Tag

harga kereta nissan

Kenapa harga kereta berprestasi Jepun (JDM) 80an dan 90an tiba-tiba mahal?

Baru-baru ini saya perhatikan banyak netizen Facebook riuh rendah tentang trend kereta berprestasi Jepun dari zaman 80an, 90an, sehingga awal tahun 2000 yang dijual dengan harga melebihi nilai sebenar.Malah ada yang mencecah enam angka bagi casis bukan original model tetapi ‘convert’. Apa cerita?Honda Civic model EK ini asalnya casis EK3, bukan EK9, sebab tu kena tembak.Kalau lihat bahagian komen, mesti ada yang meninggalkan komen seperti “mahal tak kena gaya”, “tak

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jan 16, 2021

Jimat sehingga RM 18,000 dengan tawaran RMCO untuk kereta Nissan

Edaran Tan Chong Motor (ETCM), pengedar kenderaan Nissan di Malaysia telah mengumumkan senarai harga terkini untuk model-model kereta mereka.Selain daripada pengecualian cukai jualan, ETCM menambah lagi promosi mereka dengan diskaun Remarkable Car Offers (RMCO), membolehkan pemilik baru untuk jimat sehingga RM 15,437.Seperti yang sedia maklum, trak pikap tidak layak untuk pengecualian cukai jualan, tetapi ETCM kini menawarkan model Navara dengan diskaun RMCO, menawarkan penjimatan antara RM 12,0

Mersita

Mersita

Jun 16, 2020

Senarai jenama kereta yang telah mengumumkan potongan harga

Seiring dengan pengumuman insentif PENJANA daripada Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan potongan cukai jalan sebanyak 100% bagi kereta yang dipasang tempatan (CKD) dan 50% bagi kereta import (CBU), beberapa jenama telah pun mengemas kini harga kereta mereka.Harga baharu tersebut berkuatkuasa bermula dari 15 Jun 2020 hingga 31 Disember 2020. Di samping itu, segelintir pihak pengeluar turut menawarkan pelbagai promosi di atas potongan cukai jualan yang diberikan. Ini bermakna a

Haris

Haris

Jun 15, 2020

Perodua Ativa 2021 vs Nissan Almera – kereta 1.0L turbo mana yang patut anda beli?

Semalam, Perodua Ativa telah dilancarkan secara rasmi. Berbanding model-model Perodua yang sebelumnya, SUV yang cukup dinantkan ini jauh lebih canggih. Dengan enjin 1.0L turbo, Perodua Ativa sebenarnya mengingatkan kami kepada Nissan Almera.Walaupun berada pada kategori yang berbeza, kedua-dua kereta datang dengan format trenkuasa yang sama, iaitu enjin 1.0L turbo 3 silinder yang dipadankan dengan transmisi CVT.Dengan itu, apa kata kita bandingkan diantara mereka.HargaUntuk varian teratas, Nissa

Faisal

Faisal

Mar 6, 2021

Harga rasmi Nissan Almera 2020 didedahkan - Bermula RM 79,906 sahaja!

Berikutan pelancaran Nissan Almera 2020 pada tempoh hari, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) kini telah mengeluarkan harga rasmi buat legenda sedan segmen B ini dimana ia bermula daripada RM 79,906 (tanpa insuran dan cukai SST sehingga 31 Disember 2020).Nissan Almera varian VLTSeperti yang telah kita ketahui, Nissan Almera didatangkan dengan varian VL, VLP, dan VLT. Harga Nissan Almera 2020 di Malaysia Varian VL VLP VLT Harga termasuk pengecualian SST sehingga 31/12/2020 RM 7

Faisal

Faisal

Nov 1, 2020

Tiada kenaikan harga kereta tahun 2021, kerajaan batal rancangan kiraan harga OMV

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah mengesahkan bahawa rancangan untuk menyemak semula harga kereta melalui sistem kiraan Nilai Pasaran Terbuka (OMV) telah pun dibatalkan.Sistem kiraan tersebut bakal menyaksikan kenaikan harga kereta baru sehingga 20% dari harga sekarang. Walaubagaimanapun, tempoh pengecualian cukai kenderaan sudah pun disahkan tamat.Presiden MAA, Datuk Aishah Ahmad memberitahu WapCar.my hari ini bahawa Kementerian Kewangan telah memberitahu MAA minggu lalu bahawa ia akan k

Haris

Haris

Dec 28, 2020

Panduan membeli Nissan X-Trail T32, susut harga mendadak serendah RM 60k tapi masih bagus?

