Tag

harga kereta vios

Toyota Vios 2021 masih boleh lawan City dan Almera walaupun ada faktor harga?

Selepas harga Toyota Vios facelift 2021 diumumkan, ada yang bertanya, “Apa yang baru? Ada apa-apa perubahan tak model baru ni?” Di sini, kami akan jawab soalan-soalan popular ini.Bentuk luaran – lebih matang dan ‘sharp’Seperti Toyota Yaris 2021 yang baru saja menerima facelift, rekaan semula Vios membuatkannya tampak lebih matang.Toyota dah malas nak buat rekaan ala-ala ikan keli seperti pada model sebelum facelift dan kali ini mereka mengenakan penggayaan lampu had

Mersita

Mersita

Nov 24, 2020

Toyota Vios facelift 2021: Bermula RM 74k – harga serupa Honda City?

Berikutan perkhabaran harganya pada bulan lepas, UMW Toyota Motor (UMWT) kini telah mengumumkan harga rasmi buat Toyota Vios facelift 2021. Harga rasmi Toyota Vios facelift 2021 Varian 1.5 J 1.5 E 1.5 G Harga RM 74,623 RM 82,593 RM 87,584 Harga yang tertera adalah termasuk pengecualian cukai SST sehingga 31 Disember ini.Mengenai varian permulaan, Toyota Vios facelift 1.5 J sebenarnya hanya RM 430 lebih mahal daripada Honda City varian S (RM 74,191).Unik untuk v

Faisal

Faisal

Dec 16, 2020

Toyota berjaya jual 59,320 unit kereta tahun 2020 di Malaysia - Vios, Yaris dan Hilux jadi pemacu jualan!

UMW Holdings Bhd, syarikat induk bagi UMW Toyota Malaysia telah melaporkan jumlah jualan tahun 2020 sebanyak 59,320 unit dengan 3 model yang menjadi tonggak penjualan syarikat.Angka jualan tersebut melepasi sasaran Toyota sebanyak 53,000 unit jualan.Selain daripada Toyota, UMW Holdings Bhd turut memiliki sebanyak 38% pegangan dalam jenama Perodua yang telah mencatatkan sebanyak 220,154 unit jualan tahun 2020.Walaubagaimanapun, angka tersebut menurun sebanyak 14% berbanding tahun 2019 di mana Toy

Haris

Haris

Jan 8, 2021

Toyota Vios 2020 – Kos servis naik harga, RM 4,242 untuk selepas 5 tahun

UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengemaskini harga servis mereka untuk Toyota Vios, menaikkan kos untuk jagaan sedan segmen B tersebut kepada beberapa ratus Ringgit.Sebelum ini, kos untuk menjaga Toyota Vios selepas 5 tahun/100,000-km adalah RM 4,010. Tapi, dengan kenaikan harga terbaru ini, kosnya meningkat ke RM 4,242 – peningkatan sebanyak RM 232.Sebagai tambahan untuk ‘norma baharu’ kini, UMWT juga telah menambah proses pembasmian kuman yang bernilai RM 14.11 bagi s

Mersita

Mersita

Aug 7, 2020

Toyota Vios 2021 facelift kini rasmi, turun harga kini dari RM 75k!

Toyota ViosBaru sahaja iklan Toyota Vios 2021 facelift diacah malam semalam, kurang 24 jam dari gambar acah tersebut, harga rasmi sudah pun didedahkan. Toyota Vios 2021 facelift kini rasmi, hadir dengan kemaskini keselamatan dan gaya terkini.Aspek keselamatan dan penggayaan merupakan dua perkara penting yang diberi perhatian pada Toyota Vios terbaru yang dipertingkatkan, menjadikannya lebih atletik dan dinamik dengan penampilan atas jalan yang lebih menonjol.Kini dilengkapi sentuhan wajah depan

Haris

Haris

Nov 16, 2020

Toyota Vios 2021 – Berapa gaji minimum untuk lulus pinjaman?

Memandangkan Toyota baru saja membuka buku tempahan untuk Toyota Vios 2021 facelift, persaingan dalam pasaran sedan segmen B semakin hangat. Honda City serba baru dan Nissan Almera yang juga serba baru dengan pelbagai naiktaraf juga tergolong dalam segmen yang semakin hangat ini.UMW Toyota belum lagi mengumumkan harga rasmi dan kami hanya diberi anggaran harga bagi Toyota Vios facelift ini. Harga anggarannya tinggi sedikit – peningkatan dalam RM 1,000 ke RM 3,100 bergantung kepada varian.J

Mersita

Mersita

Nov 26, 2020

Toyota Vios facelift 2021 ini pilihan bayaran bulanan terbaik, serendah RM 538?

