan pelancaran Porsche Taycan dan MINI Cooper SE baru-baru ini. Tanpa disangka, kedua-dua model ini berharga lebih rendah daripada jangkaan. MINI Cooper SE berharga RM 218,380 manakala Taycan 4S bermula RM 725,000.Untuk maklumat anda, Porsche Taycan di Malaysia berharga lebih rendah berbanding di Thailand. Harga yang cukup “rendah” ini berkemungkinan oleh faktor cukai eksais yang hanya berkadar 10 % untuk kereta elektrik berbanding 60 % ke 105 % untuk kereta b

Faisal

Faisal

Sep 21, 2020

Perodua issues fuel pump recalls for 2018/2019 Perodua Myvi

Looks like the Perodua Myvi is affected by the global fuel pump issues as well. Following the recalls issued by UMW Toyota (UMWT) for Toyota and Lexus vehicles and Honda Malaysia in June, Perodua has also issued a recall for their third-generation Perodua Myvi.The global fuel pump recall exercise was first issued by Toyota Motor Corporation (TMC) in March 2020. The recall affected over 3.2 million vehicles under the corporation and looks like this includes Daihatsu as well.TMC first started

Jerrica

Jerrica

Aug 7, 2020