Nissan X-Trail generasi ketiga menampilkan pembaharuan yang radikal daripada Nissan. Sebelum ini, SUV 7 penumpang tersebut mengenakan rekaan yang lebih bersegi dan kotak namun generasi ketiga ini tampil bergaya dengan garis badan melengkung.Kejatuhan jenama Nissan secara global turut dirasai oleh industri automotif tempatan. Jenama yang dahulunya Big 5 kini menjadi Big 4 dengan 2 jenama tempatan hampir mengungguli 70% pegangan pasaran.Baca: Dominasi 2 jenama tempatan akan mengurangkan pilihanDal

Haris

Haris

Feb 22, 2021

Nissan Magnite. SUV paling murah dari Nissan?

Nissan India telah menetapkan tarikh untuk pelancaran SUV terbarunya. Selain itu, Nissan turut memuat naik beberapa imej acah untuk SUV kurang 4 meter tersebut. Boleh dikatakan, Nissan Magnite nampaknya bakal mempunyai rekaan mirip Mazda.Berikut adalah beberapa maklumat mengenai Nissan Magnite:Nissan Magnite adalah model bawah Nissan Kicks. Harga jangkaan Nissan Magnite adalah sekitar INR 6 lakh (RM 34,472).Terdapat 2 spesifikasi enjin: Enjin 3 silinder NA 1.0 liter petrol yang menjana 73 PS ku

Haris

Haris

Jul 6, 2020

Nissan Almera Turbo dengan bodykit GTR bagi mereka yang rindu kereta sport Nissan!

Nissan AlmeraNissan Almera Turbo baru sahaja dilancarkan di pasaran Malaysia. Namun, di Thailand, Nissan Almera Turbo ini lebih setahun awal menjengah dan seperti biasa, rakyat negara tomyum tersebut tidak melepaskan peluang untuk menunjukkan bakat mereka.Selain daripada bodykit Drive 68 dan LUMGA, Ninto Trust Shop dari Thailand telah mempertontonkan bodykit yang lebih mantap. Diinspirasikan oleh saudara berprestasi tinggi dalam barisan model Nissan, bengkel tersebut menghasilkan rekaan berasask

Haris

Haris

Nov 6, 2020

5 kereta dengan harga ‘road tax’ termahal di Malaysia

Sesetengah pihak berpendapat bahawa struktur cukai jalan (road tax) di negara kita agak melampau. Malah mereka menggesa industri untuk guna sistem yang berasaskan kadar pelepasan (emission-based). Salah satu cara untuk membayar road tax dengan murah ialah dengan enjin yang berkapasiti lebih kecil. Dalam erti kata lain, pembeli harus memiliki kereta yang menggunakan enjin turbo ataupun hibrid.Harga road tax yang mahal mungkin menjadi penghalang buat pembeli. Sebab inilah kereta dengan enjin V8 ja

Faisal

Faisal

Jan 8, 2021

Harga kereta naik apabila SST kembali 1 Januari 2021, makin naik pula dengan OMV baru?

Walaupun dilanda pandemik COVID-19, industri kereta Malaysia dapat merekodkan jualan yang tinggi, disokong oleh pengecualian sementara cukai jualan sehingga 31 Disember tahun ini. Akan tetapi, menjelang 1 Januari 2021, cukai jualan 10 peratus akan kembali - ditambah lagi dengan kiraan Open Market Value (OMV) yang baru. Kiraan baru ini pula boleh menaikkan lagi harga kereta sehingga 20 peratus.Total Industry Volume (TIV) bagi pasaran Malaysia – gelaran industri bagi jualan kereta baharu &nd

Mersita

Mersita

Dec 22, 2020

Keputusan Anugerah Kereta Terbaik Wapcar 2020!

Wapcar.my telah membuka undian kepada pembaca yang bermula sejak bulan Disember 2020. Model kereta yang terpilih telah dilancarkan sebelum undian bermula pada bulan Disember dan pembaca Wapcar.my berbaik hati mengundi kenderaan kegemaran mereka!Oleh itu, berikut adalah senarai model kereta yang telah memenangi undian pembaca!Kereta Terbaik Wapcar 2020 Keseluruhan - Nissan AlmeraNissan Almera merangkul anugerah Kereta Terbaik Wapcar 2020 (Wapcar COTY 2020) yang telah diundi oleh pembaca Wapcar.my

Haris

Haris

Jan 12, 2021

Panduan membeli Nissan Almera secara terpakai. Generasi mana yang masih baik?