Toyota ViosSelepas meniti penjualan yang laris selama beberapa tahun kebelakangan ini, ternyata Toyota Vios tidak mahu ketinggalan. Honda City, Nissan Almera Turbo malah Proton X50 juga sudah dilancarkan. Masing-masing dengan tawaran harga tersendiri dan sudah tentu UMW Toyota tidak mahu pasaran kurang menyebelahi mereka.Toyota Vios facelift 2021 hadir dengan tawaran keselamatan yang dipertingkat, antaranya kamera 360 darjah 3D. Selain itu, kemaskini kosmetik yang ketara pada bahagian hadapan me

Haris

Haris

Nov 18, 2020

Tiada kenaikan harga kereta tahun 2021, kerajaan batal rancangan kiraan harga OMV

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah mengesahkan bahawa rancangan untuk menyemak semula harga kereta melalui sistem kiraan Nilai Pasaran Terbuka (OMV) telah pun dibatalkan.Sistem kiraan tersebut bakal menyaksikan kenaikan harga kereta baru sehingga 20% dari harga sekarang. Walaubagaimanapun, tempoh pengecualian cukai kenderaan sudah pun disahkan tamat.Presiden MAA, Datuk Aishah Ahmad memberitahu WapCar.my hari ini bahawa Kementerian Kewangan telah memberitahu MAA minggu lalu bahawa ia akan k

Haris

Haris

Dec 28, 2020

‘Resale value’ sedan segmen B – City dan Vios ‘king’, tapi Almera lagi teruk dari Vento?

Dekat Malaysia ini, kalau bab nak beli kereta je mesti ramai yang akan persoalkan tentang nilai jual semula (resale value). Maklumlah, harga kereta dekat Malaysia mahal, jadi pembelian kereta yang mempunyai nilai jual beli yang tinggi amatlah disukai serta dihargai rakyat kita.Sebelum Vento, ia dikenali sebagai Polo Sedan.Kalau sebut saja sedan segmen B, pasti tiga nama ini iaitu Toyota Vios, Honda City, dan Nissan Almera merupakan pilihan yang standard di pasaran jika anda inginkan kereta denga

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Apr 4, 2021

Toyota Vios GR-Sport 2020 dilancarkan - mod Sport, CVT 10 kelajuan, harga RM 95,284!

Toyota ViosUMW Toyota Motor (UMWT) telah melancarkan Toyota Vios GR Sport 2020 melalui pelancaran dalam talian dengan harga bermula dari RM 95,284.Toyota Vios GR 2020 dibangunkan sepenuhnya dari Malaysia, diilhamkan oleh kejayaan perlumbaan Vios Challenge.Harga Toyota Vios GR Sport 2020Dibangunkan berdasarkan Toyota Vios 2020 facelift, Toyota Vios GR Sport adalah varian pasaran atas (upmarket) daripada model biasa.Toyota Vios GR Sport berharga dari RM 95,284, tidak termasuk SST, sah sehingga 31-

Haris

Haris

Dec 17, 2020

Toyota Vios vs Honda City: Yang manakah mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi?

Tidak kira siapa yang anda tanyakan, kedua-dua pemilik Toyota Vios dan Honda City menegaskan bahawa kereta mereka mempunyai nilai penjualan semula yang lebih tinggi daripada yang lain.Tetapi siapa sebenarnya yang betul?Terima kasih kepada Carsome, mereka telah mengumpulkan data untuk beberapa kereta terlaris di Malaysia yang merangkumi Honda City dan Toyota Vios. Sebelum ini, kami membandingkan nilai penjualan semula untuk Proton Saga dan Perodua Myvi.Data Carsome adalah paling tepat kerana

Faisal

Faisal

Aug 13, 2020

Toyota Vios 2019 - Naik taraf yang dialu-alukan!