Nissan Almera2020 Nissan Almera Turbo telah dilancarkan pada 4 September 2020 yang lalu. Didatangkan dengan enjin Turbo, 2020 Nissan Almera Turbo merupakan sebuah anjakan yang sangat baik berbanding Nissan Almera generasi sebelum ini.Generasi pertama Nissan Almera dilancarkan pada tahun 2012, ditawarkan dalam 3 varian iaitu Nissan Almera E (manual), 2012 Nissan Almera E (Auto), Nissan Almera V dan Nissan Almera VL varian tertinggi.Enjin 4 silinder 1.5 liter HR15DE yang dibangunkan oleh Nissan me

Haris

Haris

Oct 13, 2020

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%

Perodua akan menurunkan harga kereta (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6% melalui rebat tunai sehingga 14 Jun 2020. Selepas itu, Perodua akan menggunakan harga yang baru sepanjang tempoh pengurangan cukai seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri."Walaupun pengurangan cukai hanya berkuatkuasa pada 15 Jun 2020, Perodua akan menawarkan rebat tunai antara 3% hingga 6% untuk pembelian kenderaan kami mulai hari ini," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

Haris

Haris

Jun 10, 2020

Perodua Ativa (D55L) disasarkan harga sekitar RM 60k, cantas harga Proton X50?

Rahsia paling sulit di dunia iaitu Perodua D55L dijangka akan dilancarkan di Malaysia pada bulan hadapan atau seterusnya. Justeru itu, antara khabar angin yang sampai ke meja pengarang Wapcar.my baru-baru ini adalah model ini akan berharga sekitar RM 60k.Sebagai perbandingan, harga bagi model Proton X50 bermula dari RM 79,200 - RM 103,300.Sudah tentu, kedua-dua model tersebut bukanlah pesaing yang setara antara satu sama lain tetapi pembeli biasa akan tetap membandingkan kedua-dua model SUV segm

Haris

Haris

Feb 3, 2021

Tiada penurunan 10% pada harga kereta walaupun dengan pengecualian cukai jualan. Ini sebabnya.

Seperti yang sedia maklum, kerajaan telah mengumumkan yang semua kereta penumpang yang dipasang secara lokal (CKD) akan dikecualikan dari membayar 10 peratus cukai jualan bermula 15 Jun hingga 31 Disember 2020. Kereta impot baru pula akan diberi 50 peratus diskaun cukai jualan, meninggalkan cukai jualan pada hanya 5 peratus.Walaubagaimanapun, ini tidak bermaksud harga kereta CKD baru akan turun 10 peratus.Kebanyakan kereta hanya dapat penurunan sebanyak 3 hingga 6 peratus. Nak tahu kenapa?P

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

Proton X50, Mitsubishi Xpander, Honda City, Nissan Almera - kereta segmen B boleh jadi Kereta Terbaik 2020?

Untuk tahun 2020 sahaja, pelancaran model kereta segmen B (dan kemaskini) adalah yang paling banyak.Rakyat Malaysia sukakan segmen B, suatu situasi yang sedikit berbeza di kebanyakan negara ASEAN lain. Oleh itu, kita ditawarkan dengan model-model segmen B terbaik yang ada di ASEAN.Tak percaya? Di sini kami senaraikan.Perodua MyviPerodua MyviPerodua Myvi dikemaskini pada tahun 2020 dengan tambahan ASA 2.0. Ia juga menerima warna baru Electric Blue. Nak tahu siapa beli Perodua Myvi 2020 baru? Liha

Haris

Haris

Dec 30, 2020

Nissan Almera Turbo – boleh menang Anugerah Kereta Tahun 2020 WapCar - BM?

Dilancarkan pada bulan September yang lalu, Nissan Almera Turbo 2020 yang baru ini merupakan ‘game changer’ kepada Nissan di Malaysia. Jika sebelum ini produk Nissan agak hambar dan sedikit ketinggalan berbanding pesaing besarnya iaitu Toyota dan Honda, Almera baru ini ingin merubah tanggapan anda terhadap Nissan.UNDI DI SINI!Oleh sebab itulah, ianya tersenarai sebagai calon Kereta Tahun 2020 WapCar - BM. Jadi, apakah serba serbi yang membuatkan Almera ini satu pakej yang menarik ber

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Dec 23, 2020

5 kereta terpakai bawah RM 20k untuk dijadikan kereta berniaga waktu PKP ni!