Toyota ViosToyota Vios adalah model utama yang menjana pendapatan bagi Toyota disebabkan harganya yang paling berpatutan dalam pasaran sedan segmen B ketika ini. Toyota Vios terbaru tahun 2019 ini diperbaharui dengan sejumlah ciri-ciri keselamatan, menjadikannya pilihan yang paling disyorkan untuk kebanyakan pembeli.Berapakah harga Toyota Vios 2019?Tiga varian yang boleh dibeli sekarang dengan harga bermula dari RM 77,200 untuk varian 1.5J, sementara bagi varian pertengahan 1.5E berharga RM 81,2

Haris

Haris

May 23, 2020

Rebiu Toyota Vios: Naik taraf yang memecahkan dominasi Honda City

Toyota ViosRamai dalam kalangan generasi X yang mempunyai tanggapan yang kurang enak terhadap pengeluar kereta tempatan. Pengeluar kereta dari Jepun, Toyota mengambil peluang daripada tanggapan ini dengan memasarkan kereta entry-level yang memaparkan kualiti kejuruteraan Jepun dengan harga yang rendah. Antara kereta yang berjaya mendominasi pasaran segmen B sudah tentulah Toyota Vios.Beberapa orang penulis kami menggunakan Toyota Vios model sebelum ini. Namun begitu, rebiu ini bukanlah sebu

Haris

Haris

Jun 6, 2020

5 kereta dengan harga ‘road tax’ termahal di Malaysia

Sesetengah pihak berpendapat bahawa struktur cukai jalan (road tax) di negara kita agak melampau. Malah mereka menggesa industri untuk guna sistem yang berasaskan kadar pelepasan (emission-based). Salah satu cara untuk membayar road tax dengan murah ialah dengan enjin yang berkapasiti lebih kecil. Dalam erti kata lain, pembeli harus memiliki kereta yang menggunakan enjin turbo ataupun hibrid.Harga road tax yang mahal mungkin menjadi penghalang buat pembeli. Sebab inilah kereta dengan enjin V8 ja

Faisal

Faisal

Jan 8, 2021

Perodua Ativa (D55L) disasarkan harga sekitar RM 60k, cantas harga Proton X50?

Rahsia paling sulit di dunia iaitu Perodua D55L dijangka akan dilancarkan di Malaysia pada bulan hadapan atau seterusnya. Justeru itu, antara khabar angin yang sampai ke meja pengarang Wapcar.my baru-baru ini adalah model ini akan berharga sekitar RM 60k.Sebagai perbandingan, harga bagi model Proton X50 bermula dari RM 79,200 - RM 103,300.Sudah tentu, kedua-dua model tersebut bukanlah pesaing yang setara antara satu sama lain tetapi pembeli biasa akan tetap membandingkan kedua-dua model SUV segm

Haris

Haris

Feb 3, 2021

Toyota Vios GR-S tembus pasaran Filipina, tetapi tanpa sentuhan GR yang penuh?

Sejak membuat debut global di Malaysia, Toyota Vios GR-S telah mula menerjah pasaran-pasaran di Asia Tenggara. Selain Malaysia dan Vietnam, Vios GR-S juga dilancarkan di Filipina.Namun begitu, ada satu ciri penting yang mereka tidak dapat. Apakah ia? Mari kami perincikan dahulu mengenai pasaran Filipina.Juga baca: Toyota Vios GR-Sport 2020 dilancarkan - mod Sport, CVT 10 kelajuan, harga RM 95,284!Dengan jualan mencecah 25,290 unit pada tahun lepas, Toyota Vios merupakan antara kereta paling popu

Faisal

Faisal

Mar 14, 2021

VIDEO: Pemilik Toyota Vios 2020 ‘marah’ sebab fungsi penjimatan minyak!

Toyota ViosToyota Vios 2020 memang sebuah kereta yang jimat minyak. Reputasinya dalam aspek penjimatan minyak memang diakui oleh ramai pengguna Toyota Vios. Selain itu, Toyota Vios 2020 juga sarat dengan pelbagai teknologi yang terkini pada harga mampu milik.Fungsi paling menarik sekali tentulah maklumat penjimatan minyak yang dipaparkan secara berperingkat pada panel instrumen. Fungsi ini dipanggil fuel-efficient podium display. Lebih menarik lagi, fungsi ini akan mengira kadar penjimatan anda

Haris

Haris

Jun 17, 2020

Mana lagi baloi beli, Perodua Ativa (D55L) vs Proton X50 vs Toyota Vios?

Tahun 2020 menyaksikan debut meletup Proton X50 ke pasaran Malaysia. Kini, ramai yang menanti debut Perodua Ativa (D55L) pada 3 Mac 2021.Dengan anggaran harga RM 73,400 bagi varian tertinggi, Perodua Ativa 1.0 AV jauh lebih murah berbanding Proton X50 1.5T Standard dan Toyota Vios 1.5 J.Jadi adil ke untuk kami membandingkan Toyota Vios dan Proton X50 varian aras mula berbanding Perodua Ativa varian paling tinggi? Senang je – harga. Ketiga-tiga kereta ini mempunyai harga 80k ke bawah.

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Feb 26, 2021

Nissan Almera lebih laku daripada Toyota Vios di Thailand Februari lalu. Akhirnya!

Nissan Almera serba baru seringkali disisihkan sebagai kereta yang kurang daya tarikannya berbanding Honda City dan Toyota Vios. Walaupun ia pilihan kurang popular di kalangan pembeli, Almera sebenarnya salah satu sedan segmen B yang didatangkan dalam pakej yang cukup hebat untuk bersaing dengan yang lain.Merujuk pada perkongsian Headlightmag, prestasi jualan bagi sedan subkompak segmen B di Thailand menunjukkan Nissan Almera berjaya merekodkan jualan lebih tinggi berbanding pesaing rapatnya iai

Mersita

Mersita

Apr 6, 2021

Senarai jenama kereta yang telah mengumumkan potongan harga

Seiring dengan pengumuman insentif PENJANA daripada Perdana Menteri ke-8 Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan potongan cukai jalan sebanyak 100% bagi kereta yang dipasang tempatan (CKD) dan 50% bagi kereta import (CBU), beberapa jenama telah pun mengemas kini harga kereta mereka.Harga baharu tersebut berkuatkuasa bermula dari 15 Jun 2020 hingga 31 Disember 2020. Di samping itu, segelintir pihak pengeluar turut menawarkan pelbagai promosi di atas potongan cukai jualan yang diberikan. Ini bermakna a

Haris

Haris

Jun 15, 2020

Berita baik: Perodua mengumumkan penurunan harga kereta 3% - 6%

Perodua akan menurunkan harga kereta (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6% melalui rebat tunai sehingga 14 Jun 2020. Selepas itu, Perodua akan menggunakan harga yang baru sepanjang tempoh pengurangan cukai seperti yang diumumkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri."Walaupun pengurangan cukai hanya berkuatkuasa pada 15 Jun 2020, Perodua akan menawarkan rebat tunai antara 3% hingga 6% untuk pembelian kenderaan kami mulai hari ini," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

Haris

Haris

Jun 10, 2020

Kenapa harga kereta berprestasi Jepun (JDM) 80an dan 90an tiba-tiba mahal?

Baru-baru ini saya perhatikan banyak netizen Facebook riuh rendah tentang trend kereta berprestasi Jepun dari zaman 80an, 90an, sehingga awal tahun 2000 yang dijual dengan harga melebihi nilai sebenar.Malah ada yang mencecah enam angka bagi casis bukan original model tetapi ‘convert’. Apa cerita?Honda Civic model EK ini asalnya casis EK3, bukan EK9, sebab tu kena tembak.Kalau lihat bahagian komen, mesti ada yang meninggalkan komen seperti “mahal tak kena gaya”, “tak

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Jan 16, 2021

Spyshot: Penampakan pertama Toyota Vios GR Sport 2021!

Toyota ViosSebelum ini, kami ada melaporkan bahawa varian Toyota Vios GR berkemungkinan besar akan ditawarkan bersama-sama dengan kemaskini Toyota Vios terbaru ini. Nampaknya, ramalanku benar belaka.Seorang pengguna Facebook, RiderAth telah berkongsikan beberapa keping gambar yang dipercayai Toyota Vios GR.Seperti yang kita sedia maklum, Toyota Vios GR merupakan sebuah model Toyota Vios dengan tambahan aksesori lambang GR sahaja. Tiada talaan enjin yang lebih berkuasa dibuat pada model Toyota Vi

Haris

Haris

Nov 20, 2020

Tiada penurunan 10% pada harga kereta walaupun dengan pengecualian cukai jualan. Ini sebabnya.