Landskap ekonomi yang kurang menentu ketika ini sedikit sebanyak akan mencuit perasaan untuk memulakan perniagaan. Tahukah anda, di waktu sukar ini, kereta terpakai mengalami permintaan yang mendadak?Bagi mereka yang kurang bernasib baik, sekarang adalah masa yang terbaik untuk merancang. Lagipun, kajian mendapati bahawa rakyat Malaysia cenderung untuk memiliki 1 kenderaan untuk pelbagai kegunaan.SempoiJika anda mahu bermula dengan langkah kanan, apa kata pastikan kenderaan untuk mencari rezeki

Haris

Haris

Jan 20, 2021

Nissan Skyline GT-R R34 menjadi korban, lori buat pusingan-U secara haram!

Nissan Skyline GT-R R34 adalah sebuah kereta sport yang menjadi idaman pemuda pemudi yang baligh sekitar tahun 90an. Model lagenda ini membuat penampilan dalam filem francais Fast and Furious di samping permainan video Gran Turismo.Dengan harga model kereta JDM yang semakin mencanak, sebarang insiden berkaitan model-model rare ini pastinya akan menarik perhatian.Baru-baru ini, sebuah Nissan Skyline GT-R R34 yang kemalangan tular di laman sosial. Insiden yang dikatakan berlaku di Shah Alam terseb

Haris

Haris

Jan 22, 2021

Ringkasan: Nissan Serena S-Hybrid, akhirnya, MPV keluarga yang berbaloi

(Spesifikasi dan Harga Nissan Serena S-Hybrid 2019 | Galeri)Rasanya semua mak ayah boleh setuju dengan hal ini – suruh anak masuk dalam kereta kadang-kadang macam berperang. Dengan barang yang banyak dan tentera-tentera kecil mengheret mainan, ramai yang mahukan pintu gelangsar (sliding door) kerana ia sangat memudahkan dan berguna.Nissan Serena S-Hybrid adalah satu-satunya MPV bawah RM 150 ribu yang menawarkan ciri ini.Betul ke? Berapa harga sebenarnya?Dua varian Nissan Serena S-Hybrid bo

Mersita

Mersita

Jun 11, 2020

Pantau harga insurans kereta, gesa Najib Razak kepada Bank Negara dan Suruhanjaya Persaingan

Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) digesa melakukan pemantauan terhadap harga insurans yang dikenakan kepada pengguna kenderaan di Malaysia.Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini kerana beliau mendapati ada pengguna yang mendakwa mereka terpaksa membayar insurans kenderaan pada harga yang tidak selari dengan pelaksanaan liberalisasi tarif insurans motor negara.Imej dari Bank Negara Malaysia.Menurutnya, adalah tidak adil sekiranya pengguna

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Mar 15, 2021

Toyota RAV4 terlalu mahal? Harga kereta yang melambung tinggi adalah norma baru

Minggu lepas, ramai yang terkejut dengan pengumuman harga Toyota RAV4 yang baru sahaja ditawarkan di Malaysia. Dengan harga berjumlah RM 203,880 untuk varian 2.0L dan RM 223,880 untuk varian 2.5L, hanya peminat tegar Toyota sahaja yang sanggup membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk model ini.Pun begitu, Toyota RAV4 menerima potongan cukai jualan sebanyak 50%. Anda boleh membelinya dengan harga RM 196,436 and RM 215,665 sehingga akhir tahun ini.Di Malaysia, Toyota RAV4 adalah jawapan Toyota

Haris

Haris

Jun 15, 2020

COO Nissan: kereta terlampau tua dan terlalu banyak model, salah CEO lama Ghosn

COO Nissan baru Ashwani Gupta kini berdepan tugas besar untuk membersihkan segala ‘taik’ yang ditinggalkan oleh Carlos Ghosn, bekas Pengerusi dan CEO Perikatan Renault Nissan Mitsubishi.Gupta sebelum ini pernah menjadi COO Mitsubishi Motor dan telah dilantik sebagai COO Nissan sejak Ogos 2019. Dia ditugaskan untuk mengeluarkan Nissan dari kemelut kewangan dan menguatkan syarikat Nissan dengan memberi fokus lebih kepada pasaran utama seperti Amerika Syarikat, China, dan Jepun.Nissan k

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jan 8, 2021

Ini sebabnya mengapa Proton X50 belum ada senarai harga rasmi

Tempahan untuk Proton X50 sudahpun dibuka, tapi soalan cepumas yang sering diajukan ialah, “Nak tempah, tapi harga pun tak tahu. Macam mana ni?"Pengedar Proton di seluruh negara sedia menerima tempahan dengan fi RM 500 untuk sebuah Proton X50, tapi anda tak dapat melihat kereta itu pun di mana-mana bilik pameran. Sebaliknya, Proton menganjurkan sesi previu secara tertutup bagi sekumpulan pembeli terpilih dan jika anda tidak terpilih dalam senarai ini, anda perlu tunggu lama lagi.Denga

Mersita

Mersita

Sep 21, 2020

‘Resale value’ Honda Civic 2x ganda daripada Renault Fluence, sedan segmen C mana paling ada harga?

Seperti yang anda tahu, harga kereta akan susut kecualilah kereta anda ‘rare’ ataupun eksotik. Oleh yang demikian, ramai pengguna sering mengutamakan harga jualan semula, sama seperti kos pembelaan kereta tersebut.Di Malaysia, kebanyakan pembeli tidak akan memilih kereta yang harganya cepat jatuh.Untuk kali ini, kami akan bincangkan mengenai sedan seperti Honda Civic, Corolla Altis generasi sebelum ini, Mazda 3, Volkswagen Jetta, Kia Cerato dan pelbagai lagi. Sedan segmen C manakah y

Faisal

Faisal

Apr 11, 2021

Adakah cukai jalan di Malaysia lebih rendah untuk kereta elektrik?

Kita telah menyaksikan pelancaran Porsche Taycan dan MINI Cooper SE baru-baru ini. Tanpa disangka, kedua-dua model ini berharga lebih rendah daripada jangkaan. MINI Cooper SE berharga RM 218,380 manakala Taycan 4S bermula RM 725,000.Untuk maklumat anda, Porsche Taycan di Malaysia berharga lebih rendah berbanding di Thailand. Harga yang cukup “rendah” ini berkemungkinan oleh faktor cukai eksais yang hanya berkadar 10 % untuk kereta elektrik berbanding 60 % ke 105 % untuk kereta b

Faisal

Faisal

Sep 21, 2020

"Macam mana nak jual kereta dengan harga paling tinggi?" - Ini 3 rahsia terbaik untuk anda!

Setelah beberapa tahun memiliki kereta kesayangan anda, akan tiba masanya yang mana anda tetap perlu melepaskannya. Tetapi, bagaimanakah caranya untuk anda dapat jual dengan harga yang lebih tinggi?1. Servis dan tukar segala bendalir yang perluKredit: elihjapahar.netSebelum menjual kereta lama anda, adalah penting untuk baiki apa yang patut terlebih dahulu. Mula-mula sekali, anda boleh melakukan servis dan tukar segala bendalir yang diperlukan. Mengenai minyak enjin, anda boleh berjimat dengan h

Faisal

Faisal

Apr 10, 2021

Cukai untuk kereta elektrik (EV) bakal jadi 0% di Malaysia, tetapi ada syaratnya!

Menurut draf pelan yang diperlihatkan oleh Malaysia Green Technology & Climate Change Centre (Greentech Malaysia), nampaknya harga untuk kereta elektrik (EV) di masa yang akan datang bakal menjadi lebih murah.Sebagai salah satu cabang dalam gerakan Low Carbon Mobility Blueprint (LCMB), antara cadangan yang diketengahkan ialah pengecualian duti eksais dan cukai import buat 100,000 unit kereta EV sehingga tahun 2022. Namun begitu, lampiran LCMB (yang boleh dimuat turun di laman MGTC) menunjukk

Faisal

Faisal

Apr 19, 2021

Nissan Almera lebih laku daripada Toyota Vios di Thailand Februari lalu. Akhirnya!

Nissan Almera serba baru seringkali disisihkan sebagai kereta yang kurang daya tarikannya berbanding Honda City dan Toyota Vios. Walaupun ia pilihan kurang popular di kalangan pembeli, Almera sebenarnya salah satu sedan segmen B yang didatangkan dalam pakej yang cukup hebat untuk bersaing dengan yang lain.Merujuk pada perkongsian Headlightmag, prestasi jualan bagi sedan subkompak segmen B di Thailand menunjukkan Nissan Almera berjaya merekodkan jualan lebih tinggi berbanding pesaing rapatnya iai

Mersita

Mersita

Apr 6, 2021