Seperti yang sedia maklum, kerajaan telah mengumumkan yang semua kereta penumpang yang dipasang secara lokal (CKD) akan dikecualikan dari membayar 10 peratus cukai jualan bermula 15 Jun hingga 31 Disember 2020. Kereta impot baru pula akan diberi 50 peratus diskaun cukai jualan, meninggalkan cukai jualan pada hanya 5 peratus.Walaubagaimanapun, ini tidak bermaksud harga kereta CKD baru akan turun 10 peratus.Kebanyakan kereta hanya dapat penurunan sebanyak 3 hingga 6 peratus. Nak tahu kenapa?P

Mersita

Mersita

Jun 18, 2020

Perodua Ativa (D55L) akan beri kesan paling besar pada Toyota Vios/Honda City, bukan Proton X50

Tenggelamnya populariti sedan dikala pembeli beralih cita dan rasa dari gaya badan sedan 3-kotak yang tradisional kepada SUV 2-kotak akan tampak lebih ketara dengan kehadiran Perodua Ativa (D55L) 2021.Permintaan bagi gaya badan 3-kotak semakin menghilang dalam hampir semua segmenDahulunya, trend ini dilihat hanya dalam kelas kenderaan segmen D tinggi seperti Toyota Camry / Honda Accord dan segmen C seperti Toyota Corolla Altis / Honda Civic. Pembeli telah beralih selera ke Honda HR-V / Honda CR-

Mersita

Mersita

Feb 25, 2021

Perodua Myvi, kereta terlaris di Malaysia

Perodua MyviPerodua Myvi adalah kereta terlaris di Malaysia. Kepada mereka yang sedang mencari kereta harian yang bagus, Myvi seharusnya menjadi salah satu daripada pilihan utama anda.Harga mampu milik?Perodua Myvi adalah hatchback segmen B dengan harga sekitar RM 42,790 hingga RM 54,090.Didatangkan dengan 2 pilihan enjin, 1.3 liter dan 1.5 liter, kedua dua enjin adalah enjin sedutan tabii 4 silinder petrol. Enjin 1.5 liter juga digunakan dalam Toyota Vios dengan talaan yang sedikit berbeza.Pili

Haris

Haris

May 12, 2020

Apa kurangnya Vios sehingga kami memilih Yaris?

Toyota ViosToyota YarisBerdasarkan spesifikasi, Vios ternyata lebih baik. Dilengkapi dengan 7 beg udara, Pandangan Panorama 360 darjah, pengalaman memandu yang cemerlang, kabin yang senyap (hanya 69 dB pada 110 km/j berdasarkan ujian kami) dan banyak lagi. Toyota Vios juga ditawarkan pada harga yang sangat menarik bermula dari RM 77,200 hingga RM 87,300 untuk varian paling atas.Dengan spesifikasi atas kertas yang lebih kurang sama, jadi apa yang tak kena? Sudah tentu ada ciri-ciri yang dilihat k

Haris

Haris

May 30, 2020

Potongan Cukai Jualan: Ketahui kereta mana yang memberi penjimatan sehingga RM 10k!

Seperti yang anda ketahui, kerajaan telah mengumumkan mengenai pengecualian cukai penjualan 10% untuk kereta yang dipasang dalam negara (CKD). Sementara itu, kereta yang diimport (CBU) akan menerima pengurangan separuh cukai penjualan menjadi 5%. Pengecualian / pengurangan cukai jualan dikenakan dari 15 Jun hingga 31 Disember 2020.Penjelasan panjang mengenai pelaksanaan insentif ini masih belum jelas, mungkin bakal dijelaskan dalam masa akan terdekat. Sebagai contoh, adakah tarikh mula/akhir aka

Haris

Haris

Jun 9, 2020

Pantau harga insurans kereta, gesa Najib Razak kepada Bank Negara dan Suruhanjaya Persaingan

Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) digesa melakukan pemantauan terhadap harga insurans yang dikenakan kepada pengguna kenderaan di Malaysia.Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini kerana beliau mendapati ada pengguna yang mendakwa mereka terpaksa membayar insurans kenderaan pada harga yang tidak selari dengan pelaksanaan liberalisasi tarif insurans motor negara.Imej dari Bank Negara Malaysia.Menurutnya, adalah tidak adil sekiranya pengguna

Zamil Syaheer

Zamil Syaheer

Mar 15, 2021

5 kereta bagus untuk dibeli bagi yang bergaji sekitar RM 2,500 sebulan

Bila anda nyatakan hasrat nak beli kereta, soalan pertama yang sering ditanya dahulu ialah, “gaji bulan-bulan berapa?” Bukan apa, cara paling bijak memilih kereta ialah dengan mengukur kedalaman poket sendiri. Jika anda kerja makan gaji RM 2,500 sebulan, pendapatan tahunan anda akan jadi sebanyak RM 30,000. Inilah dia harga kereta yang mampu anda beli.Walaubagaimanapun, kami masih rasakan yang ia bergantung pada keperluan dan kepentingan setiap individu itu sendiri. Mereka yang bujan

Mersita

Mersita

Jul 10, 2020